Fantazmagorična inačica slavne Krležine drame

Dvostruki Glembajevi u izvedbi Eurokaza i makedonskog Vojdan Černodrinski teatra.

Nakon pet uzastopnih rasprodanih izvedbi Glembajevih u KIC-u za koje se iz dana u dan tražila ulaznica više, zagrebački Eurokaz pod redateljskom palicom kontroverznog Branka Brezovca, ponovno je, nakon Rijeke, Zagreba i Makedonije, na svjetlo kazališnih dasaka postavio još jedan u nizu jedinstvenih projekata sa zajedničkim nazivnikom – Glembajevi, kao dozreo plod redateljeve dugogodišnje, gotovo opsesivne, zanimacije za tu slavnu Krležinu dramu, za koju opetovano nudi nova i drukčija čitanja.

predstava-krleza-eurokaz-4

Ovaj je put, nakon što je na dalekom sjeveru Makedonije u Prilepu uprizorio Glembajeve s jednim od vodećih profesionalnih makedonskih ansambala, Teatrom Vojdan Černodrinski, koji su stekli međunarodni ugled i požnjali pregršt festivalskih nagrada, njihov ansambl pozvao u Zagreb i udružio s Eurokazovim, te iznjedrio novu, jedinstvenu kazališnu inačicu nazvanu ‘Glembajevi, još jedna legenda’, tzv. Glembajeve na kvadrat, u kojem ravnopravno sudjeluju glumačke ekipe oba ansambla.

predstava-krleza-eurokaz-3

Predstava ‘Glembajevi, još jedna legenda’ spaja zagrebački i prilepski ansambl, koji će zajedno ostvariti fantazmagoričnu verziju Krležine drame koja će se tako približiti, pa i uklopiti u korpus njegovih Legendi, a izvedbe su zakazane za 19., 20. i 21. studenog s početkom u 20 sati, i to na nesvakidašnjoj kazališnoj pozornici, prostoru bivše tvornice, a danas popularnoj umjetničkoj sceni nezavisne kulture, Pogonu Jedinstvo na obali Save.

predstava-krleza-eurokaz-2

Ispreplitanje živih likova i njihovih aveti Krležine drame, u radikalno paralelnom mizanscenu i paralelnom dekoru, krenut će prema osvještavanju onih ingenioznih pukotina, koje, po Ubersfeldovoj, odlikuju svaku veliku dramu, a čiju nelogičnost pisac suvereno prikriva abdukcijom ritma i očišta.

Tim ispreplitanjem trebala bi zabljesnuti mogućnost mutnih odnosa likova koje Krležina drama ne dohvaća, ali ih milostivo nudi na uviđaj.

predstava-krleza-eurokaz-1

Prodaja ulaznica po cijeni od 100 kuna, te 50 za studente je u tijeku, a Rezervirati se mogu na eurokaz.office@gmail.com ili 0915400609, kao i putem putem ulaznice.hr webshopa.

Uz dopuštenje: Eurokaz (sve fotografije)