
Kad natočite sebi ili još bolje cijelom društvu čašu ovog sjajnog pjenušca, osim što ćete biti oduševljeni mirisima i okusima, svakako znajte da iza ideje oko dobivanja ovog pjenušca stoji posebna i jedinstvena priča.
U našem vodiču, Ljetujmo u Hrvatskoj – pijmo hrvatsko, u Top 5 pjenušaca predstavljamo Veraldin pjenušac, koji je prvi osmislio vlasnik Luciano Visintin, sjajno pozicionirajući bijele mjehuriće od crnog refoška na vinskoj sceni Istre i Hrvatske.
Blanc de Noir Veralda pjenušac je koji ćete svaki put ispijati do posljednje kapljice, a saznajte i zašto!
VERALDA, blanc de noir, brut (organic wine) 2020.
O VINU
Jeste li ikada kušali bijelo vino od crne sorte grožđa refoška? Ovo je prava prigoda da i to okusite, i to u – pjenušavom obliku!
Osvježavajući, ali istodobno s prepoznatljivom aromatikom, svježinom, kompleksnošću ove istarske izvorne sorte, pjenušac Blanc de Noir Veralda bit će rado viđen gost na vašem stolu.
Riječ je o prvom blanc de noirs pjenušavom vinu od refoška, napravljenom tradicionalnom metodom. Vino je zlatnožute boje, kristalno bistro i obiluje pjenom uz puno sitnih i brzih mjehurića koji, kao da plešu u čaši.
Miris je fin, dominira šumska jagodica, pa malo naranče i grejpa, slijede karakteristične kvaščane note. Vino je suho, srednjega tijela, skladno, trajno.
Grožđe za ovaj pjenušac dolazi s polažaja Veralda, a na etiketi je lijepi opis vina: „Vina Veralda nastala su iz ekološki uzgojenog i pažljivo biranog grožđa, s puno ljubavi i strasti, uz pomoć sunca na bujskim brežuljcima, najboljim položajima sjeverozapadne Istre.“
Kako ga piti?
Obavezno ga treba dobro rashladiti, na optimalnu temperaturu od 8-10 C, a ljeti može i nanižu. Guštajte u njemu od aperitiva (može i dvije čaše, s obzirom na nježne alkohole – 11,5%), ali i tijekom cijeloga obroka, njegova trajnost prati dobro ljetnu hranu.
Preporučujem čašu Riedel Performance Champagne Glass; ako je nemate, poslužit će čaša za bijelo vino koja će vam otkriti kompleksnu i finu aromatiku.
Uz ljetni zalogaj…
Ljetni jednostavni zalogaj koji sam spojila uz pjenušac Blanc de Noir Veralda su tikvice pečene na grill tavi s pikantnim talijanskim sirom provolone, uz malo dressinga od češnjaka, limuna, mente. Paše izvrsno i uz bruschettu s mariniranim inčunima i pestom, uz carpaccio od bijele ribe, ili uz oradu na žaru – od predjela do glavnog jela.
Crtica o metodi
Tradicionalna (šampanjska) metoda proizvodnje pjenušaca iznimno je popularna svuda u svijetu, a budući da je nastala u Francuskoj, često viđamo i francusko nazivlje na etiketama tako nastalih pjenušavih vina.
Oznaka „Blanc de noirs“ (bijelo od crnih) znači da je pjenušac napravljen od crnih bobica grožđa, a oznaka „Blanc de blancs“ znači da je pjenušac bijele boje (blanc, fr. – čitaj: blan) proizveden od bijelih bobica grožđa (blancs, fr. – čitaj: blan).
Još je jedna metoda starija od šampanjske, to je „La méthode ancestrale“ (metoda predaka), iz francuske pokrajine Limoux, od koje se dobivaju pjenušci Pét-nat, odnosno „Pétillant naturel“ (fr.čitaj: petijan naturel), u prijevodu – prirodni pjenušac (kod kojeg se vino puni u boce prije dovršene fermentacije, ne filtrira se, te je često mutno, ono je prirodno i odraz je terroira otkuda dolazi.)
Zanimljivost o vinariji!
Vinarija Veralda, prema viziji vlasnika – Luciana Vizintina, uz mirna vina, ima u ponudi čak pet pjenušaca.
Uz „Blanc de Noir brut“ (od refoška), tu je “Blanc brut” (od malvazije istarske), “Xtrian brut” (od terana), “Brut nature” (60% terana i 40% malvazije istarske) te “Pét-nat” (od terana).
Zanimljiva je činjenica da se Luciano vodio podatkom da su teran i refošk svojim karakteristikama idealne sorte za pjenušava vina jer u sebi imaju dvije jedanaestice – 11 su potencijalni alkoholi i 11 je kiselost (poput sorti u Šampanji), a to u Istri nalazimo jedino kod terana i refoška.
Luciano je još davne 2008. prvi napravio mirni rosé od terana, i tako otvorio nove vidike i puteve za ružičasta vina u Istri, gdje danas skoro svaka vinarija ima rosé (bilo mirni ili pjenušavi), upravo od terana.
Kao što je bio prvi s ružičastim vinima, tako je i prvi napravio bijelo od crnoga, ovaj izniman pjenušac, u kojemu se dobro ističu (bijeli) mjehurići iako su napravljeni od crne sorte grožđa.
Danas, s godišnjom proizvodnjom od oko 40.000 butelja pjenušaca, vinarija Veralda je jedna od vodećih „pjenušavih vinarija“ u Istri i u Hrvatskoj.
Gdje ga kupiti?
Vina se mogu kupiti kod svih većih distributera u Hrvatskoj.
Adresa vinarije: Kršin 4, HR-52474 Brtonigla
E- mail: info@veralda.hr
Službena web stranica VERALDA
Telefon: +385 52 774 111
Tekst: prof. Marija Vukelić (WSET2)
Uvodna riječ, Diana Mikloš (WSET2), glavna urednica

Saznajte još:
Dodir osvježenja pronađite u pjenušcu Celeste extra dry rosé 2021
Znate li da je Pjer prvi hrvatski pjenušac dobiven od izvorne hrvatske sorte cetinke
Pjenušava elegancija u čaši zove se Barun Élégance Extra Brut
Može li se sreća naručiti u boci? Da, ako je to Pjenušac Berba Rosé 2019
Osjetite okuse malvazije Bomarchese 2021 koji vas vode u najljepše predjele mirisne Istre