Elizabeth Suzana Kozina osvojila je svjetsku publiku svojim torbama

Elizabeth Suzana Kozina dizajnira torbe inspirirane umjetnošću, a njene jedinstvene umjetnine, koje šetaju ulicama, ušle su i u muzej.

Umjetničke slike ne krase samo zidove galerija, već mogu biti i zanimljiv i trajan modni dodatak. A kad kao modni dodatak ponovno nađu put do muzeja, to je dvostruko priznanje za umjetnike i dizajnere. Upravo je takav bio put originalnih umjetničkih slika koje su pod brendom BiArtis ušivene u torbe i postale accessoires.

Torbe je kreirala Elizabeth Suzana Kozina, inovatorica i poduzetnica iz Klisa, a svaku torbu BiArtis prati certifikat i potpis umjetnika, te svilena marama s istim motivom.

U izvedbi pod brendom BiArtis, umjetničke slike tako dobro funkcioniraju na torbama da se onome tko ih jednom vidi, čini da torbama neukrašenima slikom nedostaje identitet i naglasak. Torba BiArtis predstavljena je na nekoliko svjetskih sajmova, a jedna od njih nalazi se i u muzeju torbi u Amsterdamu.

elizabeth-suzana-kozina-1

Fotografija torbe koja je otputovala u Amsterdam nalazi se i na omotu knjige ‘Zato me niste razumjeli’, u kojoj su minute mudrosti kojima je osebujna autorica osvojila publiku na Facebooku.

Sa Elizabeth Suzanom Kozina razgovaramo o njezinim umjetničkim projektima – torbama i knjizi.

W: Torba Vašeg brenda BiArtis uvrštena je nedavno u fundus Muzeja za umjetnost i obrt. Što za BiArtis znači ulazak u Muzej za umjetnost i obrt?
Ulazak torbe BiArtis u MUO Zagreb ima više značenja. Kao prvo, to je priznanje BiArtis torbi koja se nalazi i u hrvatskom muzeju priznata kao primijenjena umjetnost. Drugo, ulaskom u muzej brend ostavlja trajni trag za dolazeće generacije koje će moći vidjeti i razumjeti početak i viziju BiArtisa. I treće, mogu je vidjeti svi, i domaći i strani posjetitelji.

W: Muzej za umjetnost i obrt nije prvi muzej koji je torbu BiArtis uvrstio u svoj postav jer se jedna torba već nalazi u Tassenmuseum Hendrikje u Amsterdamu. Kako je torba BiArtis stigla do Nizozemske?
Kada sam saznala da je Tassenmuseum Hendrikje najpoznatiji muzej torbi na svijetu, poslala sam im fotografije BiArtis torbi. Promptno su mi odgovorili, pitajući me hoću li torbu posuditi ili iznajmiti muzeju. Odlučila sam je dati u trajno vlasništvo muzeju kako bismo s ponosom mogli reći da se i hrvatska torba nalazi na takvom prestižnom mjestu.

elizabeth-suzana-kozina-2 elizabeth-suzana-kozina-3

W: Torbe BiArtis su unikati i slijede jedinstvenu ideju da svaka torba nosi jedno autentično umjetničko djelo. Kako su nastale torbe s umjetničkim slikama? Koliko dugo ih izrađujete i koliko je umjetnika dosad sudjelovalo u tom projektu?
Torbe BiArtis su nastale u jednostavnoj želji da se umjetnost iznese na ulicu, izvan galerija i domova. Torbe izrađujemo dvije godine, a na projektu je sudjelovalo 15 akademskih slikara.

W: U kojim su zemljama torbe BiArtis najomiljenije? Kako su prihvaćene u Hrvatskoj?
Torbe su najomiljenije u Nizozemskoj, Švedskoj i Španjolskoj,a što se tiče Hrvatske rijetki klijenti žele da se objavi da su oni kupci pa ću poštivati njihovu želju i šutjeti o tome.

W: Kao poduzetnica i inovatorica osmislili ste i razvili brojne kreativne projekte. Jedan od njih je i nedavno objavljena knjiga mudroslovica „Zato me niste razumjeli“. Kako je publika izvan Dalmacije prihvatila knjigu? Djeluju li minute mudrosti podjednako inspirativno i na čitateljice u ostalim krajevima Hrvatske?
O da, itekako djeluju. Čitateljice prezadovoljne! Reklamacije primam samo od muževa jer kažu da žene primjenjuju moje mudroslovice na njima haha. Bit će zanimljivo kada objavimo nastavak, odnosno Zato me niste razumjeli 2.dio, jer tu još više ulazim u bit i srž parole: „Nepoznata prijateljice, primijeni da bi lakše živjela“.

Razgovarala Sandra Pocrnić Mlakar

Facebook Like Button