Kako i treba li oprostiti nevjeru?

Ruku na srce, ovo je vrlo osjetljiva tema i svatko ju proživljava na svoj način, lakše ili teže.

Nevjera jednog partnera ili partnerice može se dogoditi zbog varijeteta razloga, od kojih niti jedan ne smije biti opravdan, ali se eventualno može pronaći razumijevanje za tu situaciju.

Ponekad se par zasiti jedno drugog, upadnu u tešku svađu i želju za osvetom, ili neki životni preokret poput krize srednjih godina i želje za nečim novim i uzbudljivijim poremeti dugogodišnji sklad koji je gradio jedan par.

Prije nego krenemo objašnjavati postoji li način da se nevjera oprosti i može li to jedna osoba napraviti, treba naglasiti kako je svaka takva situacija individualna jer je i svaki par poseban i sadrži mnogo faktora koji ne ulaze u neko univerzalno objašnjenje prevare pa sve savjete treba primijeniti na način na koji mislite da možete oprostiti nekome, ako ima uopće smisla i imate dovoljno snage, volje i ljubavi u sebi prema svom partneru ili partnerici i sigurni ste da se to neće ponoviti.

par odnosi

Oprostiti nešto tako veliko nikada nije lako i sasvim je normalno osjećati se izdano i povrijeđeno. Ako je vaš partner do sada bio uvijek korektan prema vama i vjeran, razmislite o tome da probate riješiti ovu situaciju umjesto da prekinete vezu.

Ponekad, sam čin prevare uzrokuje neki drugi, veći problem. Treba dobro i razumno sagledati situaciju – je li prevara došla kao rezultat neke teške svađe, raznih nedostataka u vezi koji se nisu riješili, nakupljenih negativnih emocija, i slično.

Kada ste prošli kroz sva ‘zašto?’ i ‘kako?’ pitanja, i nakon što ste sigurni da su sve isprike vašeg partnera bile iskrene i vidite da se želi iskupiti za svoj propust, onda tek postoji šansa da se dalje radi na vezi. Morate biti sigurni da vam partner govori istinu, a ne da vas lažnim isprikama samo želi zadržati u svom životu i nastaviti ‘po starome’.

Ipak, dinamika vaše veze ili braka morat će se unaprijediti s upornim radom i nesebičnim ulaganjem oba partnera. Ona osoba koja želi oprostiti nevjeru u toj vezi mora dobro pogledati u sebe, reflektirati te osjećaje i sagledati je li stvaran oprost (u smislu da se ta pogreška više nikada neće iskoristiti protiv drugog partnera) moguć.

Prvi je korak prihvaćanje da vas je partner prevario

To nije nešto što se događa preko noći i svaka strana bi trebala biti strpljiva u ovom procesu. Ako ste spremni uistinu oprostiti partneru, sljedeći korak je biti brutalno iskren prema njemu.

Razgovorom oboje izbacite sve što vas je dosada mučilo, sve sitnice i veće stvari koje su bile prepreke u vašoj vezi, komentirajte svoja ponašanja u vezi. Veze i ljudi se mijenjaju, ponekad je potrebno proći kroz sve zajedno kako bi saznali misli, potrebe i želje vašeg partnera da bi mogli nastaviti dalje.

Pronađite jedan ili više trenutaka kada je sve pošlo po zlu. Sagledajte sve pogreške koje su utjecale na vašu vezu i zašto niste reagirali na njih na vrijeme. Zatim se pokušajte staviti u perspektivu druge osobe.

Zapitajte se je li ta osoba koja sjedi preko puta vas uistinu dobronamjerna, je li osoba od povjerenja, ima li prijatelje koji podupiru vašu vezu, ima li namjeru ‘izgurati’ ovaj problem i ostati s vama do samoga kraja.

Mislite li da je vaš partner netko s kim želite nastaviti graditi život, onda je veza vrlo vjerojatno vrijedna spašavanja, naravno, uz jednaku angažiranost obje strane.

Budete li spremni poduzeti sve ove korake, sjetite se da se oni događaju kroz određeno vrijeme kao i zadnja postaja – oprost. Nekima trebaju mjeseci, ili čak godine da bi se potpuno vratili ‘na staro ‘ i oprostili onome drugome, ili shvate da će ipak biti sretniji bez te osobe u životu.

Uzmite si vremena koliko god treba i neumorno radite na sebi dok ponovo ne budete sasvim ispunjeni i sretni.

Facebook Like Button