Koncept putovanja zvan flygskam

Polagan način putovanja novi je koncept koji usvaja sve više ljudi za svoja putovanja.
Švedski koncept zvan flygskam, što u prijevodu znači “sram od letenja”, doveo je do pravog booma u putovanjima vlakom, kako u Skandinaviji, tako i u ostatku Europe.

Aktivistica Greta Thunberg, na svojoj nedavnoj europskoj turneji, odabrala je putovanje vlakom od Stockholma do Italije, a zatim sjeverno do Londona.
Švedska turistička kompanija Ving sada nudi putovanje vlakom od Stockholma do Davosa za 1,500 funti.

Railway-in-Norway-1
Credit: Quintessentially

Nemoguće je negirati činjenicu da dosadašnji globalni trend putovanja sa sobom nosi štetan utjecaj na okoliš, bilo da se radi o emisiji CO2 prilikom dugih letova, ili o negativnom utjecaju masovnog turizma na osjetljive ekosustave mnogih zemalja.

Srećom, postoje načini da putovanje ima pozitivan učinak na planet. Quintessentially donosi nekoliko savjeta koji će Vam dobro doći idući put kada se odlučite otisnuti na putovanje, a želite iza sebe ostaviti samo lijepe uspomene.

AVIONSKE KARTE

Zrakoplovi na biogorivo

Zračni promet odgovoran je za 2% sveukupne globalne emisije stakleničkih plinova, izvjestila je nedavno Europska komisija. Ono što zabrinjava je da će ove godine, ta emisija biti za 70% veća nego 2005. godine. Potrebno je suočiti se s činjenicom: letenje zrakoplovom loše je za planet.

Iz tog je razloga važno sve se više oslanjati na biogorivo

Po izračunu NASA-e, gorivo dobiveno iz biljaka, biootpada, pa čak i kućnog otpada, kada se pomiješa s regularnim gorivom, smanjuje emisije štetnih plinova u zračnom prometu za 50 do 70 posto.

U siječnju ove godine, let kompanije Etihad preletio je sedmosatnu rutu od Dubaija do Amsterdama, u potpunosti na pogon biogorivom. Biljke iz roda Salicornia, korištene kao gorivo, bile su uzgojene u Abu Dhabiju, na farmi projekta Seawater Energy and Agricultural System (SEAS).

Dying-Reef-3-1
Credit: Quintessentially

Zaštita i obnavljanje koraljnih grebena

Odumiranje koraljnih grebena dovelo je do nestajanja nekih od najosjetljivijih i (nekada) najživljih podvodnih ekosustava na svijetu.

Gosti luksuznog resorta Conrad Maldives Rangali Island imaju priliku sudjelovati u programu Coral Adoption (posvajanje koralja), koje uključuje mogućnost da samostalno postave posebni okvir na kojem se koralj može učvrstiti i rasti.

Cijena se kreće od 175 dolara za mali okvir, do 375 dolara za veliki. Svo vrijeme trajanja programa, lokalni stručnjaci nadziru razvoj koralja i osiguravaju uvođenje različitih vrsta riba, kako bi spriječili dominaciju jedne vrste.

putovanje planet

Britanska kompanija za željeznički promet The Man In Seat 61 priopćila je da je promet iz Španjolske i Italije u ogromnom porastu, te da putnici sve više biraju scenične rute vlakom, a izbjegavaju aerodromske gužve.

Eurostar tvrdi da vožnja vlakom od Londona do Pariza emitira 90% manje stakleničkih plinova nego let avionom na istoj relaciji. S nedavnim puštanjem u promet luksuznog spavaćeg vlaka, od Londona do Škotske, očito je da slow travel postaje pravi trend.

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.
Quintessentially

Facebook Like Button