Ljupka i skrovita sela Europe koja osvajaju svojom ljepotom

U Europi postoje prekrasna mala sela koje još nisu pohodili mnogobrojni turisti, a svojom skrovitošću i ljepotom osvajaju svakog posjetitelja.

Otkrivamo mjesta koji u svojoj baštini kriju male srednjovjekovne crkvice, drvorede maslina i simpatične trgove i ulice koje obožavaju njihovi stanovnici.

englesko selo

Veliku privlačnost tih skrovitih sela s ​​njihovim vijugavim ulicama čine i mali restorani u kojima se još uvijek ruča bez stresa uz čašu domaćeg vina, ali i mali dućančići prepuni zanimljivih rukotvorina.
Pozornost privlače i kuće ukrašene šarenim cvijećem koje visi na prozorima, a sve je obavijeno ugodnom tišinom i ljepotom mira.

Krećemo prema malenim selima koji se sakrivaju od pogleda fotoaparata brojnih turista

Prema piscu Sylvie Bigaru, koji je istraživao Europska “neotkrivena” mjesta nude avanturu, novost, ljepotu, i ljubav spram povijesti.

Italija – selo Bolgheri

bolgheri
Bolgheri je smješten usred vinograda koji se nalaze južno od Toskane.

Pri posjetu ovom selu svakako se treba zaustaviti na glavnom trgu Caffe della Posta, gdje može kušati jedno od najboljih crvenih vina čija je proizvodnja započela 1980. godine.

Svega par kilometara jugoistočno, u obližnjem mjestu Bibbona, nalazi se romantični hotelčić Relais Sant’Elena, koji u svakoj od svojih 15 soba ima raskošne udobne krevete ukrašene baldahinom i kamenim kaminom, a poželite li isprobati pravu talijansku paštu moći ćete svoje nepce zadovoljiti tjesteninom koja je izrađena ručno i prve je klase.

Engleska – selo Lavenham

lavenham
Lavenham se nalazi u Suffolku, koji je jedan od možda najljepših sela u Engleskoj.

Ono se diči sa više od 300 kuća netaknute vizure iz njegove prošlosti i njegova glavna ulica poznata je po nizu malih trgovinica s rijetkim antikvitetima, dućanima u kojima se mogu pronaći stvari koje mogu očarati svojom ljepotom, a dio su nečije prošlosti te mnogobrojnim mjestima za kušanje i kupovinu svih vrsta čajeva.

Sarah Townsend, bivša vlasnica superchic Palazzo Terranove, bila je toliko očarana regijom da je otvorila vlastitu malu gostionicu u obližnjem Buxhallu.

Škotska, selo Aberdour

aberdour
Vlak iz Edinburgha zaustavlja se na viktorijanskoj stanici pored raskošno zasađenog cvijeća u skrivenom predjelu klisure Glenom, u sjeni srednjovjekovnog dvorca.

Aberdour je mjesto u kojem praktički nema automobila, on je namijenjen pješacima, šetnji i razgledu. U kolovozu je ovo selo mirna baza za obilazak Edinburgh International Festivala, a u ostataku godine, to je mjesto s prekrasnim trgovinama koje je užitak obilaziti.

U mjestu se može uživati u izvornim Pubb barovima, a i kupovati u dućanu posvećenom i namjenjenom pomagalima za vještice.

Irsk, selo Roundstone

roundhouse
U ovom kraju raste najfinije bobičasto voće, no čak i oni koji nisu ljubitelji kupina naći će razloge da vole ovo ribarsko selo iz 19. stoljeća.

Tko voli penjanje uživati će u usponu na Errisbeg planinu s koje se pruža savršen pogled na nacionalni park Twelve Bens. U slučaju kiše možete se skloniti i odmoriti u kupovini u odličanom dućanu Malachy Kearns, koji prodaje ručne Bodhran, irske bubnjeve.

Francuska, selo Chassignolles

chassignolles
Prije tri godine Harry Lester, bivši kuhar i vlasnik londonskog Anchor & Hope gastropuba i njegov partner, Alija Johnson, bili su oduševljeni francuskim mjestom Auvergne i kupili su kamenu gostionu u seocetu Chassignollesu u kojoj su plasirali svoje specijalitete.

To selo bilo je iznimno popularno među elitom Marseillesa sredinom 20. stoljeća,jer je pružalo nezaboravan pogled na ugasle vulkane, koji su i dan danas dostunpi za mirno uživanje u prirodi.

Tuda teku potoci za koje se pretpostavlja da imaju ljekovita svojstvaa u obnovljenoj kamenoj gostioni gosti mogu uživati gledajući prema romaničkoj crkvi iz 12. stoljeća.

Tekst : Wish hr

Facebook Like Button