Govedina Wellington

Isprobajte ovu mesnu poslasticu u lisnatom tijestu.

Namirnice:
600 grama goveđeg bifteka
400 grama gljiva
300 grama lisnatog tijesta
4-6 tankih kriški kvalitetne šunke
1 luk
2 žutanjka
2 žličice senfa
biljno ulje
maslac
sol i papar

Porijeklo:
Govedina (biftek) Wellington ima nejasno geografsko porijeklo. Jedni tvrde da je riječ o britanskom jelu smišljenom u čast Vojvode od Wellingtona, drugi tvrde da je ime dobilo po istoimenom novozelandskom gradu, dok treći vjeruju kako je u pitanju varijacija na uobičajenu francusku pripremu ove namirnice. Svi se pak slažu da jednostavno morate ovladati pripremom i razveseliti svoje ukućane!

Priprema:
Pažljivo odstranite na goveđem bifteku žilice i masnoće, posolite ga i popaprite. Na nekoliko kapi vrućeg ulja dobro popržite biftek sa svih strana kako bi zatvorili sve sokove u mesu. Vruć biftek „izmasirajte“ sa senfom, te ga odložite sa strane da se ohladi i „odmori“.

Nasjeckajte luk i gljive na komadiće i popržite ih na tavi u kojoj ste pripremali meso. Posolite i poparite po želji, dodajte malo maslaca te držite na vatri sve dok ne ispari sva voda. Gljive ostavite sa strane da se ohlade.

Na položenu kuhinjsku foliju razvucite lisnato tijesto (3 mm) u pravokutnik. Na njega položite kriške šunke da prekrivaju cijelu površinu, a na njih uravnoteženo razmažite gljive. Ohlađene gljive možete usitniti i blenderom.

U sredinu pravokutnika položite biftek te ga brzo obložite lisnatim tijestom. Važno je da meso bude čvrsto zatvoreno sa svih strana (bez zračnih džepova), te da sve namirnice budu hladne kako bi lisnato tijesto ostalo elastično. Tako pripremljen biftek stavite desetak minuta u zamrzivač.

Odstranite foliju, a lisnato tijesto premažite žutanjcima.

Govedinu Wellington stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva Celzija oko 35 minuta. S obzirom da se biftek peče u tijestu, očima ne možete ocijeniti je li meso gotovo. Stoga nabavite termometar za meso i pred kraj pečenja ga gurnite u govedinu. Ako unutarnja temperatura mesa iznosi oko 50 stupnjeva Celzija, pečeno je baš onako kako treba!

Pustite da jelo odleži 15-tak minuta prije rezanja i posluživanja.

Dobar tek!

Facebook Like Button