Može li se sreća naručiti u boci? Da, ako je to Pjenušac Berba Rosé  2019

Zna se da je ljeto vrijeme potpunih užitaka stoga pomaknite granice na svom odmoru i započnite doručak s čašom vrhunskog pjenušca, a kao pravi hedonist i ugodnu večer završite s razigranim mjehurićima.

Pjenušac je tako osvježavajuć, toliko veseo sa svojim lepršavim mirisima i okusima da donosi čistu sreću našim nepcima.
U Ljetnom specijalu, Ljetujmo u Hrvatskoj pijmo hrvatsko, u Top 5 hrvatskih pjenušaca predstavljamo vam pjenušac koji ćete obožavati ovog ljeta, ali ćete ga poželjeti imati na svom stolu i u mnogim drugim prigodama za sjećanje.

Bertoša  pjenusac rose butelja(

PJENUŠAC ROSé BERBA

O vinu …

Mjehurići, mjehurići!
Sve su popularniji u nas i ne piju se više samo u svečanim prigodama. Jednostavnog naziva, a kompleksnoga tijela – Pjenušac Berba Rosé 2019 – istarske vinarije Bertoša iz Kaldira, vinara Robija Bertoše, vino je koje dokazuje da se danas pjenušci piju u svim prigodama i u svako doba dana.

A ljeto je pravo vrijeme za kušanje novih i drukčijih kombinacija sorti, mirisa i okusa u pjenušavim vinima.
Neuobičajena kombinacija dviju zanimljivih sorti, terana (70%) i sivog pinota (30%); proizveden tradicionalnom metodom, sa svega 12% alkohola, vrhunsko je vino koje će zaintrigirati nepce svakog ljubitelja pjenušavih vina.

Oznaka „extra brut“ govori nam da nema više od šest grama neprovrelog šećera, a to ga čini podatnim za mnoge gastronomske kombinacije, iz mora i s kopna.
Vino je losos roza boje, mjehurići su sitni i mnogobrojni, na mirisu se osjete voćne note trešnje i jagode, uz tipične kvaščane arome.
I miris i okus su kompleksni i dosta trajni, teran mu daje svježinu, a sivi pinot eleganciju.

Bertosa pjenusac rose teran pinot

Kako ga piti?

Pjenušac Berba Rosé dobro prati ljetna jela, od predjela do glavnog jela. Ljeti ga treba obavezno rashladiti na manje stupnjeva nego inače, od 4-6 C jer se u čaši brzo ugrije do optimalnih 6-8 C.
Preporuka čaše: idealna čaša je Riedel Extreme Restaurant Rosé Champagne Glass; a pjenušava vina se mogu piti i u “flute“ uskim čašama za pjenušac ili u čaši za bijelo vino.

pjenusac rose Bertosa bademi

Uz ljetni zalogaj…

Ljetni zalogaj koji sam spojila uz njega je kravlja skuta s višnjama i malinama i malo marmelade od domaće aronije (bez šećera).
Višnja potencira karakteristični miris višnje u pjenušcu, a kiselinu ublažava skuta. Malo papra i aromatične soli, kap istarskog maslinova ulja – i brzi zalogaj je tu.
Odlično paše i uz jela iz mora – salatu od hobotnice, rižoto s plodovima mora, trilje na žaru.

rose pjenusac Bertosa pinot i teran sorta

Crtica o pjenušavim vinima …

Tradicionalna (klasična ili šampanjska) metoda proizvodnje pjenušavih vina poznata je u cijelome svijetu jer se njome proizvode francuski šampanjci.
Ona uključuje dulje odležavanje i dvije fermentacije, jednu u bačvi, drugu u boci, pa postupak proizvodnje dulje traje i time čine vino kompleksnijim (i skupljim od pjenušaca proizvedenih drugim metodama).

pjenusac Bertosa rose

Što je pjenušac dulje na odležavanju, time postaje punijega tijela i kompleksniji, s finim, sitnim mjehurićima. Pjenušac Rosé odležava minimalno 24 mjeseca u bocama prije postupka degoržiranja (op. ur. – degoržiranje je delikatni postupak izbacivanja taloga iz grla boce) i dodavanja malo ekspedicijskog likera (franc. liqueur d’expédition).

prezentacija vinograd  4

Zanimljivost!

Posebnost vinograda vinarije Berbe jest da dolaze „s vrhova Istre“ – s 350 m nadmorske visine jedinstvenog dijela Istre karakterističnoga po osunčanim brežuljcima, spoju kontinentalne i mediteranske klime.
Dolinom rijeke Mirne do Bertošinih vinograda dolazi topao morski zrak koji utječe na temperaturnu razliku, osiguravajuću visoku kvalitetu dozrijevanja grožđa.
Berba grožđa vrši se isključivo ručno, u obradu grožđa utkano je puno ljubavi i znanja, a to se itekako osjeti u pjenušavim gutljajima ovoga ružičastog pjenušca!

prezentacija vinarija berosa 2

Gdje ga kupiti?

U vinariji i u zagrebačkoj vinoteci Wine & Friends na Vrbanima.
Adresa vinarije:
OPG BERTOŠA ROBI
KALDIR 20, 52424 MOTOVUN
Mob: +385 (0)91 545 3519
Email: info@bertosawines.com

Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ, Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica
Fotografije: Julio Frangen i arhiva vinarije Bertoša

Facebook Like Button