Jeste li se zapitali koje su posljedice nedostatka zubiju – zubi moraju biti zdravi i na broju

Gubitak zuba, iako neugodno iskustvo, vrlo je česta pojava kod odraslih ljudi.

Bilo da je zub izgubljen uslijed traume ili loma zuba, zbog problema s upalom desni ili zbog nesaniranog karijesa, skoro svaka odrasla osoba će nadomjestiti jedan ili više izgubljenih zubi tijekom svoga života.

nasmijana zena zdravi zubi

Iako gubitak zuba ljudi ne smatraju alarmantnim, pogotovo ukoliko je zub izgubljen u stražnjem dijelu čeljusti, čime ne predstavlja estetski problem, važno je imati na umu da gubitak zuba nije samo problem estetske prirode, već se iza gubitka zuba kriju mnogi drugi zdravstveni problemi koji mogu pogoršati stanje ne samo vašeg oralnog zdravlja, već vašeg zdravlja u cjelini.

Ako ste izgubili jedan ili više zubi, a niste još razmišljali o zamjeni, donosimo vam neke od potencijalnih rizika kojih biste trebali biti svjesni!

cetkica za zube

Gubitak kosti – čeljusne kosti drže vaše zube

Čeljusne kosti koje drže vaše zube, najvažniji su faktor za jake i čvrste zube. Kao što tjelovježbom održavate mišiće i kosti vašeg tijela, na isti način žvakanjem hrane stimulirate i održavate čeljusne kosti.

U slučaju nedostatka zuba, pokrenuti će se proces resorpcije (nestajanja) kosti u čeljusti, jer zub koji nedostaje nije više u kontaktu sa susjednim zubom, čime se prestaje stimulirati čeljusna kost. Osim što će kost s vremenom nestajati na mjestu zuba koji nedostaje, novonastala situacija će utjecati i na ostale zube u blizini na isti način.

Gubitak zubiju predstavlja veći rizik za zdravlje

Gubitak zuba utječe i na probavni sustav. Kod nedostatka jednog ili više zubi, niste u mogućnosti kvalitetno usitnjavati hranu koju unosite, što će poremetiti prirodni proces hranjenja i apsorpciju hrane.

Zbog nemogućnosti pravilnog usitnjavanja, gutaju se veći komadi hrane što rezultira nedovoljnom opskrbljenosti tijela potrebnim nutrijentima. Navedeno će uvelike otežati pravilni rad probavnog sustava i samim time dugoročno utjecati na vaše tijelo i u konačnici, zdravlje.

dr. damir miksic

Gubitak samo jednog zuba utječe na krivljenje okolnih zuba

Gubitak jednog ili više zubi utječe na ostale zube u šupljini iz nekoliko razloga. Naime, zbog novonastalog slobodnog prostora, susjedni se zubi počinju naginjati u šupljinu gdje nedostaje zub i time započinje proces mijenjanja rasporeda i samog izgleda zubi.

Dodatni problem će se primijetiti na susjednom zubu u suprotnoj čeljusti koji je izgubio svoj par, odnosno zub koji je ispao ili je izvađen.

Kako bi nadomjestio prostor koji nedostaje, zub bez para izgledat će kao da je izrastao u odnosu na okolne zube, što se zaista desi, međutim taj proces ne može slijediti sluznica i okolna struktura oko zuba, te će se početi otkrivati površina korijena. Upravo iz tog razloga, zub koji je ostao bez para bit će podložniji karijesu i parodontološkim bolestima.

Problemi sa zagrizom

Uslijed promjene rasporeda zubi započeti će i proces promjene cijelog zagriza, jer će zubi početi mijenjati način na koji se spajaju, uslijed pokušaja nadomještanja novo oslobođenog prostora. Problem koji se pojavljuje kod nepravilnog zagriza i nagnutih zubi je nepravilno raspoređivanje sila kod svakodnevnog žvakanja hrane.

Zubi koji su nagnuti bit će nepravilno preopterećeni dok će rezultat nepravilnog zagriza biti dodatno oštećenje cakline zuba. Međutim, kao nuspojave mogu se pojaviti i problem kao što su napetost i bol u mišićima glave i vrata, preosjetljivost zuba i glavobolja.

zdravi zubi

Estetski izgled i otežani govor

Pored zdravstvenih rizika, gubitak više zuba može uzrokovati i rano starenje. Zbog povlačenja kosti i nedostataka zuba, koža na licu će se opustiti, zbog čega osobe izgledaju znatno starije nego što to zapravo jesu.

Osim toga, može doći i do problema u govoru – otežanog izgovaranja riječi, frfljanja ili čak pljuvanja. Sve to u konačnici dovodi do smanjenog samopouzdanja i socijalne isključenosti, što može uzrokovati i probleme s mentalnim zdravljem.

Iako trenutno ne smatrate kako je gubitak jednog ili više zuba problem kojemu biste trebali pridodati veliku važnost, nedostatak zuba može dovesti do različitih problema koje biste mogli izbjeći, a o kojima možda i niste razmišljali.
Postoje efikasna rješenja, a dobra vijest je da su bezbolna i jednostavna.

Kako bi riješili problem nedostatka jednog ili više zuba, možete se odlučiti između dvije najčešće opcije, a to je zubni implantat ili zubni most.

Zubni most jedna je od solucija za popravljanje problema nedostatka zubi, a sam proces se odvija tako da se most kojim će se nadomjestiti zub, učvršćuje na okolne zdrave zube.

Nedostatak ovog rješenja je što se susjedni zubi, koji će „nositi“ most moraju brusiti. Ako želite izbjeći brušenje zdravih zubi, onda je bolje rješenje zubni implantat.

implatanti zubi dr damir miksic

Zubni implantati s krunicom su bezbolno i jednostavno rješenje za nadomještanje nedostatka zuba

Kod ovog procesa ne koriste se okolni zdravi zubi za fiksiranje, već se implantat postavlja direktno u kost, što daje osjećaj prirodnog zuba, kako po izgledu tako i po funkcionalnosti.

U slučaju da nedostaje nekoliko zubi, postoji mogućnost izrade zubnog mosta koji se u ovom slučaju pričvršćuje za implantate, čime se ne opterećuju okolni zdravi zubi.

Iako je zubni implantat nešto skuplja opcija u početku, uz pravilnu dentalnu higijenu, može biti doživotno rješenje za problem nedostatka zuba, pa samim time je dugoročno isplativije rješenje.

Uz mogućnosti i rješenja koje pruža današnja moderna stomatologija, možete biti sigurni da će vaš problem s nedostatkom zuba biti riješen jednostavno i bezbolno.

Ako vam nedostaje jedan ili više zubi i razmišljate o dugotrajnoj opciji koja bi riješila vaš problem, javite se svome stomatologu kako biste vratili osmjeh na lice i riješili se problema koji utječu na vaše samopouzdanje i u konačnici na vaše zdravlje.

Tekst i fotografije: Stomatološka ordinacija “Smile studio”
dr. dent. med. Damir Mikšić diplomirao je na studiju stomatologije u Rijeci 1997., a po završetku nastavio se educirati u zemlji inozemstvu – Rijeka, Zagreb, Milano, Beč, Berlin, Lisabon…, stječući znanje od svjetski priznatih profesora kao što su dr. Lindhe, dr. Dragoo, dr. Jovanovich, dr. Malo, dr. Anitua i mnogi drugi.

dr. dent. med. Damir Mikšić član je Hrvatske stomatološke komore te je vlasnik licenci za niz implantoloških sustava od kojih bi istaknuli Astra Tech i Nobel Biocare. Nobel Biocare mu je kao jednom od rijetkih u Hrvatskoj dodijelio niz certifikata „recomended clinic for Nobel Biocare implants“.
Među prvima u Hrvatskoj stekao je licencu za PRGF tehnologiju.
2016. stekao zvanje specijalist za regeneraciju u dentalnoj implantologiji i parodontologiji na prestižnom sveučilištu bolnice Charite u Berlinu.

Facebook Like Button