Jadranka Brozd

Jadranka Brozd, vrhunska fizioterapeutkinja, vlasnica Privatne prakse fizikalne terapije više od 22 godine, žena je koja nas je inspirirala i motivirala u poslovnom i životnom području. Ova uspješna je zdravstvena djelatnica tako vodi jednu od najpoznatijih fizikalnih terapija ne samo u Zagrebu već i u Hrvatskoj u kojoj zajedno sa stručnim timom brine o zdravlju, pokretljivosti, prevenciji i rehabilitaciji boli brojnih vrhunskih sportaša i sportašica, glumaca i glumica, umjetnika, pjevača kao i ostalih zadovoljnih klijenata.

W: Da li je percepcija fizioterapije kao postoperativnog postupka ispravna?
Fizioterapija kako sam naziv ukazuje je stručni pristup fizikalnim agensima(struja, voda, tlak, temperatura i dodir te pokret) u cilju terapija za liječenje, prevenciju i poboljšanje kvalitete života. Stoga su fizioterapeuti nezaobilazni sudionici u životu od rođenja pa do zadnjih trenutaka života jer aktivno sudjeluju u procjeni i planiranju ,tretmanima te učenju kako otkloniti simptome i poboljšati kvalitete života. Nažalost na fizioterapijske procedure se javljaju osobe s nizom simptoma koji remete svakodnevno funkcioniranje ,a svakako nakon trauma-prijeloma, opeklina, jakih udaraca ili operativnih zahvata. Tada se popravljaju posljedice ,ali često ne procjenjujući razlog nastanka simptoma koji može biti u skraćenjima mišića nakon dugog sjedenja , nakon prethodnih neadekvatno tretiranih ozljeda, ili kod narušenog zdravog obrasca pokreta –posture.

W: U kojim sve slučajevima osim bolničkih dijagnoza fizioterapija može pomoći i olakšati probleme kod pacijenata?
Dijagnoze su opis simptoma pod zajedničkim nazivnikom te nam mogu biti orijentir za fizioterapijske postupke. Nužna je cjelovita fizioterapijska procjena koja obuhvaća niz pitanja iz prethodnog života, sve dosadašnje dijagnoze i pretrage ali najvažnija je cjelovita procjena posture i funkcije sustava za kretanje uz specifične testove prema navedenom simptomu. Stoga svaki bol u bilo kojem području tijela,umor i zakočenost, nemogućnost pokretanja ili punog opsega pokreta, trnci , zujanje u ušima, smetnje mokrenja mogu biti razlog fizioterapijskog djelovanja.

W: S obzirom na sve veći sjedalački stil života treba li fizikalna terapija imati veći utjecaj na preventivu i smanjenje štetnog utjecaja?
Sjedalački način života korištenjem elektroničkih pomagala(telefon, računalo,auto, TV ) smanjeno svakodnevno kretanje uz izostanak rekreacije svakako su uzroci niza simptoma kojima se bavi fizioterapeut. Fizioterapijska prevencija ima za cilj prepoznati loše posturalne pozicije: pognutu glavu i kifozu grudne kralježnice, rotaciju trupa u skoliotično držanje, smanjenu pokretljivost zdjeličnog područja ,ali i loš oslonac stopalima kada su preopterećena koljena. Tretmani se planiraju i provode prema zajedničkom cilju korisnika i fizioterapeuta provodeći najučinkovitije terapijske postupke uz aktivno učešće korisnika-pacijenta kada se javio zbog boli.

W: Da li žene još uvijek nekako vode veću brigu o svom zdravlju i preventivi od muškaraca ili je to predrasuda?
Na žalost nije predrasuda da žene vode veću brigu o zdravlju jer nam žene i majke najčešće dovode cijele obitelji. Žene dugotrajnije trpe bolne simptome i čekaju da s vremenom nestanu ali kada započnu s terapijama vrlo marljivo prate terapijske postupke. Muškarci su više zabrinuti za duljinu trajanja tretmana jer su zainteresirani da se što prije vrate u radni ili rekreacijski ritam. Nažalost većina žena i muškaraca ne odvaja vrijeme za preventivne programe već aktivno sudjeluju kada nemaju izbora jer im je onemogućena svakidašnja aktivnost.

W: Kojom metodom detektirate nepravilnosti kod pacijenta i koje su zapravo usluge koje nudite?
Ako korisnik nije upućen od obiteljskog liječnika ili nekog specijaliste najčešće ga je doveo naš zadovoljni korisnik ili je našao za sebe važnu informaciju na web stranici. Svaki korisnik fizioterapijskih usluga pa premda želio samo masažu mora započeti s fizioterapijskom procjenom na kojoj saznaje zbog čega su se javili razlozi dolaska, što možemo predložiti za terapijski tretman i kojim metodama, kako sam korisnik treba sudjelovati svojim aktivnostima na rezultat tretmana i koje su pozitivne ili negativne posljedice s tretmanom ili bez njega.

Naše usluge su individualno planirane a obuhvaćaju
-niz manualnih terapijskih postupaka (različitih vrsta masaža, specijalnih manualnih tehnika:osteopatije, miofascijalne relaksacije) ali i metode neurokinetičkog treninga i proprioneuromuskularne facilitacije.
-niz elektroprocedura najmodernijim aparatima za ciljanu radiofrekvenciju i magnetoterapiju, terapije mikrocirkulacije kod svih vrsta rana , klasičnih elektroprocedura ali i aparaturne limfdrenaže
-naglašavam Biofeedback tretmane kod perifernih pareza (na primjer N Facialsa) , u tretmanima boli za učenje relaksacije kao i kod terapija prolongiranog stresa
-niz edukacija za samostalne vježbe koje korisnici tijekom života mogu provoditi za smanjenje simptoma ali i poboljšanje kvalitete života

W: Koji su vaši ciljani klijenti?
Naši klijenti su osobe koje brinu za kvalitetu svog života,za zdravlje i žele u zadanom vremenskom periodu otkloniti simptome , upoznati uzrok i naučiti kako samostalno mogu nastaviti bolji život. Dobne skupine nisu ograničenje kao niti dijagnoza jer svaka dijagnoza nosi posturalne posljedice ili uzroke pa fizioterapeut u timu s korisnikom i drugim specijalistima može popraviti kliničku sliku i funkciju.

Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd

Facebook Like Button