Doživite Vukovar svim osjetilima u čarobnom baroknom gradu

Na izlet u Vukovar: Istražite veličanstveni grad na konju, brodom ili u vožnji fijakerom.

O pradavnoj prošlosti donjega toka rijeke Save i Dunava, kao i burnoj povijesti svjedoče Vučedolska golubica i vinkovački Orion, najstariji europski kalendar. Tu je i najmlađi hrvatski grad a zove se – Otok, a stanovnici ovog kraja se ponose i najvećom šumom hrasta lužnjaka u Europi koja raste uz rijeku Spačvu. Ne nedostaje niti slavne kapljice jer se vino iz iločkoga kraja poslužuje i na engleskome kraljevskom dvoru. Nad plodnom srijemskom ravnicom, hrastovim šumama i vinorodnim brežuljcima nalazi slavni središte Vukovarsko-srijemske županije i luka na ušću rijeke Vuke u Dunav.

Vukovar

Sve tajne dvorca

Krenete li u istraživanje Vukovara svakako posjetite dvorac grofova Eltz koji je uspješno obnovljen te danas predstavlja jednu od najraskošnijih građevina ovog kraja. U njemu je smješten Muzej grada Vukovara. Kompleks dvorca Eltz obnavljan je prema konzervatorskim smjernicama kako bi se što je to moguće više sačuvale i rekonstruirale njegove spomeničke vrijednosti.

Vukovar

Muzejski postav se rasprostire na više od 3500 četvornih metara, a razgledavanjem se dobiva bolji uvid u kulturnu baštinu tog područja. Posjetite i rodnu kuću Lavoslava Ružičke koja je prenamijenjena u spomen-muzej u kojem se mogu vidjeti originalni dokumenti i medalje vezani uz život i rad vrsnog znanstvenika, koji je Nobelovu nagradu za kemiju dobio 1939. godine.

Vukovar

Šetnja prošlošću

Najbolji način za istraživanje starog i novog dijela grada je pješice.
Povijesni barokni centar Vukovara, koji gradu daje prepoznatljivu vizuru zaštićeno je kao urbana povijesna cjelina. Prepoznatljivo je po kućama s baroknim lukovima koje su nekoć bile obrtničke radionice i trgovine. Većina građevina u Novom Vukovaru na lijevoj obali Vuke ima karakteristike kasnobaroknog klasicizma. Umorite li se od hodanja, možete sjesti na turistički vlakić te nastaviti obilazak.

vukovar-advent

Ovaj kraj možete upoznati i s panoramskog broda. Ploveći Dunavom na Bajaderi razgledat ćete brojne lokalitete, od arheološkog nalazišta Vučedol do tvornice Borovo. Za ljubitelje romantičnih vožnji OPG Dunavski raj u ponudi ima i vožnju tradicijskim baroknim fijakerom. Ponuda vrijedi kako za individualne posjete tako i za skupne posjete gradu. Umorite li se od dnevnih aktivnosti, vratite snagu perkeltom od soma, fiš paprikašom s domaćom tjesteninom, šaranom na rašljama ili šokačkim odreskom, a ne zaboravite i na finu vinsku kapljicu ovog kraja.

Vukovar

Na konju ili biciklu

U blizini je i park šuma Adica, omiljeno mjesto za šetnju i rekreaciju. Vukovarski kraj i njegove znamenitosti možete upoznati i na konju. Rekreativno terensko jahanje s pogledom na brojne vinograde, šume i Dunav osobit je osjećaj. Ako vam je draži bicikl, imajte na umu da je Vukovar dio europske biciklističke rute duž Dunava. Od izvora do ušća rijeke nalazi se i nekoliko usjeka koji su zbog visinske razlike pravi izazov. Volite li istraživati kraj na dva kotača krenite biciklom u razgledavanje slavonskih ravnica i šorova, parka prirode ili prirodnih znamenitosti. Unajmiti se može sportski, gradski ili obiteljski bicikl.

muzej-golubica

Vučedolska ljepotica

Vučedol je mjesto nedaleko od Vukovara na kojemu su otkriveni ostaci naselja nastala prije 5000 godina. Njegovi su se stanovnici bavili stočarstvom, ratarstvom i lovom. No znali su i kako se iz rudače dobiva bakar te od njega izrađivali alat i oružje. Izrađivali su i keramičke predmete zanimljivih oblika: trodijelne boce, jajolike lonce, kao i trbušaste vrčeve. Površina im je bila crna i sjajna s urezanim pravilnim bijelim ukrasima. Među pronađenim predmetima najljepša je posuda u obliku ptice nazvana Vučedolska golubica. U prekrasnom Muzeju vučedolske kulture može se vidjeti i prvu poznatu pilu na svijetu, najstarija prapovijesna kola na četiri kotača, kao i proizvodnju prve bronce na svijetu.

vinograd

Iločka berba grožđa

Ilok je najistočniji grad u Hrvatskoj, a od Vukovara se nalazi na 40 minuta vožnje automobilom. Uzdiže se iznad Dunava, okružen vinorodnim brežuljcima. U zaštićenoj srednjovjekovnoj jezgri nalazi se kneževski dvorac s poznatim vinskim podrumima. Posjetite li Ilok ne propustite kušati izvrsno vino. Iločki je traminac vino cijenjeno u cijelom svijetu. Posluživalo se i na krunidbi engleske kraljice Elizabete II.

vanja-vidakovic