Deset vrhunskih graševina predstavila je u Zagrebu Zlatna slavonija

Elegantne i kompleksne, vrlo pitke, prepoznatljive nježne sortne gorčine, dugog potencijala starenja, traže gutljaj više – nigdje kao u Požeško-slavonskoj županiji graševine nemaju tako širok spektar u stilistici.

Od pjenušca do predikata, tako se mogla nazvati vinska degustacija u Pupitresu, zagrebačkom butiku vinske kulture u organizaciji Turističke zajednice Požeško slavonske županije i pod voditeljskom palicom poznate sommelierke Jelene Šimić Valentić.

Zlatna Slavonija u Zagrebu se predstavila s deset iznimnih vina vinogorja Kutjevo nagrađenih velikim zlatom na Festivalu graševine koji se svake godine održava u ovom vinskom gradiću.

Ono što su Burgundija i Bordeaux za Francusku, Kutjevo je za Hrvatsku, tamo je tradicija vinarstva i vinogradarstva duga više od 700 godina, još otkada su cisterciti 1232. izgradili najstariji vinski podrum u ovom dijelu Europe.

U njemu su i podrumi najpoznatijih imena na hrvatskoj vinskoj sceni, uz vina su vezane legende i priče, a iako nema znanstvenog utemeljenja da na kvalitetu vina utječu meridijani i paralele, možda nije slučajno da Kutjevom prolazi 45,3 paralela, ista ona koja povezuje glasovite vinske destinacije Piemont, Val du Rhone, Oregon i već spomenuti Bordeaux.

Top 7 grasevina Zlatne slavonije

Vrhunski vinski doživljaj

Za početak Maximo brut Kutjeva d.d., prvi hrvatski pjenušac u potpunosti kreiran od graševine klasičnom šampanjskom metodom, mirisa dozrele jabuke i citrusnih nota, diskretne cvjetne komponente s tragovima bagrema, pun u ustima, finih, svježih perlica.

Potom dvije sjajne svježe Graševine potpuno različite stilistike: Adžićeva s položaja Hrnjevac, bistre zlatno-žute boje, zrelih voćnih mirisa s notom dinje i slatkastih začina, mekanog tijela, punog okusa i bogatog dugog završetka te Galićeva svijetlo-žute boje sa zelenkastim nijansama, privlačnih cvjetnih aroma s blago pikantnim herbalnim primjesama, elegantna i pitka, savršenog balansa svježine i zrelosti i nježno naglašenih kiselina.

Slijedila su tri odležana vina: aromatična, bogata Graševina Mihalj iz 2020. uljaste strukture, kompleksna, privlačna, skladna i dotjerana Krauthakerova Graševina Mitrovac iz 2016. te slojevita, kompleksna i profinjena Graševina De Gotho iz 2020. Kutjeva d.d., bogatog, intenzivnog okusa i dugog završetka.

tocenje grasevine u casu

Prava senzacija bila je jantarna Graševina iz amfore Krauthaker Kuvlakhe 2017., macerirana 45 dana, arome kandirane naranče i začina, iznimno kompleksna i ekstraktna, punjena u samo tisuću boca, a za kraj tri iznimna predikata botritičnih nota: iznimna Galićeva izborna berba 2018., boje bijelog zlata, puna, bogata, intenzivna, kompleksna i snažnog tijela, harmonična Jakobovićeva izborna berba bobica iz 2019. intenzivnog i bogatog mirisa, nježnih mednih nota i Perakova gusta, gotovo sirupasta ledena berba iz 2018., voćnih mirisa, slasna, puna orašasta…

premium ulje iz sjemenki grozda Kutjevo

Graševine su se savršeno sljubile sa slavonskim delicijama među kojima se isticalo u Zagrebu premijerno predstavljeno hladno prešano ulje sjemenki bijelog i crnog grožđa Kutjeva d.d.

kulenova seka slavonski sir

Grand cru položaji Zlatne Slavonije

„Različitih stilistika, no s prepoznatljivom sortnom karakteristikom, svih deset graševina iznimna su vina, harmonične, puna, slasna, pravi ih je užitak piti, a položaji s kojih dolaze od Mitrovca, Hrnjevca do Mačovog brda i Vetova slobodno se mogu nazvati slavonskim grand cru položajima“, zaključila je sommelierka Jelena Šimić Valentnić.

Predstavljanje 10 grasevina Zlatne slavonije

S tridesetak vinarija na tri vinske ceste Požeško-slavonska županija pravi je mali raj za vinoljupce. Uz Vinogorje Kutjevo, tu su i Vinogorja Požega-Pleternica i Pakrac.

„Naša vinogorja nisu samo sjajne eno-gastro destinacije nego i atraktivna izletišta kojima prolaze biciklističke, planinarske i pješačke staze. Kontinuirano podizanje kvalitete usluge, objedinjavanje raznih sadržaja i povećanje broja smještajnih kapaciteta posljednjih nekoliko godina utjecali su i na značajni rast turističkog prometa.

Da ovu destinaciju vrijedi posjetiti potvrđuju turističke brojke veće za gotovo 50 posto od pamtljive i referentne 2019., čime ova županija bilježi najpropulzivniji rast u kontinentalnom dijelu Hrvatske“, istaknula je direktorica TZ Požeško-slavonske županije Maja Jakobović.

Maja Jakobovic direktorica TZ Požeško slavonske županije

Foto Borna Subota

Više o destinaciji saznajte OVDJE

Facebook Like Button