Džibuti

Malena zemlja na rogu Afrike za veliki odmor na Crnom kontinentu.

Džibuti se smjestio na sjeveroistoku Crnog kontinenta na obali Adenskoga zaljeva, koji se ulijeva u Crveno more. Prostire se na tek 23 tisuće četvornih kilometara, a graniči sa Eritrejom, Etiopijom te Somalijom. Riječ je o zemlji kamenite polupustinje s raštrkanim uzvisinama u kojoj vlada suha i vruća pustinjska klima.

Na njenom teritoriju živi tek nešto više od 700 tisuća stanovnika, od čega dvije trećine u glavnom gradu – Djiboutiju. Najveći grad smjestio se na obali Crvenoga mora, a utemeljen je od strane Francuza potkraj 19. stoljeća kao glavna luka te trgovačko središte – titulu koju nosi i danas.

Džibutijska kuhinja spoj je tradicionalnih europskih i afričkih okusa. Strani utjecaji u prehrani posljedica su povijesnih prevrata na njenom području, ali i činjenice da Džibuti praktički nema plodne zemlje, pa većinu hrane uvozi iz drugih država.

dzibuti-23-s dzibuti-22-s

Primijetit ćete da gotovo svi lokalni muškarci nakon jela posežu za biljkom khat, koja se svakoga jutra doprema iz Etiopije. Iako je zabranjena u većini zapadnog svijeta jer ima sastav sličan amfetaminu (njeno žvakanje izaziva euforiju, gubitak apetita, budnost) – ovdje je dio svakodnevnice, a sastavni je dio i brojnih lokalnih rituala.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Džibutiju:
  1. Najslanija svjetska površina

Jezero Assal najniža je točka Afrike (155 m ispod razine mora), a ujedno i najslanija svjetska površina. Temperature ovdje dostižu vrtoglavih 57 stupnjeva Celzija, a voda je deset puta slanija nego u bilo kojem oceanu! Ne čudi stoga što u njenoj blizini ne raste gotovo ništa! Ipak, mjesto je to i neopisive ljepote – osobito umjetnost od soli uz obalu koje je kreirala Majka Priroda. Možete posjetiti i slano jezero Abe na granici s Etiopijom u kojem je sniman dio filmskog hita Planet majmuna iz 1968.

  1. Najstariji grad Džibutija

Istražite Tadjouru – glavni grad istoimene regije i zaljeva uz koji je smješten. Riječ je o jednom od najstarijih gradova u Džibutiju, koji je poznat i po svojoj specifičnoj arhitekturi. U blizini, na granici s Etiopijom nalazi se i vulkan Manda Inakir, koji je posljednji put eruptirao tridesetih godina prošlog stoljeća.

  1. Morske aktivnosti

Kupanje, sunčanje, ronjenje i podvodni ribolov samo su neke od aktivnosti kojima se možete baviti u ovoj zemlji. Obala Džibutija uz Crveno more prostire se na više od 300 četvornih kilometara i prava je odrednica za ljubitelje aktivnog odmora uz vodu.

  1. Džibuti

    Kultura i šoping

Istražite ljepote glavnoga grada Džibutija. Na raspolaganju vam je predsjednička palača, džamija Hamoudi ili središnja tržnica na kojoj možete kupiti niz zanimljivih rukotvorina, kožnatih predmeta i začina. Sportski zaljubljenici mogu posjetiti i stadion Stade du Ville, na kojem se uglavnom održavaju nogometne utakmice.

  1. Najviša točka

Posjetite i najvišu točku Džibutija! Riječ je o ugaslom vulkanu Mousa Ali (2028 m) koji se smijestio na jugu zemlje, na granici s Eritrejom i Etiopijom.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: arapski i francuski
Religija: islam (94 posto); kršćanstvo (6 posto)
Valuta: džibutijski franak (DJF)
Viza: potrebna – informacije o pribavljanju vize možete dobiti u Veleposlanstvu Republike Džibuti u Parizu (Tel: 0033 1 472 74 922; E-mail: contact@ambassadedjibouti.org)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Džibutija jest Djibouti-Ambouli International Airport koja se nalazi nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: obavezno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu.  Postoji i ozbiljna prijetnja od malarije i kolere, pa valja poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Putujte od listopada do travnja – jer su temperature tada mnogo ugodnije za turiste.
Smještaj: Hotel Djibouti Palace Kempinski  u glavnome gradu pravi je izbor, kao i džibutijska podružnica Sheratona.
Restorani: Restoran Melting Pot u glavnome gradu, kao što mu ime i sugerira, nudi fuziju raznih svjetskih kuhinja poput japanske, grčke te francuske s dodatkom afričkih okusa – i pravi je izbor za sve putnike.

Oprez!

Postoje određene sigurnosne opasnosti ako odlazite izvan glavnog grada. Imajte na umu da je ovo izuzetno trusno područje, pa su potresi česti. Također, ovo je uglavnom suha i vruća zemlja. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem. Ovo je ipak muslimanska zemlja, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button