Dodir osvježenja pronađite u pjenušcu Celeste extra dry rosé 2021

Uvijek je pravo vrijeme za osvježavajuću kapljicu pjenušca, a kada još pri tom uživamo u ugodnim ljetnim danima onda su lepršavi mjehurići u čaši kao stvoreni za bezbrižne trenutke odmora.

Pjenušac “Celeste” extra dry rosé 2021, koji nam dolazi iz predivnog istarskog Motovuna, ovog se ljeta također našao u Top 5 pjenušaca našeg vodiča Ljetujmo u Hrvatskoj – pijmo hrvatsko, a što se krije iza ove etikete otkrijte i sami, jer će vam sigurno uljepšati vaše dane zasluženog odmora.

tomaz pjenusac rose CELESTE

“Celeste” extra dry rosé 2021, Tomaz vina

O VINU
„Celeste“ vinarije Tomaz iz Motovuna, pjenušavi je rosé dobiven od sorti terana (60%), merlota (30%) i crne malvazije (10%), a proizveden je Charmat-Martinotti metodom, istom metodom kojom se radi prosecco, samo je ovdje fermentacija trajala dulje nego što je uobičajeno – 4 mjeseca.

Arome vina podsjećaju na crvenkasto i citrusno voće – miriše na jagodu, malinu, šumsku jagodicu, breskvu.
Na okusu je voćan, jednostavan, neobavezan, veseo, slatkast, „dječački razigran“. Oznaka „Extra Dry“ na pjenušavom vinu govori nam da u njemu ima od 12 -17g neprovrelog sladora, a pjenušac Celeste ima ga taman 12g, čime dobiva slasnost, a nije presladak.

rose pjenusacTomaz s čašom

Kako ga piti?

Pjenušac CELESTE idealan je aperitiv, poslužite ga za piće dobrodošlice, uz kriške nektarine, kraj njega ili u njemu :) Zbog svoje svježine ublažava ljetne vrućine te ga je potrebno dobro rashladiti na temperaturu od 6-8°C, a možete od njega napraviti i koktel s kockom leda i mentom.

Uz ljetni zalogaj…

Ljetni jednostavni zalogaj uz Celeste neka bude na bazi ljetnoga voća i neutralnoga sira. Mladi kravlji sir ili mozzarella, kriška breskve, malo crvene paprike za hrskavost, aromatizirane soli na bazi motra (aDorable) i vlasac, tek ubran iz vrta – dobro mu pašu, od doručka do hladnog predjela.

pjenusac rose Tomaz Celeste

Crtica o metodi…

Charmat-Martinotti metoda (poznata kao “talijanska metoda” ili „tank metoda“) za proizvodnju pjenušavih vina često se koristi u izradi prosecca.
Ovdje se druga fermentacija događa u „tanku“, u velikom spremniku od nehrđajućeg čelika prije punjenja, umjesto u boci kao što je to slučaj kod tradicionalne metode (klasične ili méthode champenoise).
Charmat metoda je kraći i jeftiniji način proizvodnje pjenušavih vina koja su namijenjena za konzumaciju mlada i svježa, te se ne preporučuje dodatno odležavanje u bocama.

vinograd Istra Motovun

Zanimljivost o vinariji!

Nedavno je vinarija Tomaz predstavila novi vizualni identitet, s motom „vina van okvira“, koji opisuje posebnost vina Tomaz te način razmišljanja i djelovanja cijele obitelji, dok vizualnu poveznicu s etiketom čini okvir u središtu, koji daje dojam umjetničkog djela, izvan čijih granica se širi motiv motovunskog terroira gdje loza raste.

„Vina van okvira“ podijeljena su u četiri kategorije: pjenušava, svježa, odležana i premium. Svaka je linija vina povezana s jednim motivom Motovuna, pa je tako za pjenušava vina motiv rijeka Mirna, u kojoj mjehurići kisika omogućuju život, a za svježa vina specifična kombinacija teškog ilovastog i laporastog tla prošaranog karakterističnim pukotinama, čiji jedinstven sastav daje prepoznatljivu mineralnost i svježinu.

Odležana vina imaju motiv hrasta lužnjaka koji prevladava Motovunskom šumom, a istodobno je dom i najekskluzivnijoj istarskoj namirnici, ujedno i posljednjem motivu – bijelom tartufu – poznatom po svojoj bogatoj aromi kakvu imaju Tomazova premium vina.

Obitelj Tomaz krenula u gradnju nove vinarije u Motovunu, koja će dizajnom i mogućnostima pratiti motive novih etiketa butelja. Novu vinariju moći ćete posjetiti u proljeće 2023. godine, a Tomaz vina van okvira možete doživjeti odmah danas.

Gdje ga kupiti?

Osim u vinariji, pjenušac Celeste i ostala Tomaz vina možete ga kupiti kod svih većih distributera u Hrvatskoj.

Adresa vinarije:
Vina Tomaz, Kanal 36, 52424, Motovun
Info e-mail: info@vina-tomaz.hr
Facebook: Vina Tomaz
Instagram: Tomazwines

Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ: Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica

Facebook Like Button