Kina zemlja stare civilizacije i najmodernije čudo

S velikim brojem znamenitosti, što ne čudi, jer Kina broji 1,3 milijarde stanovnika, službeno Narodna Republika Kina, najmnogoljudnija je zemlja svijeta i jedna od najzanimljivijih svjetskih destinacija s mnogobrojnim iznenađenjima, kako kulturnim tako i gastronomskim.

Nakon Rusije i Kanade, Kina je treća država na svijetu po veličini, a prostire se na ukupno 9.596.960 četvornih kilometara. Do 1911. godine Kina je bila ujedinjena u ogromno carstvo, koje je potrajalo više od dvije tisuće godina i stoga se smatra najstarijom civilizacijom.

Smještena u istočnoj Aziji, Kina se prostire od Tihog oceana na istoku do planinskog lanca Pamira na zapadu (oko 5000 km) te od rijeke Amura (kineski Heilong Jiang) na sjeveru do otoka Hainana na jugu (oko 4000 km).

U kineskim teritorijalnim vodama nalazi se više od pet tisuća otoka na ukupnoj površini oko 80 tisuća četvornih kilometara, čija primorska obala iznosi oko 140 000 kilometara.

kina-22

Kina se prema regijama dijeli na Mandžuriju, Sjevernu, Južnu i Vanjsku Kinu. Najveće središte Mandžurije je Shenyang, koji ima 3,6 milijuna stanovnika.
Ovo područje ističe se ogromnim rudnim bogatstvom, zbog kojega su nekoć ratovali Rusija, Kina i Japan. Mandžurija je danas poznata po metalurgiji, tekstilnoj, prehrambenoj i kemijskoj industriji, a razvijena je i agrarna proizvodnja.

kina-26

U Sjevernoj Kini nalazi se glavni grad Peking, u kojem živi 5,77 milijuna stanovnika. Osim što je intelektualno središte države, Peking ima i visoko razvijene obrte i industriju. Na području Sjeverne Kine ističe se Sjeverokineska nizina s poluotokom Shandongom i Zapadnom visoravni.

OVDJE saznajte puno više o raskošno lijepom i tajnovitom Pekingu

Skrivene dragulje Pekinga otkrivaju nam njegovi stanovnici
Najneobičnija hrana Pekinga

Zahvaljujući naslagama prapora, nizina je vodeće poljoprivredno područje Kine i u njoj živi većina stanovništva. Ova regija poznata je i po zalihama fosilnih goriva pa je tu nastala jedna od vodećih industrijskih regija zemlje s visoko razvijenom kemijskom, metalurškom i elektrotehničkom industrijom.

kina-23

Južna Kina dijeli se na područje Yangtzea i područje Xi Jianga te jugozapadnu visoravan. U nizinama Yangtzea najviše se uzgaja riža, ali zastupljene su i ostale kulture poput pamuka, pšenice i duhana.

Ovdje su smješteni i brojni veliki gradovi, među kojima je i Šangaj sa svojih 7,6 milijuna stanovnika. Naseljenost je izuzetno gusta, a na području Južne Kine razvila se i većina kineske industrije.

kina-27

Na području Vanjske Kine naseljeno je vrlo malo Kineza, a prevladavaju manjine kao što su Tibetanci i Ujguri. Najznačajniji dio vanjske Kine je autonomna pokrajina Tibet, čiji je najveći grad Lhasa – smještena u dolini Brahmaputre i poznata kao središte posebne vrste budizma. Stanovništvo ovog područja uglavnom se bavi zemljoradnjom i stočarstvom.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Kini
Kineski zid

Veličanstveni Kineski zid sastoji se od skupine obrambenih zidova s tornjevima i nalazi se u sjevernoj Kini.

Prvi kineski car Qin Shihuang započeo je njegovu izgradnju da bi zaštitio svoju zemlju od napada nomadskog plemena Huna, a njegova gradnja potrajala je do 17. stoljeća. Svi zidovi zajedno dugački su 8.851,8 kilometara, a njegov glavni dio dug je 2.450 kilometara, što ih obujmom i masom čini najvećom građevinom na svijetu.

kineski zid

Zid se sastoji od više međusobno povezanih ili nepovezanih dijelova različite starosti i načina gradnje. Godine 1987. Kineski zid upisan je na UNESCO-v popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji, a 2007. godine uvršten je među sedam novih svjetskih čuda.

Zabranjeni grad

Nekadašnja carska palača kineskih dinastija Ming i Qing Zabranjeni grad je 1911. godine, nakon revolucije, postao turistička atrakcija koja se sastoji se od 800 zgrada i ima 9.999 prostorija.

Najzanimljivije su dvije zgrade: jedna je bila namijenjena ženama koje su živjele u Zabranjenom gradu, za caricu i žene carevih podanika. Druga zgrada bila je namijenjena caru i njegovoj carici u kojoj su provodili tri dana nakon vjenčanja, a potom bi bili razdvojeni i do kraja života živjeli u različitim zgradama.

kina zbarnajeni grad znamenitost

Nakon završenih 18 godina, careva djeca bila su protjerana iz Zabranjenog grada. Također jednu od nevjerojatnih kineskih građevina UNESCO je 1987. godine uvrstio na popis svjetske kulturne baštine.

stadion kina olimpijske igre

Ptičje gnijezdo i Vodena kocka

Stadion izgrađen za najveće Olimpijske igre održane u Kini 2008. godine naziva se Ptičje gnijezdo, a prostire se na 10.000 četvornih metara i ima 91.000 sjedala.

Nepravilna čelična mrežasta kontrukcija, teška 80.000 tona, čini je jedinstvenom građevinom u svijetu koja u svom najširem dijelu ima promjer 343 metra. Ptičje gnijezdo danas posjećuju milijuni turista iz svih krajeva svijeta.

U neposrednoj blizini Ptičjeg gnijezda sagrađena je Vodena kocka, poznata kao arhitektonsko obilježje Olimpijskih igara. Vodena kocka ima stranice dugačke 177 metara, visoka je 31 metar, a može primiti do 17 tisuća gledatelja.

kina-24

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: službeni jezik je kineski, a službeno narječje mandarinsko.

Religija: nereligiozni i ateisti (63,1 posto), taoisti i pripadnici kineskih tradicionalnih vjerovanja (20 posto), budisti (8,4 posto), kršćani (5,6 posto), muslimani (1,5 posto) i ostali (1,1 posto).

Valuta: juan (yuan renminbi, oznake Y i CNY; 1 juan = 10 jiaoa = 100 fena)

Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; zračna luka u Pekingu, Beijing Capitol International Airport, najveća je i najmodernija na svijetu.

Kada putovati: najbolje je putovati u proljeće, od ožujka do svibnja, ili u jesen, od rujna i do polovice studenog.

Vize: zahtjev za izdavanje vize podnosi se najranije tri mjeseca prije putovanja. Putna isprava mora vrijediti još najmanje tri mjeseca nakon isteka roka valjanosti vize. Konzularna pristojba za vizu iznosi 320 RMB i uplaćuje se na račun Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pekingu.

Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja. No prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Smještaj: Među ekskluzivnijim hotelima u Pekingu su: Grand Hotel Beijing (pet zvjezdica), The Shangri-La Hotel Beijing (pet zvjezdica), Ascott Beijing (pet zvjezdica), Kempinski Hotel Beijing (četiri zvjezdice) i brojni drugi. Cijene noćenja kreću se između 90 i 150 eura. U Pekingu ćete pronaći i brojne hostele čija je cijena već od četiri eura za noć.

Restorani u Pekingu: Možete odabrati neki od domaćih restorana, a među poznatijima su; Wangfujing Snack Street, Liqun Roast Duck Restaurant, Donghuamen Night Market i Beijing Dadong Roast Duck Restaurant. Nikako ne propustite isprobati jedinstveni kineski specijalitet – pekinšku patku.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu.

Pripremila: Renata Cisar

Facebook Like Button