Graševine Kutjevačkog podruma

Graševine Kutjevačkog podruma – od Cistercita do svjetskih nagrada danas.

Povijest Kutjevačkog podruma i najbogatija arhiva vina

Kutjevački podrum jedan je od najstarijih podruma u Jugoistočnoj Europi, sagrađen davne 1232. godine. Kroz stoljeća strastvenog i predanog rada u Kutjevačkom podrumu razvijalo se znanje zajedno s tehnologijom pa je tako sorta Graševina danas jedan od simbola hrvatske vinske kulture.
Kutjevački podrum također je poznat i po najbogatijoj arhivi u Hrvatskoj u kojoj je najstarija arhivska Graševina iz 1947. godine.

Maximo brut

O Graševini

U vinogorju Kutjevo Graševina se pojavila 1853.godine i ubrzo dokazala da tu daje najbolje vino sorte.
Davne 1976. godine proglašena je prvim vrhunskim vinom kontinentalne Hrvatske od strane komisije stručnjaka sa Zavoda za vinarstvo. Danas, zahvaljujući znanju enologa te nizu prirodnih faktora i zemljopisnog položaja na kojem odnos broja sunčanih sati i kišnih dana utječe na jedinstvena svojstva njena mirisa i okusa, bogatija je alkoholima, taninima i finim mineralima od ostalih graševina.

norsic-marinclin-milos-nedeljko

Ograničena edicija Premium Graševina Kutjevačkog podruma

Graševine Kutjevačkog podruma poznate su po svojoj žutozelenoj, iskričavoj boji, pitkosti, svježini i lepršavosti, u sebi nose svu radost i životnost lijepe prirode s osunčanih obronaka Zlatne doline. No, velika je razlika kada se govori o kvalitetnoj Graševini koja je nositeljica i predstavlja 80% ukupne proizvodnje Kutjevačkog podruma ili o premium liniji De Gotho Graševine i Graševine Turković koje se proizvode u malim i vrlo ograničenim serijama vina.

De gotho

Graševina Turković je polusuho vino s osam grama šećera nastalo od grožđa iz starih (25 godina) zatravnjenih vinograda na području Vetova, s reduciranim urodom. Graševina De gotho proizvedena je iz grožđa s posebnog vinogradarskog položaja Hrnjevac, malo kasnije branog, ali ne kasne berbe. Radi se o ekskluzivnim vinima, za one pilce koji od graševine očekuju da im podari sve svoje ljepote mirisa i okusa.

Graševine Kutjevačkog podruma zasjale na stranoj i domaćoj vinskoj sceni

Kutjevo d.d. najbolji je proizvođač najraširenije sorte u Hrvatskoj, graševine s konkurentnom prednošću i razlikovnom pozicijom na tržištu, a to potvrđuju podaci da su samo u 2013. i 2014. godini vrhunska vina, ledene berbe i pjenušac iz Kutjevačkog podruma osvojili čak 33 razne nagrade i priznanja.

vino

Navika pobjeđivanja stekla se još davne 1925. kada je na zemaljskim izložbama vina u Zagrebu u kategoriji bijelih vina počela dominacija Graševina iz Kutjevačkog podruma, a i danas osvaja brojne nagrade na svjetskim i domaćim ocjenjivanjima vina.

Tako su i ove su godine nastavili nizati uspjehe s novom berbom 2014.
Na ovogodišnjem Decanteru u Londonu, Graševina Turković 2014. je okrunjena srebrenom medaljom, dok su brončana priznanja osvojile Graševina De Gotho 2014. i vječna klasika Vrhunska Graševina 2014. Na Festivalu Graševine u Kutjevu osvojena je titula Šampiona za De Gotho Graševinu, i titula Šampiona predikatnih vina za Graševinu ledeno vino 2009. De Gotho Graševina je također okrunjena Zlatnom medaljom, a Graševina ledeno vino 2009. Velikim zlatom na tradicionalnoj Bonaviti u Trnavi, dok je na ocjenjivanju vina na izložbi vina kontinentalne Hrvatske, Sv. Ivan Zelina 2015. Vrhunska Graševina berbe 2014. osvojila također Zlatnu medalju.

Uz dopuštenje: G.E.T. Report
Fotografije: Helena Pletković

Facebook Like Button