Irska mala zemlja za veliko turističko istraživanje

Irska zeleni otok za uzbudljiv odmor putnika iz cijeloga svijeta.
Irska je otočna zemlja u Atlantskom oceanu koja se prostire na oko 70 tisuća četvornih kilometara. Od Velike Britanije udaljena je Sjevernim kanalom i Kanalom sv. Jurja, a jedan njen dio (Sjeverna Irska) politički pripada Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovo je uglavnom ravničarska zemlja kojom se prostiru livade i travnjaci, pa ne čudi što je  nazivaju i Zelenim otokom. Teren se povisuje tek na jugoistoku i sjeverozapadu zemlje, gdje doseže visinu od oko 920 metara.

U zemlji živi otprilike 4,5 milijuna stanovnika, od čega ima najviše Iraca. Zemlja se počela gospodarski razvijati tek osamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas se smatra jednom od vodećih europskih zemalja na području informacijskih znanosti.

Glavni i najveći grad Dublin – smjestio se na istočnoj obali otoka, uz dolinu rijeke Liffrey. Nazivaju ga i ekonomskim, administrativnim te kulturnim središtem cijele Irske.

Irska kuhinja iznimno je raznolika, a temelji se na bogatoj kombinaciji mesa, riba te sezonskog voća i povrća. Najvažnija namirnica je krumpir – koja se jede u svim mogućim oblicima, a stanovništvo obožava ispijati domaće pivo Guinness, kao i razne vrste viskija.

5 nezaboravnih turističkih atrakcija u Irskoj:
  1. Glavni grad

Istražite Dublin i njegove kulturne znamenitosti. Obavezno razgledajte Katedralu sv. Patrika, Kristovu crkvu i njene katakombe, dvorac Dublin i Trinity College koji čuva rukom prepisanu Bibliju – staru 800 godina. Posjetite i botaničke vrtove grada, uputite se i u tvornicu piva Guinness, te uživajte u domaćoj atmosferi u nekom od puba gradske četvrti Temple Bar.

  1. Arheološka čuda

Ljubitelji povijesti upućuju se u pretpovijesni arheološki lokalitet Bru Na Boinne, koji se smjestio u dolini rijeke Boyne na istoku zemlje. Riječ je o jednom od najvažnijih megalitskih lokaliteta u svijetu koji datira iz neolitika, a sadrži pogrebne dvorane, tunele i razne umjetnine, te je pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Prirodne ljepote

Želite li istražiti floru i faunu ovoga prostora posjetite Nacionalni park Killarney koji se preteže na oko 102 hektara na sjeveru zemlje. Ljubitelji zapanjujućih prirodnih krajolika obavezno moraju obići i krševito područje Burren na sjeverozapadu Irske, koji sadrži zadivljujuće kamene formacije.

  1. Kraljevsko sjedište

Posjetite i povijesni lokalitet Rock of Cashel na jugu zemlje. Riječ je utvrđenom središtu irskih kraljeva koje datira iz 12. stoljeća, a koje okuplja dobro očuvane građevine srednjevjekovne arhitekture, kao i niz keltskih umjetnina. Najviša zgrada u ovome kompleksu kružni je toranj što se uzdiže na oko 28 metara.

  1. Irska glazba

Tradicionalnu kulturu, glazbu i običaje ovoga prostora istražite u gradu Galway na zapadnoj obali zemlje. Galway nazivaju i kulturnom mekom Irske, jer je ovaj grad domaćin brojnih kulturnih događanja, koncerata i festivala.  U blizini grada možete razgledati i park Renville, koji se proteže na oko 60 hektara.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: irski i engleski
Religija: kršćanstvo (90 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavna međunarodna zračna luka Irske jest Dublin Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Merrion i hotel Westbury u glavnom gradu, dobar su odabir.
Restorani: Dax i Gallagher Boxty House  u glavnom gradu odličan su izbor.

Oprez!

Pripazite na svoje dokumente i imovinu oko većih turističkih središta.

Facebook Like Button