Izniman nakit načinjen od meteorita

Izložba limitirane kolekcije nakita ‘Gdje Svemir dotiče Zemlju’ umjetničke radionice ELKANA koju ekskluzivno predstavlja Jelena Rozga, sinoć je otvorena u zagrebačkom Hotelu Palace.

Iznimnu kolekciju nakita načinjenu od meteorita stigli su pogledati brojni uzvanici iz kulturnog i javnog života: Mara Bratoš, Ivić Pašalić, Martin i Valent Sinković, Joško Tešija, Robert Kurbaša, Ivan Huljić, Mirjana Mikulec, Monika Kravić, ….

svemir-nakit-1

Izložbu je uveličao i nadrabin Republike Hrvatske Luciano Moše Prelević.

Ovaj poseban nakit izradio je splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić. Vještini izrađivanja u radionici Elkana podučava i suradnicu, poznatu novinarku Jasminu Kos.

Umjetnički tim poznat po nakitu od ekstremno rijetkih materijala, u sklopu međunarodne turneje svoju novu kolekciju nakita od meteorita predstavio je i zagrebačkoj publici.

svemir-nakit-2

Nakit je načinjen od meteorita pronađenog na obroncima Himalaja te upotpunjen srebrom u mokume tehnici. Uz poseban nakit sa snažnom porukom i elegantnim linijama, izložena je i kolekcija meteorita iz cijeloga svijeta, te drevni nakit od meteorita iz Nepala i Mongolije.

‘U svakom komadiću nakita vidim ples Svemira i Zemlje, i to je ono što ga čini iznimnim. Elegantan i jednostavan – baš kako ja volim – ističe nevjerojatnu snagu i moćnu poruku koju nakit nosi. Ovaj moj komplet nakita, moj je osobni komadić svemira, moja energija i moja priča,’ rekla je Jelena Rozga noseći svoj set nakita od meteorita.

svemir-nakit-4

Svjetsku premijeru kolekcija ‘Gdje svemir dotiče zemlju’ doživjela je pred zahtjevnom talijanskom publikom, u galeriji ‘Glam Art’ u središtu Trsta sredinom listopada. Komplimente i interes 80-tak gostiju, među kojima su bili i predstavnici konzulata Hrvatske u Trstu, povjesničari umjetnosti, te mnogobrojni uglednici, pratilo je i zanimanje talijanskih medija.

Zanimanje uglednika, poput veleposlanika BiH u Austriji, te barunice Conny Bianchi nastavilo se i na izložbi u Beču, kao i u Nici u Francuskoj. Nakon Zagreba, slijede i izložbe u Monte Carlu, Jeruzalemu te Houstonu.

U Hrvatskoj, kolekcija je premijerno prikazana u ‘Mediteranskom institutu za istraživanje života’ u Splitu pred stotinjak uzvanika, među kojima je bio i akademik Miroslav Radman, na izložbi koja spaja znanost i umjetnost i propituje odnos čovjeka i Svemira.

svemir-nakit-3

Za umjetničku radionicu Elkana, nikada nije riječ samo o nakitu. Niti samo o umjetnosti. Ono što ih pokreće jest esencija života. U središtu stvaranja su ekskluzivni, iznimno rijetki, moćni materijali – poput meteorita i 2000 godina starih arheoloških nalaza. Putuju svijetom, uče o umjetničkim tehnikama i kulturama, surađuju s majstorima izrade nakita. Rezultat su unikatni, visokokvalitetni ručno rađeni komadi nakita, uvijek u limitiranim edicijama. Bazirani su u Hrvatskoj, ali svijet (i šire) njihova je radionica i izvor inspiracije.

Uz dopuštenje: Priredba (sve fotografije)

Facebook Like Button