Kako je nastao Zlatni rat na otoku Braču?

Da li znate da je Turističko-putnička web stranica Big 7 Travel uvrstila jedinstvenu plažu Zlatni rat na Braču među sam vrh 50 najljepših

Jedan od najljepših i najzanimljivijih hrvatskih otoka zove se Brač, a upravo se na njemu nalazi najpoznatija plaža na Jadranskom moru koja nosi naziv Zlatni rat. Fenomen prirodne i neobične ljepote smješten je na Bolu, na južnoj obali otoka Brača.

zlatni-rat-1

Plaža Zlatni rat – prirodni fenomen

Svi u Hrvatskoj, ali i u svijetu, upoznati su s jednom najljepšom plažom Jadranskoga mora. Otok Brač je upravo svoju tradiciju redovitih i novih turista razvio na svjetsko popularnom prirodnom fenomenu koji im je donio brojne pozitivne blagodati.

Osim što je ova plaža velikog svjetskog glasa, također je uvrštena u najvažnije simbole hrvatskog turizma, ali i ekologije.

zlatni-rat-2

Geografija Zlatnog rata

Osnovne karakteristike koje simboliziraju Zlatni rt je upravo način nastanka ovog fenomena. Upravo ju je taj prirodni način nastajanja uvrstio u posebne geomorfološke spomenike prirode koji se ne viđaju tako često.

Zlatni rat nastalo je postepenim slaganjem kamenčića s Vidove gore koja simbolizira najviši vrh na jadranskim otocima. Na način njegova nastanka također su utjecale prirodne pojave poput morskih struja i valova, koje su kroz povijest mijenjale izgled Zlatnog rata.

zlatni-rat

Plaža Zlatni rat dugačka je oko tisuću (1000)metara, a zanimljiva karakteristika koja ju specificira je predivno biserno, prozirno more kao i njezin oblik, koji je svaki puta drugačiji.

Zašto?

Upravo zbog prirodnog puhanja vjetra koji ovisno kako puše, slaže i oblikuje kamenčiće, koji plaži uvijek daje drugačiji i poseban izgled.

zlatni-rat-3

Kupanje, opuštanje, sport

Svjetski poznata plaža idealna je za kupanje u prirodnom okruženje, a posebno se preporuča obiteljima s djecom. Bisto more, šum valova i miris borova, opuštaju vaš um i tijelo.

Ljepota ovog mjesta dat će vam dojam kao da se nalazite na nekom posebnom mjestu u kojem ste upravo vi nešto posebno. Također ovo mjesto odlično je za ljude koji imaju problema s sinusima budući da je u neposrednoj blizini borova šumica koja će pročistiti vaše dišne putove.

Osim toga, zanimljiva je i za sportaše koji se bave daskanjem na vjetru, odnosno windsurfingom jer smjerovi vjetra odgovaraju upravo surferima.

zlatni-rat-5

Svakome tko nije posjetio jednu od najljepših plaža svijeta preporučamo da ju obavezno posjete bez obzira na namjenu posjeta.

Autor: Marina Jakšić

Putovanje omogućio:
logo

 

Facebook Like Button