Grad Nanjing raskršće Kine

Nanjing je grad, smješten na rijeci Jangce oko koje se i razvio, veličanstvene povijesti i modernih arhitektonskih čudesa. Svoju snagu i utjecaj stjecao je, od svog osnutka pa do današnjih dana, kontrolirajući trgovinu najdužom azijskom rijekom Jangce.

Doslovan prijevod imena Nanjing odaje kako se radi o južnoj prijestolnici, u kojoj su stolovali vladari nekoliko kineskih dinastija. Ime grada Pekinga otkriva sjevernu prijestolnicu Kine a ova dva grada tijekom povijesti izmjenjivala su se kao glavni gradovi.

nanjing-1

Ovaj grad zbog svoje bogate povijesti u sebi čuva mnoge znamenitosti, raskošnu arhitekturu i spomenike od kojih se neka nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Slavna, ali u nekim trenucima i tužna povijest ovaj grad okarakterizirala je s nekoliko velikih grobnica i memorijalnih spomenika. U ovom gradu izmjenjivali su se vladari i dinastije koje su za sobom ponekad ostavljale velike ljudske žrtve no najveće su ipak bile u sukobu Japana i Kine 1937. godine kada je izgubljeno oko 350 000 ljudskih života čemu svjedoči i Memorijalni centar. Grad je danas podijeljen na čak jedanaest distrikta od čega Quinhuai, Gulou i Jiangning imaju svaki preko milijun stanovnika dok čitav grad broji preko 7.500.000 stanovnika.

nanjing

Najznačajnije znamenitosti

Grada Nanjing je svojim širenjem okružio Ljubičastu planinu na kojoj se nalaze brojne znamenitosti i atrakcije za razgled kao što je raskošan mauzolej podignut prvom vladaru Ming dinastije, zatim mauzolej Sun Jat-sena i grobnica Sun Quana, vladara iz razdoblja Tri kraljevstva.

nanjing-21

Mauzolej vladara Ming Xiaoling

Ovaj veličanstveni mauzolej smješten je istočno od staroga grada. Prvotni zid koji je okruživao ovo čarobno mjesto imao je preko 20 kilometara. Danas se osim brojnih građevina i parka mogu vidjeti kamene skulpture lavova, konja, slonova, deva i drugih životinja koje su smještene na Svetom putu. Iz ovog vremenskog perioda ostale su i ruševine carske palače dinastije Ming. Ova palača bila je uništena po dolasku na vlast dinastije Qing te pruža slabašan uvid u moć i bogatstvo dinastije Ming. Palača je bila kopija Zabranjenog grada iz Pekinga kada je vladar dinastije Ming Nanjing proglasio glavnim gradom.

nanjing-22

Izdvojeno:

> Legenda govori kako su nekadašnji žitelji u želji da spriječe moguće kradljivce grobnica istodobno kretali s trinaest pogrebnih povorki, jer su tako uspijevali prikriti stvarno mjesto ukopa

nanjing-23

Mauzolej Sun Jat-sena

Mauzolej Sun Jat-sena, podignut je jednom od glavnih članova Komunističke partije Kine i prvom predsjedniku Kineske republike, čije se posljednje počivalište i monumentalna skulptura nalaze na vrhu jednog brežuljka. Ulaz u mauzolej krasi veliki troluk a glavne arhitektonske karakteristike mauzoleja su mramor, željezo, beton i karakteristične plave pločice. Točno na samom mjestu ukopa nalazi se skulptura Sun Jat-sena u sjedećem položaju, a spomenik je izrađen od kristalno bijelog mramora. U neposrednoj blizini nalazi se povelika polukružna pozornica na kojoj se izvode različita glazbena i kulturna događanja na otvorenom.

nanjing-2

Predsjednička palača

Predsjednička palača Nanjinga bila je centar političke moći tijekom razdoblja opijumskih ratova. Trenutno se u njoj nalazi muzej moderne povijesti koji je okružen s prepoznatljivim kineskim vrtovima, tradicionalnim paviljonima i predivnim jezerima.

nanjing-4

Budistički hram Jiming

Budistički hram Jiming karakteriziraju tipično izgrađeni kineski paviljoni šiljastih krovova i bogato rezbarenih dijelova sa slikama Bude, te prekrasnim slikama i skulpturama. Linggu hram, kojeg nazivaju i najboljim budističkim hramom u svijetu, okružen je izuzetno velikim parkom bogatim različitim raslinjem i zanimljivim biljkama. Najstariji dijelovi ovog hrama datiraju iz ranog šestog stoljeća a najspektakularnija zgrada u hramu je devet katova visoka Linngu pagoda.

nanjing-7

Kineska vrata

Kineska vrata su dio najvećeg postojećeg obrambenog zida u Kini a dijelom stoljeća bila su južni ulaz u grad i predstavljala su dio kineske obrambene strategije.

Izdvojeno:

> Jedan od glavnih razloga postojanosti ovih vrata i zida je cigla specijalnih dimenzija. Kako bi se tijekom izgradnje, koja je trajala 21 godinu, osigurala postojana kvaliteta, svaka cigla je morala imati na sebi oznaku proizvođača i mjernika koji je nadgledao ugradnju

nanjing-8

Atrakcija grada

Most Nanjing Jangce glavni je pripadnik moderne kineske arhitekture. Izgrađen je 1968. godine a ima dvojaku funkciju cestovnog i željezničkog prometa. Cjelokupna duljina mosta iznosi 3 kilometra a nad rijekom je smješten na devet stupova. Most noću osvjetljava čak preko 1500 žarulja i 150 uličnih lampi što doprinosi romantičnom ugođaju i raskošnom panoramskom izgledu grada.

nanjing-5

Gdje kupovati i zabavljati se u Nanjingu

Kao i u mnogim velegradovima tako i u Nanjingu glavna najatraktivnija shopping zona nalazi se u centralnom dijelu grada. Cijeli grad odlično je povezan metroima, autobusima i ostalim javnim gradskim prijevozom tako da je do svake zone za zabavu i kupovinu vrlo jednostavno doći. Najbolji dućani, šarolike tržnice i ponuda barova i mjesta za zabavu nalaze se oko područja pod nazivom Xinjiekou te u blizini Xuanwu vrata u centru grada, koji ujedno čini i poslovno središte Nanjinga. Taiping Nanlu, savršena je avenija s nizom trgovina među kojima se ističu dućani i mjesta za kupovinu brendiranih proizvoda, ali i najboljih tradicionalnih kineskih predmeta tipičnih za ovaj dio svijeta.

nanjing-3

Što treba kupovati:
> Zlato je simbol u Kineza vrhunske moći, a u ovom dijelu Kine ono je povoljno za kupovinu
> Prekrasni ukrasi, nakit i predmeti od kristala i poludragog kamena žada koji kod Kineza označava mudrost, čistoću uma i smirenost
> Svilu Brokat koja je tradicionalan vrlo cijenjeni materijal s uzorkom od kojeg se izrađuju različiti ukrasni predmeti za kuću ili raskošni odjevni proizvodi

Gastronomija

Hunan Lu ulica smještena je unutar Xuanwu gradskih vrata odnosno unutar starog zida u sjevernom dijelu grada. Ona je jedna od najpopularnijih ulica u Nanjingu predivno uređena sa stotinama dućana, robnih kuća ali i najboljim izborom restorana koji nude okuse cijelog svijeta.

Takozvana „ulica hrane“, u istom dijelu grada, zove se Shiziqiao i ona je odlično mjesto za kušanje tradicionalnih specijaliteta ovog dijela Kine. U Nanjingu se ne propušta slana juha od patke koju čak možete kupiti vakuumiranu i ponijeti, a najpoznatiji proizvođači ovog specijaliteta su Gui Hua Lu i Hua Bai Lu. Također treba kušati palačinke od sezama, tofu s piletinom i tradicionalno spravljene rakove.

porculan

Korisna informacija:

> Kada i ako kupujete hranu ili neki drugi proizvod s rokom trajanja obratite pozornost na datum proizvodnje koji se jedini ističe na ambalaži te stoga pitajte koliko dugo proizvod smijete konzumirati i negdje si to pribilježite kako ne biste zaboravili

Više informacija za potražite na:
PBZ Card Travel
PBZ Card d.o.o., putnička agencija
Radnička cesta 44,
10000 Zagreb
Telefon: 01/612 42 22 Faks: 01/ 636 30 99
travel@pbzcard.hr

Fotografije: Pixabay, Dario Occelli, Till Kuhn, Groucho, SimonQ

Facebook Like Button