Italija čudesno lijepa zemlja

Turistička meka za zaljubljenike u povijest, kulturu i nezaobilaznu dobru spizu!

Italija se prostire na oko 301 tisuću četvornih kilometara na jugu Europe.  Njezin teritorij ima prepoznatljivi oblik čizme, a uključuje i dva velika otoka u Sredozemnom moru – Siciliju i Sardiniju. Graniči s Francuskom i Švicarskom na sjeverozapadu, s Austrijom na sjeveru, sa Slovenijom na sjeveroistoku, dok je od Hrvatske dijeli Jadransko more.

Stromboli

Valja spomenuti da se na njenom teritoriju nalaze i dvije neovisne države – San Marino i Vatikan – koje su potpuno okružene talijanskim državnim područjem. U geografskom smislu Italija se većim dijelom smjestila na Apeninskom poluotoku, čijom se duljinom proteže gorski lanac Apenini, a koji se na sjeverozapadu spaja s Alpama. Ovaj je prostor poznat i po vulkanima: ugaslom Vezuvu kod Napulja, aktivnoj Etni na Siciliji i obližnjem mu Stromboliju.

U Italiji živi oko 58 milijuna stanovnika, od čega većinu čine Talijani, a okupljaju se u gradovima i urbaniziranim središtima.

Zanimljivosti Italije

Mistične i najljepše atrakcije Rima koje će vas oduševiti – Iznenadili bi ste se koliko je popis bogat i dugačak.
Napulj duša Italije – Grad brojnih crkava i tvrđava plijeni pažnju svakog posjetitelja.
Cinque Terre talijanska bajka za potpuni užitak – Cinque Terre fenomen je talijanske obale koji je zasigurno na popisu svih putoholičara
Magični Capri – Capri je smješten u napuljskom zaljevu i svjetski je sinonim za užitak
Italija i njen pjenušavi ljepotan prosecco – Otkrijte tajne talijanskog prosecca, pravog osvježavajućeg vina s mjehurićima

Glavni grad – Rim – smjestio se u središnjoj Italiji, u regiji Lacij – ali se praktično prostire do obale Tirenskog mora. Gdje god zagrebete ispod površine u Vječnom gradu naići ćete na arheološki lokalitet iz pretpovijesti pa ne čudi što ga svake godine posjećuje milijuni turista iz cijeloga svijeta. U Italiji se rado posjećuje i grad mode – Milan, Verona i Venecija, regija Toskana, te brojna skijališta u Alpama tijekom zimskim mjeseci.

Talijanska gastronomija među najpoznatijima je na svijetu. Temelji se na različitim vrstama tjestenina koji se kombiniraju uz umake od rajčice i mesa, razne začine i nezaobilazno maslinovo ulje. Dakako, nikako ne smijemo zaboraviti pizzu – talijansku kulinarsku perjanicu – koja se jede u cijelome svijetu. Uz hranu ovoga prostora servira se lokalno proizvedeno vino, a jaka je i kultura ispijanja kave.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Italiji:
Prijestolnica svijeta

Istražite Rim i njegove kulturno-povijesne spomenike! Obavezno posjetite njegov glavni simbol – amfiteatar Kolosej, baziliku sv. Petra u Vatikanu, kao i strop Sikstinske kapele. Na raspolaganju vam je i niz različitih muzeja, trgova i nezaobilaznih fontana – ubacite novčić u fontanu di Trevi i zamislite želju – lokalno stanovništvo tvrdi da će vam se želja ispuniti!

trevi

Venecijanski karneval

Venecija je najpoznatija europska karnevalska destinacija, koja se smjestila u regiji Veneto na sjeveroistoku zemlje. Svake godine u veljači oko trga sv. Marka okupe se milijuni zakrabuljenih ljudi željnih dobre zabave. U nekadašnjem središtu Mletačke Republike možete razgledati i brojne zapanjujuće muzeje i palače, a ne propustite se provozati i po njenim kanalima u gondoli.

Skijanje u Alpama

Italija je i prava skijaška meka, a Kronplatz, Cortina d’Ampezzo, Trevalli i Bormio omiljena su skijališna odredišta. Ovdje rado dolaze uglavnom iskusniji skijaši, jer su im na raspolaganju strme i zahtjevne staze na kojima se voze i utrke svjetskog skijaškog prvenstva.

Čudesna Toskana

Posjetite i središnju regiju Italije – Toskanu – koja je poznata kao centar renesansne umjetnosti, istaknuta vinorodna regija u kojoj se proizvodi vino Chianti, ali i mjesto sa 120 zaštićenih prirodnih lokaliteta. Obavezno valja posjetiti uže središte gradova Firenza i Siena koji su pod zaštitom UNESCO-a, kao i Cortonu te kosi toranj u Pizi.

Pompeji

Ljubitelji povijesti posjećuju i grad Pompeji, koji se smjestio u talijanskoj pokrajini Kampaniji na jugu države. Najpoznatiji je po erupciji vulkana Vezuva, koja se zbila 79. godine i koja ga je u potpunosti prekrila slojem vulkanske prašine. Grad je bio sakriven čak 16 stoljeća, a danas je omiljena turistička atrakcija.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: talijanski
Religija: kršćanstvo (85 posto stanovništva)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: Direktne redovite linije do glavnoga grada Italije iz Zagreba, ili primjerice Splita.
VLAKOM: Iz Zagreba redovno vozi vlak do glavnoga grada, kao i do Venecije.
BRODOM: Hrvatske luke odlično su povezane s Italijom – redovite linije Jadrolinije iz Rijeke, Zadra ili Splita do Ancone.
AUTOBUSOM: Turističke agencije organiziraju putovanja u Italiju koja uključuju autobusni prijevoz.
OSOBNIM AUTOMOBILOM:  Relacija Zagreb-Rim (880 km); vinjeta nepotrebna, autoceste vrlo dobre – ograničenje brzine 130 km/h
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine.
Smještaj: Hotel Deko Rome i Villa Spalletti Trivelli  u centru glavnoga grada dobar su izbor.  U Firenci odsjednite u hotelu Davanzati, a u Veneciji u hotelu Al Ponte Mocenigo.
Restorani: Marco G i Al Duello u glavnom gradu odličan su izbor. Izvrsnu talijansku kuhinju možete jesti i u restoranu Vini e Vecchi Sapori u Firenci, te u restoranu Ai Mercanti  u Veneciji.

Oprez!

Pripazite na sitne kriminalce oko turističkih objekata – osobito u Rimu.

Fotografija: youflavio

Facebook Like Button