Jockey Jock Paget

U ekskluzivnom intervjuu razgovarali smo s Jock Pagetom, vrhunskim svjetskim jahačem konja, a ususret Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2015. Strastveni jockey odgovorio je na mnoga zanimljiva pitanja oko konja, natjecanja i ostalih bitnih detalja svakome tko voli samo promatrati ili se i sam bavi nekim konjičkim sportom.

W: Koliko dugo jašete, koji je bio vaš prvi konj i postoji li anegdota koje se rado sjećate?
Počeo sam jahati s osamnaest godina, kada je moj otac kupio konja kojeg su on i moj brat koristili za jahanje, tako da sam imao izbor ili početi jahati ili ostati doma na krevetu. Moj prvi konj bio je pasmine Australian Stock, zvao se Dyno a bio je malo stariji te samim time opušteniji konj. Ono čega se uvijek rado sjetim je zanimljiva činjenica da taj konj nikada nije imao potkove, što je česta pojava u njegovoj domovini. Nakon Dyna dobio sam drugog konja s kojim sam se počeo natjecati u disciplini svestrane upotrebljivosti konja.

W: Koliko puta ste jahali u Badmintonu i zašto vas Badminton toliko privlači?
U Badmintonu sam jahao s dva različita konja, pa sam stoga projahao dva puta. Kao i svi drugi jahači volim ga zato što je to najveći i najcjenjeniji događaj s četiri zvjezdice na kojem svatko želi pobijediti.

W: Vidim da imate više od jednog konja u natjecanju, to mora biti prilično stresno. Kako ostajete skoncentrirani?
Morate biti fokusirani i znati da svi imaju i osjećaju isti pritisak, to je ipak Badminton. Meni pomaže zauzetost poslom i obvezama oko konja, jer tada mi ostaje manje vremena za zabrinutost.

W: Koliko puta obično prođete po stazi?
Prošećem se po njoj i do pet puta. Prvi puta je to obična šetnja, koju ne doživljavam ozbiljno tek toliko da steknem prvi dojam, pozadinu i odgovorim si na pitanja koja postavlja svaka prepreka. Nakon toga osmišljavam plan, a potom prošećem s novozelandskim trenerom Ericom Duvanderom. Tada on procjenjuje da li je moj panirani pristup dobar ili neostvariv.

W: Ljudi obično govore o pripremi konja, ali kako Vi kao jahač radite na sebi?
Puno radim na snazi i ravnoteži i imam osobnog trenera s kojim redovno vježbam. U pauzama natjecanja također radim na sebi jer je jahačima važno biti u formi.

W: Koje prepone će biti najzahtjevnije za konja ili jahača ili za obojicu?
Budući da ove godine još nisam vidio stazu ne mogu konkretnije komentirati ovogodišnju utrku u Badmintonu. No, siguran sam i govorim iz iskustva da kada vam je staza samo u jednom svom dijelu iznimno, izuzetno zahtjevna kako za konja tako i jahača, to je obično puno bolje od staze koja je cijelom dužinom prosječno zahtjevna. Pred lakšim preprekama postoji prilika da se na trenutak opustite ali kao jahač morate biti usmjereni na svaku daljnju prepreku, ne samo na onu koja predstavlja pitanje za konja i jahača.

W: Koje mjesto u publici biste preporučili gledateljima? S kojeg mjesta je najbolje pratiti natjecanje?
Da sam ja gledatelj prošetao bih uz stazu da ju upoznam, a zatim bih lijepo otišao u bar i gledao prijenos na velikom ekranu uz piće i prijatelje.

W: Koliko podloga ima utjecaj na konje?
Mislim da ona utječe na konja više nego se to može i pretpostaviti. Zamislite li tračanje po olimpijskoj uređenoj stazi i istu tu disciplinu trčanja po pijesku te krenete uspoređivati rezultate svakako ćete konstatirati da su bolji rezultati kod trčanja na uređenoj olimpijskoj stazi s određenom vrstom podloge. Svaki se jahač nada najboljim uvjetima za sebe i svog konja.

W: Koji je Vaš najomiljeniji dio jahaćeg natjecanja Badminton?
Sve vezano za ovo vrhunsko natjecanje u meni budi vrlo pozitivne emocije. Samo što sam dio Badmintona i sama prilika da se natječem s nekim od najboljih svjetskih jahača meni je fantastična. Odrastajući i gledajući natjecanje Badminton na televiziji a potom jašući po njegovoj stazi na kojoj sam doživio sve “u uživo” poseban je osjećaj za mene.

W: Koji biste proizvod u jahaćoj opremi posebno istaknuli?
To je sigurno Childéric cross-country sedlo. Ono je posebno dizajnirano za mene i nikako ne bih želio jahati na nekom drugom.

Intervju omogućio: Quintessentially Equestrian
Fotografije: Libby Law

 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.

Quintessentially

Facebook Like Button