Veralda Blanc de Noir bijeli pjenušac od crnog refoška sjajan je gost ljetne trpeze

Kad natočite sebi ili još bolje cijelom društvu čašu ovog sjajnog pjenušca, osim što ćete biti oduševljeni mirisima i okusima, svakako znajte da iza ideje oko dobivanja ovog pjenušca stoji posebna i jedinstvena priča.

U našem vodiču, Ljetujmo u Hrvatskoj – pijmo hrvatsko, u Top 5 pjenušaca predstavljamo Veraldin pjenušac, koji je prvi osmislio vlasnik Luciano Visintin, sjajno pozicionirajući bijele mjehuriće od crnog refoška na vinskoj sceni Istre i Hrvatske.

Blanc de Noir Veralda pjenušac je koji ćete svaki put ispijati do posljednje kapljice, a saznajte i zašto!

pjenusac veralda

VERALDA, blanc de noir, brut (organic wine) 2020.

O VINU
Jeste li ikada kušali bijelo vino od crne sorte grožđa refoška? Ovo je prava prigoda da i to okusite, i to u – pjenušavom obliku!

Osvježavajući, ali istodobno s prepoznatljivom aromatikom, svježinom, kompleksnošću ove istarske izvorne sorte, pjenušac Blanc de Noir Veralda bit će rado viđen gost na vašem stolu.

Riječ je o prvom blanc de noirs pjenušavom vinu od refoška, napravljenom tradicionalnom metodom. Vino je zlatnožute boje, kristalno bistro i obiluje pjenom uz puno sitnih i brzih mjehurića koji, kao da plešu u čaši.

Veralda blanc de noir pjenusac

Miris je fin, dominira šumska jagodica, pa malo naranče i grejpa, slijede karakteristične kvaščane note. Vino je suho, srednjega tijela, skladno, trajno.
Grožđe za ovaj pjenušac dolazi s polažaja Veralda, a na etiketi je lijepi opis vina: „Vina Veralda nastala su iz ekološki uzgojenog i pažljivo biranog grožđa, s puno ljubavi i strasti, uz pomoć sunca na bujskim brežuljcima, najboljim položajima sjeverozapadne Istre.“

Kako ga piti?

Obavezno ga treba dobro rashladiti, na optimalnu temperaturu od 8-10 C, a ljeti može i nanižu. Guštajte u njemu od aperitiva (može i dvije čaše, s obzirom na nježne alkohole – 11,5%), ali i tijekom cijeloga obroka, njegova trajnost prati dobro ljetnu hranu.
Preporučujem čašu Riedel Performance Champagne Glass; ako je nemate, poslužit će čaša za bijelo vino koja će vam otkriti kompleksnu i finu aromatiku.

pjenusac Veralda tikvice i sir

Uz ljetni zalogaj…

Ljetni jednostavni zalogaj koji sam spojila uz pjenušac Blanc de Noir Veralda su tikvice pečene na grill tavi s pikantnim talijanskim sirom provolone, uz malo dressinga od češnjaka, limuna, mente. Paše izvrsno i uz bruschettu s mariniranim inčunima i pestom, uz carpaccio od bijele ribe, ili uz oradu na žaru – od predjela do glavnog jela.

Crtica o metodi

Tradicionalna (šampanjska) metoda proizvodnje pjenušaca iznimno je popularna svuda u svijetu, a budući da je nastala u Francuskoj, često viđamo i francusko nazivlje na etiketama tako nastalih pjenušavih vina.

Oznaka „Blanc de noirs“ (bijelo od crnih) znači da je pjenušac napravljen od crnih bobica grožđa, a oznaka „Blanc de blancs“ znači da je pjenušac bijele boje (blanc, fr. – čitaj: blan) proizveden od bijelih bobica grožđa (blancs, fr. – čitaj: blan).

Još je jedna metoda starija od šampanjske, to je „La méthode ancestrale“ (metoda predaka), iz francuske pokrajine Limoux, od koje se dobivaju pjenušci Pét-nat, odnosno „Pétillant naturel“ (fr.čitaj: petijan naturel), u prijevodu – prirodni pjenušac (kod kojeg se vino puni u boce prije dovršene fermentacije, ne filtrira se, te je često mutno, ono je prirodno i odraz je terroira otkuda dolazi.)

istra teran veralda

Zanimljivost o vinariji!

Vinarija Veralda, prema viziji vlasnika – Luciana Vizintina, uz mirna vina, ima u ponudi čak pet pjenušaca.
Uz „Blanc de Noir brut“ (od refoška), tu je “Blanc brut” (od malvazije istarske), “Xtrian brut” (od terana), “Brut nature” (60% terana i 40% malvazije istarske) te “Pét-nat” (od terana).

Zanimljiva je činjenica da se Luciano vodio podatkom da su teran i refošk svojim karakteristikama idealne sorte za pjenušava vina jer u sebi imaju dvije jedanaestice – 11 su potencijalni alkoholi i 11 je kiselost (poput sorti u Šampanji), a to u Istri nalazimo jedino kod terana i refoška.
Luciano je još davne 2008. prvi napravio mirni rosé od terana, i tako otvorio nove vidike i puteve za ružičasta vina u Istri, gdje danas skoro svaka vinarija ima rosé (bilo mirni ili pjenušavi), upravo od terana.

Kao što je bio prvi s ružičastim vinima, tako je i prvi napravio bijelo od crnoga, ovaj izniman pjenušac, u kojemu se dobro ističu (bijeli) mjehurići iako su napravljeni od crne sorte grožđa.
Danas, s godišnjom proizvodnjom od oko 40.000 butelja pjenušaca, vinarija Veralda je jedna od vodećih „pjenušavih vinarija“ u Istri i u Hrvatskoj.

Gdje ga kupiti?

Vina se mogu kupiti kod svih većih distributera u Hrvatskoj.
Adresa vinarije: Kršin 4, HR-52474 Brtonigla
E- mail: info@veralda.hr
Službena web stranica VERALDA
Telefon: +385 52 774 111

Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ, Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica

Facebook Like Button