Fotosofia 13 Fashion Day

Kako izgleda jedan dan u životu profesionalnog modnog fotografa iskusili su polaznici trinaeste Fotosofije, seminara za naprednu fotografiju koji se od 10. do 17. lipnja održao u Termama Tuhelj pod umjetničkim vodstvom zagrebačkog fotografa Damira Hoyke.

fotosofia-fashion-1

Petneast seminarista učilo je kako voditi modela kroz snimanje, gdje pozicionirati svjetlo te pronaći najbolju lokaciju za fotografiranje, a u tome im je pomagao Hoykin tim asistenata na čelu s Franjom Matkovićem, jednim od najboljih modnih fotografa u Hrvatskoj.

fotosofia-fashion-2

Ove su godine seminaristi snimali kolekciju jesen/zima 2018./2019. koju su kreirali studenti diplomskog studija modnog dizajna s Tekstilno tehnološkog fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom mentorice izv. prof. mr. art. Jasminke Končić.

fotosofia-fashion-3

‘Naše su kolekcije uvijek nadahnute globalnim promjenama i društvenim fenomenima, pa su migracije i dalje aktualne. No, za razliku od lani kada su se inspirirali izbjeglicama koje prolaze kroz Hrvatsku, ove ih je godine nadahnulo iseljavanje Hrvata u inozemstvo.

fotosofia-fashion-4

“Kroz svoje su radove željeli skrenuti pozornost i na neke druge probleme poput gomilanja odjeće i prekomjerne potrošnje, pa je tako prema ideji Dijane Zagorac nastao reciklirani sako načinjen od novih, ali i starih, već nošenih materijala” – rekla je prof. Jasminka Končić pod čijem je mentorstvom nastala i kolekcija “Cut&Paste” Jelene Geštakovski (22) s žičanim korzetima kojom se želi upozoriti na problem kroničnog nezadvoljstva fizičkim izgledom što vodi ka depresiji i pretjerivanju u estetskim operacijama.

fotosofia-fashion-5

Jedan od najatraktivnijih modela na modnom snimanju bio je bež kaput od scuba materijala dizajnerice Katarine Zmeškal koja je inspiraciju pronašla u 60-im, a taj je model, kojeg krase mnogobrojni džepovi, bio izložen i na izložbi 1960-e_prostor modne reinterpretacije koja je realizirana u suradnji sa Muzejom za umjetnost i obrt u sklopu velike izložbe Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost.

fotosofia-fashion-6

Hoyka nije štedio na pohvalama kreativnosti studentima diplomskog studija, a o suradnji s fakultetom nam je rekao ‘Odlično surađujemo s TTF-om jer nas vodi ista ideja – otvoriti put u svijet mode novim talentima. Uživam promatrati kako se svi na setu tijekom snimanja počinju spontano povezivati, razmjenjivati kontakte i veseliti fotografijama koje će svima obogatiti bookove.’

fotosofia-fashion-7

Ovogodišnji Fotosofia Fashion Team sačinjavali su modeli Ivana Crnoja, Ana Ušić i Sara Spinčić koje su nosile modele Dijane Zagorac, Josipe Ščapec, Marka Petrića, Katarine Zmeškal, Mie Kovač, Ene Staničić, Jelene Geštakovski i Mihaele Brajković.

fotosofia-fashion-9

Za make up su bile zaslužne Iva Grgurić, Mihaela Farkaš i Sofija Varga, o frizurama su brinule Nina Dundur i Ela Gračiš, a o stylingu Monika Hršak kojoj su asistirale Mia Kovač, Katarina Zmeškal, Mihaela Brajković i Jelena Geštakovski.

fotosofia-fashion-8

fotosofia-fashion-10

Facebook Like Button