
Svake godine, vinari željno očekuju finale akcije „Što žene žele“ koja traje od svibnja do listopada, a anketom ju provode popularno zvane WOW-ice i njihove simpatizerke.
Finale izbora održano je u utorak u prekrasnom boutique hotel Ikador u Iki, uz pomoć njihovog head sommeliera, nadarenog Mate Negulića i vješte Andree Klemenčić koje se sjećamo još iz zagrebačkog Dežman bara. WOW-ice su, naravno, članice udruge WOW/Žene i vino, koja je već 12 godina angažirana na području kulture stola.
Na čelu s osnivačicom i predsjednicom, novinarkom Sanjom Muzaferijom, a uz pomoć ogranaka u Rijeci za Istru i Kvarner (vodi ga Margitra Belušić) i dalmatinskog ogranka u Splitu (vodi ga Adela Visković), udruga i promovira dobra vina. Akcija biranja najboljih vina po istančanom ženskom ukusu, sad postoji već 11 godina i u tom se razdoblju itekako afirmirala.
WOW izbor za Grand prix zanimljivo je zamišljen, drukčiji je od ostalih i elaboriran a u obzir dolaze isključivo hrvatska vina. Za razliku od uobičajenih plaketa, zvjezdica, bodova, diploma i priznanja – nagrade su vrlo konkretne. Izbor se provodi se u tri razine od kojih je prva (pred)selekcijska lista vina koju svake godine sastavlja jedan ugledni hrvatski sommelier.
On (ili ona) selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i “desertna” (vina s ostatkom šećera). Do sada su se nam počasnom mjestu našli Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Željko Bročilović Carlos, Filip Savić, Emil Perdec, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Ivan Jug i – posljednji – Darko Lugarić.
U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih više od 200, a među kojima su i ugledne novinarke, enologinje, sommelierke, vlasnice vinoteka i restorana, visnke konzultantice i stručnjakinje za vinski marketing – mogu glasati za svoje favorite elektroničkom poštom. Tako se dobiju finalisti, njih 12 (dva pjenušca, tri bijela, dva ružičasta, tri crvena, i dva desertna).
U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Ove godine u finalnom su ocjenjivačkom sudu bile Egle Katunar, Lucija Matijević i Jana Košćec. Egle Katunar je voditeljica prodaje i marketinga Kuće vina Ivan Katunar iz Vrbnika na otoku Krku, Istrijanka koju je ljubav otela njenoj zubno-tehničarskoj struci, dovela na otok i naglavce ubacila u vinski svijet u kojem sada fantastično pliva.
Egle je značajno je obogatila suprugovu obiteljsku vinsku priču pa vođenim degustacijama s naglaskom na autohtone vinske sorte Kvarnera i Krka, uvodi goste u svijet vinogradarstva i vinarstva otoka Krka. Skraćeno: duša je i srce ove vinske kuće, strastveno u vinskom turizmu. Ovai majka dvoje djece, supruga i odlična vinska poznavateljica, kao poduzetnica je uključena i u udrugu Žene za otok, koja marljivo promovira rad otočkih žena.
Lucija Matijević je sommelierka trećeg stupnja HSK (Hrvatskog sommelierskog kluba, neprofitne strukovne udruge osnovane još 1993. godine koja danas ima 500-tinjak članova te je od 1994., članica svjetskog udruženja sommeliera (L‘Association de la Sommelierie Internationale – ASI). Lucija je i magistra kulturalnih studija koja već punih 15 godina uspješno spaja vino i kulturu.
I ona je majka dvoje djece ali i vrhunska predavačica, vinska stručnjakinja koja u svoj CV upisuje i rad u Michelinom ovjenčanom restoranu „Neba“ , angažman u prekrasnoj i ozbiljnoj novoj riječkoj vinoteci Wine&Co, kao i suradnju s ambicioznim opatijskim restoranom Valle losca. Uvjerena je da je znanje o vinu stvar opće kulture a nesebično ga dijeli te je prisutna i kao ambasadorica branda „Kvarner Wines“.
Treća članica žirija bila je malda ali vrlo sposobna, okretna i visnki strastvena Jana Košćec. Sommelierka trećeg stupnja HSK sa završenims tudijem menadžemta u turizmu i ugostiteljstvu, te specijalizacijom za hranu i piće, za sebe kaže da je „oduvijek“ u vinu. Zapravo je odrasla okružena vinogradima rizlinga pa je, kako u šali kaže, još od malena „upijala njegove kiseline i pretvarala ih u mantre dugovječnosti“.
Nakon što su među dvanaest finalista odabrale pobjednike u svakoj od pet kategorija, slijedio je i najveći zadatak: izdvojiti jedno vino (i njegovog autora) koje ih je najviše impresioniralo. Vinar koji stoji iza njega nastavit će impozantan niz vinara koji su do sada pobjeđivali u WOW izboru. Do sada su ukupni pobjednici WOW izbora (WOW Grand Prix) svake godine putovali u režiji WOW-ica u neku vionsku regiju svijeta.
Slavni Gianfranco Kozlović u Bordeaux,Sađa Senjković u Champagnu, Moreno Coronica u španjolski Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju, Frano Milina Bire u Austriju, predstavnik vinarije Meneghetti u talijansku Toscanu, Marko Fakin u Mađarsku, vinarija Jakob u Milano. Prošlogodišnji pobjedik, vinarija Benvenuti uskoro će na nagradno putovanje u talijanski Piemonte. A sada ovogodišnja lista finalista. To su – u kategoriji pjenušaca – Amfora, vinarije Tomac i Blanc de Noirs vinarije Jagunić, obje s Plešivice, hrvatske Champagne.
U kategoriji bijelih vina tri najbolja su malvazija Santa Lucija 201.7, malvazija OMO 2020. i Enjigi Venje KB.BQ. 2010. Dva najbolja roséa su Rossella vinarije Poletti i Rosé Premium vinarije Kutjevo, oba iz 2022. Među crvenima izdvojili su se teran Barbarossa 2019. vinarije Tomaz, Trnjak 2017. vinarije Grabovac i crvena kupaža istarskog majstora Morena Degrassija Terre Bianche 2012.
Od desertnih vina u vrhu su Iločki podrumi s Tramincem Principovac izborna berba prosušenih bobica 2016., te prošek Babić 2018., vinarije Testament. Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobit će prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa “Grupa”, a njih i ukupnog pobjednika, WOW će proglasiti krajem godine na proslavi svog 12. rođendana.
Do tada su pobjednici i ukupni slavodobitnik tajni, baš kao i vinska destinacija na koju će WOW ovoga puta povesti pobjednika.
Uz dopuštenje: WOW (sve fotografije)
