Zna se da je ljeto vrijeme potpunih užitaka stoga pomaknite granice na svom odmoru i započnite doručak s čašom vrhunskog pjenušca, a kao pravi hedonist i ugodnu večer završite s razigranim mjehurićima.
Pjenušac je tako osvježavajuć, toliko veseo sa svojim lepršavim mirisima i okusima da donosi čistu sreću našim nepcima.
U Ljetnom specijalu, Ljetujmo u Hrvatskoj pijmo hrvatsko, u Top 5 hrvatskih pjenušaca predstavljamo vam pjenušac koji ćete obožavati ovog ljeta, ali ćete ga poželjeti imati na svom stolu i u mnogim drugim prigodama za sjećanje.
PJENUŠAC ROSé BERBA
O vinu …
Mjehurići, mjehurići!
Sve su popularniji u nas i ne piju se više samo u svečanim prigodama. Jednostavnog naziva, a kompleksnoga tijela – Pjenušac Berba Rosé 2019 – istarske vinarije Bertoša iz Kaldira, vinara Robija Bertoše, vino je koje dokazuje da se danas pjenušci piju u svim prigodama i u svako doba dana.
A ljeto je pravo vrijeme za kušanje novih i drukčijih kombinacija sorti, mirisa i okusa u pjenušavim vinima.
Neuobičajena kombinacija dviju zanimljivih sorti, terana (70%) i sivog pinota (30%); proizveden tradicionalnom metodom, sa svega 12% alkohola, vrhunsko je vino koje će zaintrigirati nepce svakog ljubitelja pjenušavih vina.
Oznaka „extra brut“ govori nam da nema više od šest grama neprovrelog šećera, a to ga čini podatnim za mnoge gastronomske kombinacije, iz mora i s kopna.
Vino je losos roza boje, mjehurići su sitni i mnogobrojni, na mirisu se osjete voćne note trešnje i jagode, uz tipične kvaščane arome.
I miris i okus su kompleksni i dosta trajni, teran mu daje svježinu, a sivi pinot eleganciju.
Kako ga piti?
Pjenušac Berba Rosé dobro prati ljetna jela, od predjela do glavnog jela. Ljeti ga treba obavezno rashladiti na manje stupnjeva nego inače, od 4-6 C jer se u čaši brzo ugrije do optimalnih 6-8 C.
Preporuka čaše: idealna čaša je Riedel Extreme Restaurant Rosé Champagne Glass; a pjenušava vina se mogu piti i u “flute“ uskim čašama za pjenušac ili u čaši za bijelo vino.
Uz ljetni zalogaj…
Ljetni zalogaj koji sam spojila uz njega je kravlja skuta s višnjama i malinama i malo marmelade od domaće aronije (bez šećera).
Višnja potencira karakteristični miris višnje u pjenušcu, a kiselinu ublažava skuta. Malo papra i aromatične soli, kap istarskog maslinova ulja – i brzi zalogaj je tu.
Odlično paše i uz jela iz mora – salatu od hobotnice, rižoto s plodovima mora, trilje na žaru.
Crtica o pjenušavim vinima …
Tradicionalna (klasična ili šampanjska) metoda proizvodnje pjenušavih vina poznata je u cijelome svijetu jer se njome proizvode francuski šampanjci.
Ona uključuje dulje odležavanje i dvije fermentacije, jednu u bačvi, drugu u boci, pa postupak proizvodnje dulje traje i time čine vino kompleksnijim (i skupljim od pjenušaca proizvedenih drugim metodama).
Što je pjenušac dulje na odležavanju, time postaje punijega tijela i kompleksniji, s finim, sitnim mjehurićima. Pjenušac Rosé odležava minimalno 24 mjeseca u bocama prije postupka degoržiranja (op. ur. – degoržiranje je delikatni postupak izbacivanja taloga iz grla boce) i dodavanja malo ekspedicijskog likera (franc. liqueur d’expédition).
Zanimljivost!
Posebnost vinograda vinarije Berbe jest da dolaze „s vrhova Istre“ – s 350 m nadmorske visine jedinstvenog dijela Istre karakterističnoga po osunčanim brežuljcima, spoju kontinentalne i mediteranske klime.
Dolinom rijeke Mirne do Bertošinih vinograda dolazi topao morski zrak koji utječe na temperaturnu razliku, osiguravajuću visoku kvalitetu dozrijevanja grožđa.
Berba grožđa vrši se isključivo ručno, u obradu grožđa utkano je puno ljubavi i znanja, a to se itekako osjeti u pjenušavim gutljajima ovoga ružičastog pjenušca!
Gdje ga kupiti?
U vinariji i u zagrebačkoj vinoteci Wine & Friends na Vrbanima.
Adresa vinarije:
OPG BERTOŠA ROBI
KALDIR 20, 52424 MOTOVUN
Mob: +385 (0)91 545 3519
Email: info@bertosawines.com
Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ, Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica
Fotografije: Julio Frangen i arhiva vinarije Bertoša
Saznajte još:
Veralda Blanc de Noir bijeli pjenušac od crnog refoška sjajan je gost ljetne trpeze
Dodir osvježenja pronađite u pjenušcu Celeste extra dry rosé 2021
Znate li da je Pjer prvi hrvatski pjenušac dobiven od izvorne hrvatske sorte cetinke
Pjenušava elegancija u čaši zove se Barun Élégance Extra Brut
Osjetite okuse malvazije Bomarchese 2021 koji vas vode u najljepše predjele mirisne Istre