Irska zeleni otok za veličanstveni odmor

Irska je otočna zemlja u Atlantskom oceanu koja se prostire na oko 70 tisuća četvornih kilometara, a dijeli se na 26 grofovija. Od Velike Britanije udaljena je Sjevernim kanalom i Kanalom svetog Jurja, a jedan dio ove prelijepe zemlje,
konkretno Sjeverna Irsk, politički pripada Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ovo je uglavnom ravničarska zemlja kojom se prostiru livade i travnjaci, pa ne čudi što je  nazivaju i Zelenim otokom. Teren se povisuje tek na jugoistoku i sjeverozapadu zemlje, gdje doseže visinu od oko 920 metara.

irska-2

U zemlji živi otprilike 4,5 milijuna stanovnika, od čega ima najviše Iraca. Zemlja se počela gospodarski razvijati tek osamdesetih godina prošlog stoljeća, a danas se smatra jednom od vodećih europskih zemalja na području informacijskih znanosti.

dublin

Glavni i najveći grad – Dublin – smjestio se na istočnoj obali otoka, uz dolinu rijeke Liffrey. Nazivaju ga i ekonomskim, administrativnim te kulturnim središtem cijele Irske.

galway

Irska kuhinja
Irska kuhinja iznimno je raznolika, a temelji se na bogatoj kombinaciji mesa, riba te sezonskog voća i povrća. Najvažnija namirnica je krumpir – koja se jede u svim mogućim oblicima, a stanovništvo obožava ispijati domaće pivo Guinness, kao i razne vrste viskija. Treba istaći jelo pod imenom Drisheen koje je nacionalno irsko jelo, a zapravo govorimo o kobasicama koje se rade od ovčje i svinjske krvi, te miješanog svinjskog, ovčjeg i kravljeg mesa i mješavine zobi i kruha.

nacionalni-park-irska

Znamenitosti i turističke atrakcije u Irskoj:
1. Glavni grad

Istražite Dublin i njegove kulturne znamenitosti. Obavezno razgledajte katedralu svetog Patrika koju Irci posebno vole jer se 17. ožujka obilježava nacionalni blagdan Dan svetog patrika, Kristovu crkvu i njene intrigantne katakombe, predivan dvorac Dublin i Trinity College koji čuva rukom prepisanu Bibliju – staru 800 godina.

dublin-1

Neizostavni su i botanički vrtovi grada, a znamo da je Irska poznata po proizvodnji pive stoga se uputite obvezno u legendarnu tvornicu piva Guinness, te uživajte u domaćoj atmosferi u nekom od puba gradske četvrti Temple Bar.

2. Arheološka čuda

Ljubitelji povijesti upućuju se u pretpovijesni arheološki lokalitet Bru Na Boinne, koji se smjestio u dolini rijeke Boyne na istoku zemlje. Riječ je o jednom od najvažnijih megalitskih lokaliteta u svijetu koji datira iz neolitika, a sadrži pogrebne dvorane, tunele i razne umjetnine, te je pod zaštitom UNESCO-a.

burren

3. Prirodne ljepote

Želite li istražiti floru i faunu ovoga prostora posjetite Nacionalni park Killarney koji se preteže na oko 102 hektara na sjeveru zemlje. Ljubitelji zapanjujućih prirodnih krajolika obavezno moraju obići i krševito područje Burren na sjeverozapadu Irske, koji sadrži zadivljujuće kamene formacije.

4. Kraljevsko sjedište

Posjetite i povijesni lokalitet Rock of Cashel na jugu zemlje. Riječ je utvrđenom središtu irskih kraljeva koje datira iz 12. stoljeća, a koje okuplja dobro očuvane građevine srednjevjekovne arhitekture, kao i niz keltskih umjetnina. Najviša zgrada u ovome kompleksu kružni je toranj što se uzdiže na oko 28 metara.

dvorac

5. Irska glazba

Tradicionalnu kulturu, glazbu i običaje ovoga prostora istražite u gradu Galway na zapadnoj obali zemlje. Galway nazivaju i kulturnom mekom Irske, jer je ovaj grad domaćin brojnih kulturnih događanja, koncerata i festivala.  U blizini grada možete razgledati i park Renville, koji se proteže na oko 60 hektara.

pub

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: irski i engleski
Religija: kršćanstvo (90 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavna međunarodna zračna luka Irske jest Dublin Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: najbolje u proljeće ili ljeto
Smještaj: Hotel Merrion i hotel Westbury u glavnom gradu, dobar su odabir.
Restorani: Dax i Gallagher Boxty House u glavnom gradu odličan su izbor.

Oprez!

Pripazite na svoje dokumente i imovinu oko većih turističkih središta.

Facebook Like Button