Imamo finaliste izbora “Što žene žele” za WOW vino za 2022. godine

Svake godine, vinari željno očekuju finale akcije „Što žene žele“ koja traje od svibnja do listopada, a anketom ju provode popularno zvane WOW-ice i njihove simpatizerke.

Finale izbora održano je u utorak u prekrasnom boutique hotel Ikador u Iki, uz pomoć njihovog head sommeliera, nadarenog Mate Negulića i vješte Andree Klemenčić koje se sjećamo još iz zagrebačkog Dežman bara. WOW-ice su, naravno, članice udruge WOW/Žene i vino, koja je već 12 godina angažirana na području kulture stola.

wow-sto-zene-vole-23-1

Na čelu s osnivačicom i predsjednicom, novinarkom Sanjom Muzaferijom, a uz pomoć ogranaka u Rijeci za Istru i Kvarner (vodi ga Margitra Belušić) i dalmatinskog ogranka u Splitu (vodi ga Adela Visković), udruga i promovira dobra vina. Akcija biranja najboljih vina po istančanom ženskom ukusu, sad postoji već 11 godina i u tom se razdoblju itekako afirmirala.

WOW izbor za Grand prix zanimljivo je zamišljen, drukčiji je od ostalih i elaboriran a u obzir dolaze isključivo hrvatska vina. Za razliku od uobičajenih plaketa, zvjezdica, bodova, diploma i priznanja – nagrade su vrlo konkretne. Izbor se provodi se u tri razine od kojih je prva (pred)selekcijska lista vina koju svake godine sastavlja jedan ugledni hrvatski sommelier.

wow-sto-zene-vole-23-2

On (ili ona) selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i “desertna” (vina s ostatkom šećera). Do sada su se nam počasnom mjestu našli Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Željko Bročilović Carlos, Filip Savić, Emil Perdec, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Ivan Jug i – posljednji – Darko Lugarić.

U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih više od 200, a među kojima su i ugledne novinarke, enologinje, sommelierke, vlasnice vinoteka i restorana, visnke konzultantice i stručnjakinje za vinski marketing – mogu glasati za svoje favorite elektroničkom poštom. Tako se dobiju finalisti, njih 12 (dva pjenušca, tri bijela, dva ružičasta, tri crvena, i dva desertna).

wow-sto-zene-vole-23-3

U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Ove godine u finalnom su ocjenjivačkom sudu bile Egle Katunar, Lucija Matijević i Jana Košćec. Egle Katunar je voditeljica prodaje i marketinga Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika na otoku Krku, Istrijanka koju je ljubav otela njenoj zubno-tehničarskoj struci, dovela na otok i naglavce ubacila u vinski svijet u kojem sada fantastično pliva.

Egle je značajno je obogatila suprugovu obiteljsku vinsku priču pa vođenim degustacijama s naglaskom na autohtone vinske sorte Kvarnera i Krka, uvodi goste u svijet vinogradarstva i vinarstva otoka Krka. Skraćeno: duša je i srce ove vinske kuće, strastveno u vinskom turizmu. Ovai majka dvoje djece, supruga i odlična vinska poznavateljica, kao poduzetnica je uključena i u udrugu Žene za otok, koja marljivo promovira rad otočkih žena.

wow-sto-zene-vole-23-4

Lucija Matijević je sommelierka trećeg stupnja HSK (Hrvatskog sommelierskog kluba, neprofitne strukovne udruge osnovane još 1993. godine koja danas ima 500-tinjak članova te je od 1994., članica svjetskog udruženja sommeliera (L‘Association de la Sommelierie Internationale – ASI). Lucija je i magistra kulturalnih studija koja već punih 15 godina uspješno spaja vino i kulturu.

I ona je majka dvoje djece ali i vrhunska predavačica, vinska stručnjakinja koja u svoj CV upisuje i rad u Michelinom ovjenčanom restoranu „Neba“ , angažman u prekrasnoj i ozbiljnoj novoj riječkoj vinoteci Wine&Co, kao i suradnju s ambicioznim opatijskim restoranom Valle losca. Uvjerena je da je znanje o vinu stvar opće kulture a nesebično ga dijeli te je prisutna i kao ambasadorica branda „Kvarner Wines“.

wow-sto-zene-vole-23-5

Treća članica žirija bila je malda ali vrlo sposobna, okretna i visnki strastvena Jana Košćec. Sommelierka trećeg stupnja HSK sa završenims tudijem menadžemta u turizmu i ugostiteljstvu, te specijalizacijom za hranu i piće, za sebe kaže da je „oduvijek“ u vinu. Zapravo je odrasla okružena vinogradima rizlinga pa je, kako u šali kaže, još od malena „upijala njegove kiseline i pretvarala ih u mantre dugovječnosti“.

Nakon što su među dvanaest finalista odabrale pobjednike u svakoj od pet kategorija, slijedio je i najveći zadatak: izdvojiti jedno vino (i njegovog autora) koje ih je najviše impresioniralo. Vinar koji stoji iza njega nastavit će impozantan niz vinara koji su do sada pobjeđivali u WOW izboru. Do sada su ukupni pobjednici WOW izbora (WOW Grand Prix) svake godine putovali u režiji WOW-ica u neku vionsku regiju svijeta.

Slavni Gianfranco Kozlović u Bordeaux,Sađa Senjković u Champagnu, Moreno Coronica u španjolski Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju, Frano Milina Bire u Austriju, predstavnik vinarije Meneghetti u talijansku Toscanu, Marko Fakin u Mađarsku, vinarija Jakob u Milano. Prošlogodišnji pobjedik, vinarija Benvenuti uskoro će na nagradno putovanje u talijanski Piemonte. A sada ovogodišnja lista finalista. To su – u kategoriji pjenušaca – Amfora, vinarije Tomac i Blanc de Noirs vinarije Jagunić, obje s Plešivice, hrvatske Champagne.

U kategoriji bijelih vina tri najbolja su malvazija Santa Lucija 201.7, malvazija OMO 2020. i Enjigi Venje KB.BQ. 2010. Dva najbolja roséa su Rossella vinarije Poletti i Rosé Premium vinarije Kutjevo, oba iz 2022. Među crvenima izdvojili su se teran Barbarossa 2019. vinarije Tomaz, Trnjak 2017. vinarije Grabovac i crvena kupaža istarskog majstora Morena Degrassija Terre Bianche 2012.

Od desertnih vina u vrhu su Iločki podrumi s Tramincem Principovac izborna berba prosušenih bobica 2016., te prošek Babić 2018., vinarije Testament. Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobit će prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa “Grupa”, a njih i ukupnog pobjednika, WOW će proglasiti krajem godine na proslavi svog 12. rođendana.

Do tada su pobjednici i ukupni slavodobitnik tajni, baš kao i vinska destinacija na koju će WOW ovoga puta povesti pobjednika.

Uz dopuštenje: WOW (sve fotografije)

Facebook Like Button