Festival plesa i neverbalnog kazališta u srpnju 2021

Ovogodišnje, 22. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat održat će se od 23. do 25. srpnja na već tradicionalnim lokacijama istarskog gradića koji već više od dva desetljeća ljeti postaje privremeno središte suvremene plesne umjetnosti.

Dvadeset i drugu godinu zaredom u Svetvinčentu se tijekom srpnja pleše i o plesu promišlja – na nekoliko dana šarmantni gradić u srcu Istre tako postaje mjesto susreta brojnih umjetnika, plesnih radova i publike, razmjene ideja, sadržaja, plesa i pokreta. Spomenuti je festival dosad ugostio preko 290 plesnih autorskih radova umjetnika i umjetnica s domaće i međunarodne kazališno-plesne scene.

Ove godine Festival uključuje devet izvedbi koje se, kao i dosad, izvode na autentičnim gradskim lokacijama – u kaštelu Grimani, savičentinskom trgu te u Mediteranskom plesnom centru, prostoru koji već godinama djeluje kao prostor za kreiranje i istraživanje plesnih umjetnika i umjetnika u okviru djelovanja Zagrebačkoga plesnog ansambla.

festival-plesa-1

Festival ove godine otvara srpska Bitef Dance Company izvedbom plesne predstave Prostor za Revoluciju u petak, 23. srpnja u Kaštelu Grimani. Spomenuto je gostovanje prošle godine zbog nepovoljne epidemiološke situacije otkazano pa će biti realizirano ove godine. Riječ je o radu po konceptu i u koreografiji plesne umjetnice Isidore Stanišić, nastalog kao svojevrsni osvrt na obilježavanje stote obljetnice Oktobarske revolucije; no to je zapravo promišljanje o današnjem svijetu i društvenom poretku u kojem živimo; o tome gdje su danas revolucionarne ideje, i ima li društvo utonulo u senzacionalizam, šoping centre i reality programe uopće snage za otpor, bunt i promjenu? Autorica suvremenim plesnim jezikom propituje mogućnost unutrašnje, moralne, osobne i misaone reforme pojedinca koji srlja u narcisoidnu ideologiju novog doba, a zatim i dubinske reforme društvenog poretka.

Festival zatvara nagrađivana plesna uspješnica Gran Bolero Jesúsa Rubia Gamoa u nedjelju, 25. srpnja. Riječ je o zahtjevnoj i impozantnoj plesnoj koprodukciji dvaju španjolskih najvećih plesnih kuća – Madrilenian Teatros del Canal i Mercat de les Flors – koja nam predstavlja potpuno novu perspektivu na slavnu kompoziciju Mauricea Ravela.

U koregrafiji renomiranog španjolskog koreografa Gamoa, šestero plesača iz Madrida i šestero iz Barcelone povezuje se u ovom radu kako bi kroz ples re-producirali spomenutu kompoziciju iz 1928. i to kao orkestralnu transkripciju tradicionalnog španjolskog plesa. Predstava Gran Bolero nagrađena je 2020. priznanjem MAX (španjolska nacionalna nagrada za izvedbene umjetnosti) za najbolju plesnu produkciju.

festival-plesa-2

Pored spomenutih izvedbi, festivalski program uključuje i svjetsku premijeru nove plesne predstave istaknutog baletnog umjetnika Staše Zurovca, LULU, potom predstavu Lo Invisible umjetničkog kolektiva No bautizados pod vodstvom španjolske plesačice i koreografkinje Katie Humenyuk i glumca i scenskog mimičara Rolanda Salaméa; plesni solo Plesne upute (neće zauvijek biti ovako) (Tanzanweisungen (it won’t be like this forever)) njemačkog koreografa Moritza Ostruschnjaka, predstavu REVEL REVEL španjolske koreografkinje Roser López Espinosa u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla, predstavu Druga strana: noć maštanja američke koreografkinje Sare Shelton Mann. Domaću plesnu scenu, pored ZPA, na festivalu predstavljaju Studio za suvremeni ples s predstavom Spektakl koreografkinje Irme Omerzo te predstava Skupa nagrađivanje plesne umjetnice Petre Hrašćanec.

Dvoje gostujućih umjetnika tijekom festivala vode i radionice za plesače i izvođače. Sara Shelton Mann predstavit će svoj pedagoški rad kroz trodnevnu radionicu Alkemija pokreta koja se organizira u suradnju s Improspekcijama2021, a Jesús Rubio Gamo prezentirati će svoju aktualnu plesnu praksu kroz jednodnevnu radionicu Jednostavne radnje. Treći edukativni program za profesionalce u umjetnosti odnosi se na Kreativni kutak u suradnji s Ministarstvo kulture i medija RH – Deskom Kreativne Europe. Prijave za sve edukativne festivalske programe su otvorene.

Detaljnije vijesti o ulaznicama i ostalim festivalskim informacijama pronađite na http://www.svetvincenatfestival.com/

Facebook Like Button