Dr. Leila Kažinić Kreho

Zagrepčani osviješteno održavaju svoje zdravlje, izgled i energiju.

Doctor Nutrition Bar na Bijeničkoj cesti, nedaleko PMF-a, proslavio je nedavno prvi rođendan i dr. Lejla Kažinić Kreho, liječnica i doktorica nutricije, vrlo je zadovoljna što je u Zagrebu otvorila punkt zdrave hrane kakav danas ima svaka metropola. Autorica serije knjiga “Prehrana 21. stoljeća” te priručnika “Moja mediteranska dijeta” i “Dijeta 21. stoljeća”, koji su prevedeni i na slovenski, članica je Britanskog nutricionističkog društva i ima diplomu londonskog King’s Coledgea, tako da Zagreb redovito opskrbljuje najnovijim znanstvenim saznanjima iz nutricije. Odnedavno organizira i vrlo tražene edukacije i radionice za zaposlenike multinacionalnih kompanija, jer kroz intervju pokazuje, kako kaže dr. Kreho, zanimanje za hranu sve je veće.

W: Nakon prve godine rada, jeste li zadovoljni kako su Zagrepčani prihvatili Doctor Nutrition Bar? Navodno je u zapadnim zemljama sve više zdravih punktova, jer su dobro informirani građani svjesni da se pravilnom prehranom mogu spriječiti najčešće bolesti današnjice.
Da, prva godina Doctor Nutrition Bara je odista brzo prošla i nedavno smo je i proslavili sa našim dragim Dr.NB loyalty članovima. Zagrepčani su dobro prihvatili koncepciju Doctor Nutrition Bara , iako u samom početku je bilo dosta pitanja o Dr.NB proizvodima, a i o baru jer je ovo nešto drugačiji koncept od onih na koji su navikli. Doctor Nutrition Bar je drugačiji od uobičajenih juice barova ne samo u Zagrebu, nego i šire, jer iza svakoga Dr.NB proizvoda stoji njegova filozofija koja je u direktnoj svezi sa našim optimalnim zdravljem i energijom. Danas su mjesta slična mom među najpopularnijima u Londonu, NYC, Los Angelesu… Namjera mi je bila kreirati proizvode iza čije recepture stoji znanost, a istovremeno su ukusni i izgledom vrlo trendi.

Iako smo locirani u vrlo prometnom dijelu Šalate, naši klijenti većinom dolaze samo zbog Doctor Nutrition Bara i vrlo su osviješteni glede svoga izgleda, zdravlja i energije. Većinom su to mlađi , što me veseli, a mnogi od njih mogu se vidjeti na našem “Dr. Nutrition Bar Wall of Fame”.

krehoW: Jeste li u proteklih godinu dana, otkako radi Dr. Nutrition Bar, primijetili u Zagrebu promjene svijesti o zdravoj prehrani, primjerice po broju prodavaonica organskih proizvoda ili po zastupljenosti zema o zdravoj prehrani u časopisima?
Da, danas je većina magazina, novina , TV- priloga posvećena baš zdravom lifestyleu, sve je prepuno zdravih recepata, savjeta… No zna me zasmetati kako se danas dosta medijskog prostora daje osobama apsolutno neupućenim u fiziologiju i patofiziologiju tijela , koji si uzimaju pravo da daju zdravstvene savjete. Tako jedan dan na tv-u možete čuti stručnjake kako hvale paleo prehranu, a za nekoliko dana, na istoj televizijiji, objavu kako je itekako štetna po zdravlje.

W: Koji je najpopularniji proizvod Dr.NB? Što najčešće naručuju gosti? Koji je dnevni paket najprodavaniji i najtraženiji?
U početku smo selektirali nekoliko najatraktivnijih proizvoda, no danas, nakon određenog razdoblja, skoro je svaki nekomu zanimljiv. Ako me baš pitate koji su najpopularniji, onda su to supersmoothie All Day Breakfast, Elixir no.3 Beautiful, Gym Freak supersmoothie, Elixir no.5 Spicy. No daleko najprodavaniji, a možda ne toliko ukusom najomiljeniji, je Elixir no.1 Alkaline, kao i Elixir no.2 Alkaline plus. Postajemo sve svjesniji da prehrana stvara kiselu reakciju u tijelu, da smo sve manje energičnima i pod stalnim stresom, te je sasvim logično da se prepoznaju proizvodi koji tijelo opskrbljuju kisikom, a istovremeno alklaiziraju. Bio Alkalni Juice Detox paket uvjerljivo je najprodavaniji, a sve popularniji postaje Dr. NB Ginger shot –naš prirodni aspirin i super prirodno sredstvo za mlađi ten.

W: U proteklih deset godina objavili ste nekoliko knjiga o prehrani. Vrijede li i danas savjeti i recepti iz vaših knjiga u seriji Prehrana 21. stoljeća? Svjedoci smo, naime, da se trendovi u prehrani vrlo brzo mijenjaju.
Nakon sedam objavljenih knjiga uvijek me veseli kada vidim da se i dalje znanstveno potvrđuje ono što sam napisala prije toliko godina, a drago mi je i što mi čitatelji na facebooku pišu da su moje knjige za sva vremena. Danas sam možda mnogo ‘stroža’ kada pišem recepte. Primjerice, iako smo svjesni da su zeleni sokovi ne samo ‘in’ nego i zdravi , ja smatram da svaki zeleni nije svima od nas baš ‘zelen’. Mnogi zeleni sokovi danas sadrže razno voće samo zato da bi bili slađi i ugodniji nepcu, no moji zeleni sokovi su bez ikakvog šećera, a Elixir no. 1 Alkaline i bez prirodne fruktoze. Elixir no.2, iako zelen , ne sadrži mnoge sastojke Elixira no.1 jer je njegova formula prilagođena osobama s problemima štitnjače, koji su danas sve češći.

dr-nbW: U medijima ste sve više prisutni, a dobivate i pozive iz multinacionalnih kompanija za edukaciju njihovih zaposlenika. Koje teme iz nutricije prezentirate velikim sustavima? Očekujete li da će edukacije za velike poslovne kolektive ubrzati širenje znanja o suvremenoj nutriciji i znanstveno utemeljenoj prehrani?
Odista zanimanje za hranu kao snažno sredstvo kojim kreiramo ne samo unutarnje zdravlje, nego i naš ljepši i mlađi vanjski izgled, globalno se širi i danas velike multinacionalne tvrtke organiziraju Nutrition Class, gdje se educiraju uposlenici, saznaju kako hranom poboljšati svoje optimalno zdravlje i poslovnu efikasnost. Nakon edukacije ‘ulaze’ u interaktivni workshop, gdje uče kako znanje pretočiti u čašu ili tanjur. Tako sam, primjerice, nedavno bila u Parizu gdje su me pozvali da predajem uposlenicima organizacije OECD, točnije HQ OECD. Veseli me da se sličan trend počinje širiti i u Hrvatskoj te uskoro Nutrition Class održavam za uposlenike poznate svjetske tvrtke Procter&Gamble. To je izvrstan način da ovakvim saznanjima i iskustvima uposlenike dugoročno učinite zdravijim, sretnijim i poslovno mnogo efikasnijim.

W: I u Dr.NB pripremate radionice zdrave prehrane, na kojima ćete demonstrirati pripremanje jela i napitaka po svojim recepturama. Kome će biti namijenjene? Što će publika na njima moći naučiti?
Radionice slične gore spomenutima planiram uskoro organizirati i u mom Doctor Nutrition Baru. Radionice će biti tematske, od detox, antiageing, antistress programa, do prehrane u menopauzi, prirodno protiv depresije, pa do prehrane tinejdžera… Ukratko, bit će to radionice namijenjene svima, bez obzira na godine i spol. Slične zdrave vikende prije nekoliko godina vodila sam u Sloveniji u Termama Čatež, a sada taj svjetski trend prenosim u Doctor Nutrition Bar.

Razgovarala: Sandra Pocrnić Mlakar

Facebook Like Button