Kako saznati jeste li netolerantni na laktozu?

Mnogi su ljudi osjećaju smetnje nakon jela određenih namirnica pa je moguće da su netolerantni na laktozu, a da to ne znaju.

Često čujemo kako se naši prijatelji ili članovi obitelji žale da osjećaju tegobe nakon jela. Moguće je da je u pitanju netolerancija na laktozu, od koje pati veliki broj ljudi, a mnogi to ni ne znaju. Simptomi netolerancije na laktozu su bolovi u trbuhu, uz pojavu nadutosti, grčeva, učestalih vjetrova i proljeva, a javljaju se nakon konzumacije određenih vrsta jela ili mliječnih proizvoda.

Što se događa kod netolerancije na laktozu?

Laktoza se kod netolerancije na laktozu ne može razgraditi u tankom crijevu jer enzim laktaza koji je zadužen za razgradnju laktoze u potpunosti nedostaje ili se ne proizvodi u dovoljnim količinama.

Nerazgrađena laktoza dolazi u debelo crijevo gdje uzrokuje različite smetnje kao što su nadutost i probavne tegobe.
Treba napomenuti da postoje razlike kod netolerancije na laktozu. Razmjeri probavnih smetnji ovise o tome da li i koliko laktaze tijelo još proizvodi i različiti su od čovjeka do čovjeka.

Što je netolerancija na laktozu?

Netolerancija na laktozu ili nepodnošenje mliječnog šećera je stanje kod kojeg organizam ne podnosi pojedine namirnice i pogađa, primjerice samo u Njemačkoj, svakog šestog stanovnika. Do netolerancije na laktozu dolazi kada se laktoza unesena hranom ne može probaviti ili se probavlja samo djelomično.

Razlog tome je smanjena proizvodnja ili potpuni izostanak proizvodnje enzima laktaze koji se normalno stvara u tankom crijevu. Laktaza je probavni enzim koji razgrađuje laktozu u dva jednostavna šećera galaktozu i glukozu (grožđani šećer).

Kada spomenuta razgradnja izostane, laktoza dolazi u debelo crijevo nerazgrađena te se fermentira pomoću crijevnih bakterija. Na taj se način u debelom crijevu stvaraju metan i ugljikov dioksid koji nakon konzumacije proizvoda koji sadrže laktozu mogu uzrokovati tipične smetnje kao što su nadutost i probavne tegobe.

lactostop
Laktoza je prirodni šećer koji se nalazi najčešće u mlijeku i mliječnim proizvodima, ali i u namirnicama kao što su brza hrana, preljevi za salatu, kruh, kobasice, gotovi umaci te u nekim lijekovima. Rješenje problema netolerancije na laktozu nalazi se u enzimu laktazi koji se nalazi u dodatku prehrani LactoStop® i koji razgrađuje laktozu unesenu hranom u probavljive tvari galaktozu i glukozu.

Za više informacija posjetite LactoStop® web stranicu.

Uz dopuštenje: Alert d.o.o.

Facebook Like Button