Otok Visovac fenomen je Nacionalnog parka Krka

Prekrasan otočić Visovac pripada istoimenom jezeru koji se nalazi na području nacionalnog parka Krka, odnosno na samoj padini Miljevca.
Na njemu se od davne 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti te crkva Gospe Visovačke iz 17. stoljeća koji zajedno, uz divan krajolik Visovačkog jezera, čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu.

visovac

Upravo ga ta jedinstvenost, povijest i ljepota čine jednim od najvažnijih prirodnih i kulturnih vrijednosti Hrvatske.

Tijekom svoje povijesti, Visovac je bio, ali i ostao otok mira i molitve, a njegov franjevački samostan neuništiva je tvrđava duhovnosti i vjere.
Zapravo, moglo bi se reći kako on predstavlja nekolicinu temeljnih kamena opstojnosti Hrvata kao naroda i očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta.

Duhovno utočište od burne povijesti

Bježeći pred navalom Turaka u 15. stoljeću, franjevci su napustili Bosnu i nastanili Visovac. Koliko je poznato, otok su prethodno posjećivali i na njemu boravili pustinjaci Sv. Augustina.

Međutim, franjevcima nije trebalo puno vremena kako bi svojim marljivim radom od Visovca stvorili idiličnu oazu mira koja se svojom ljepotom ističe između grubih stijena kanjona Krke.

Od dana kada su ga tek naselili, Visovac i franjevci koji na njemu žive neraskidivo su povezani sa životom okolnih krajeva te su tijekom godina s lokalnim stanovništvom dijelili sve patnje, ali i radosti.
Moglo bi se reći da prkoseći svim događajima i situacijama, ovaj otok predstavlja pravi simbol hrvatske prisutnosti na tom području.

visovac-1

Raskoš flore i faune

Otok Visovac nadaleko je poznat i po svojoj bujnoj prirodi koja je oduvijek bila franjevački prioritet uz pomoć kojeg su se vrlo brzo istaknuli kao brižni uzgajivači raznovrsnih biljnih kultura.

Na otoku danas obitava čak 195 biljnih vrsta, od čega je 80 kultiviranih.
Osim egzotičnih biljaka, otokom se kreću ništa manje zanimljive životinje pa tako između visokih jablana možete uživati u pogledu na paunove koji s ponosom šire svoje šarene repove.

nacionalni park krka

Visovačka crkva i franjevački samostan

Crkva na Visovcu prvotno je bila sagrađena u gotici, a najznačajniji događaj desio se prilikom obnove kada je u njoj pronađena zidna slika Bogorodice s Djetetom. Pri kraju 17. stoljeća crkva je produljena i povišena, tako da je njezina lađa dobila i oznake baroka.

Sama unutrašnjost crkve posebno se ističe sa svoja dva glavna oltara – Gospe od Milosti i Svetoga Križa. Osim oltara, tu su i vrijedne umjetničke slike koje prikazuju Sv. Franju, a uz oltar Svetoga Križa nalazi se niša s kipom svetoga Paškala iz 18. stoljeća. Vrata crkve su jednostavno profilirana, a završavaju otmjenim timpanom i kipom svetoga Franje.

visovac-2

U 15. stoljeću podignut je stari dio samostanskog klaustra s masivnim i kratkim stupovima iskošenih rubova, no u vrijeme Kretskog rata koji je trajao od 1648. do 1672. godine, franjevci su morali napustiti samostan koji je ubrzo spaljen.

Nakon određenog vremena, u prvoj polovici 18. stoljeća započela je njegova obnova, odnosno, tada se sazidalo prvo krilo zvano Babuša, a 1755. godine sagrađen je i bunar. Tek je početkom 20. stoljeća sagrađeno posve novo, monumentalno krilo samostana, a 80-tih godina 20. stoljeća samostan i crkva temeljito su obnovljeni.

Otočni muzej i knjižnica prepuni povijesnih znamenitosti

U franjevačkom samostanu nalazi se i muzej otvoren za posjetitelje u kojem su izloženi arheološki predmeti pronađeni u okolici Visovca, vrijedne knjige, umjetničke slike te važni primjerci liturgijskih predmeta i misnoga ruha.

Osim različitih povijesnih dokumenata, posjetitelji mogu razgledati i sablju Vuka Mandušića, slavnog narodnog junaka iz ratova s Turcima ili dekret pape Inocenta XI., koji udjeljuje potpuni oprost onima koji crkvu posjete na blagdan Gospe od Anđela.

visovac-3

Na otoku osim muzeja postoji i mala, ali vrlo vrijedna knjižnica koja je smještena u prizemlju samostana. Knjižnica uz strane knjige sadrži i poznate hrvatske raritete od kojih svakako treba spomenuti više primjeraka Divkovićevih „Besjeda“, Orbinijevo „Ogledalo duhovno“ te drugo izdanje „Judite“ Marka Marulića.

U ovoj minijaturnoj knjižnici i njenoj bogatoj arhivi nalazi se i mala knjižica, jedne od najmanjih knjiga na svijetu, tiskana na Gutenbergovu stroju (u Mainzu), posebna po nevjerojatnim dimenzijama od čak 3×5 mm dužine i širine.

U arhivu također ima dosta dokumenata važnih za povijest ne samo samostana nego i čitave Dalmacije.

skradinski buk krka roski slap

Kako doći na otok Visovac

Kako biste došli do Visovca, potrebno je stići do mjesta Stinica ili Remetića, s kojih zatim brodovi plove do samog otočića. Nedjeljom su, u terminima misa, polasci besplatni, a ostalim danima brodovi plove po cjeniku i redovnom plovidbenom redu nacionalnog parka Krka.

Nađete li se u Nacionalnom parku Krka nezaobilazne prirodne atrakcije su vodopadi Skradinski buk i Roški slap, koje svakako obiđite i napravite fotografije za sjećanje. Na Skradinskom buku možete se i okupati, opustiti se uz zvukove slapa i uživati u zelenoj ljepoti jednog od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske.

Izvor fotografija: https://www.facebook.com/Visovac/

Facebook Like Button