Detox je novi relax:pravila za uspješnu detoksikaciju

I dok su blagdani daleko iza nas, hedonizam kojemu smo pribjegli za vrijeme njih ostavio je posljedice na naše tijelo, kako skupljanjem kilograma, tako i isušivanjem kože od alkoholnih pića, prerađene hrane i šećera i sličnih štetnih stvari koje dolaze s božićnom trpezom.

Od brojnih savjeta koji se tiču dijete i zdravog načina života te koji vas bombardiraju sa svih strana, teško je pronaći odgovarajuće za sebe u užurbanom tempu modernog života. Zato postoje provjereni načini koji će vam sigurno pomoći integrirate li ih u svakodnevnu rutinu, bez obzira koliko ispunjena obvezama ona bila.

Kako biste se ‘vratili na pravi put’ što se, poslušajte ove savjete koji će vam pomoći u topljenju suvišnih kilograma te ponovnog buđenja organizma.

Napravite pauzu od alkohola

Klonite li se alkohola neko vrijeme, vaša jetra, ključna za detoksikaciju organizma, bit će vam iznimno zahvalna jer će te joj ‘olakšati posao’ za vrijeme vraćanja metabolizma u idealno stanje.
Neka su istraživanja pokazala kako će vam se u samo mjesec dana apstinencije od alkohola smanjiti kolesterol i glukoza u krvi, a masnoća jetre će se smanjiti za 15%.

detox-dijeta-1

Čuvajte se detoksikacijskih dijeta

Iako puno obećaju, restriktivne detoksikacijske dijete mogu biti vrlo neučinkovite i štetne za vaš organizam. Tako je i s konzumiranjem ‘čudnovatih’ sastojaka koji obećavaju puno za vašu liniju, ljepotu i zdravlje.

No, najbitnije je u borbi s kilogramima i vraćanjem u kondiciju držati se uravnotežene prehrane i baviti se nekom aktivnosti. To znači da povećate unos voća, povrća, ribe i neprerađenih ugljikohidrata, a za sebe izaberete tip vježbanja ili rekreacije koji vam paše. Nema jednostavnije formule.

Pokrenite se!

Ne trebate se držati nekog rigoroznog rasporeda u teretani da bi ispunili svoju kvotu kretanja. Zdravo mišićno tkivo svakako pomaže kod skidanja kilograma te održavanja srčanog zdravlja i pravilne razine inzulina u krvi, a da bi ga imali, morate samo ukomponirati neku vrstu treninga snage u dnevnu rutinu.
To mogu biti utezi, lakši ili teži, ovisi o vašoj kondiciji, sklekovi, čučnjevi i slično, a u kombinaciji s aerobnim treningom (trčanje, brzo hodanje, kardio treninzi), daju najbolje rezultate kod skidanja kilograma i održavanja zdravlja srca.

Nemojte previše sjediti

Čak i uz pravilnu prehranu i vježbanje, previše odmaranja i sjedenja može uzrokovati dugotrajne štetne posljedice na vaš organizam. Jedno je istraživanje pokazalo kako i uz vježbanje, ljudi se često prepuste predugom sjedenju i odmaranju jer su uvjereni kako su odradili svoj udio kretanja za taj dan.

Ipak, dugo sjedenje omogućuje nakupljanje većih razina glukoze i masnoća u krvi, uključujući i povremeni iznenadni rast inzulina.

Dopustite si ‘skrenuti s puta’ tu i tamo

Držite li se previše restriktivnih pravila, koje ste si sami postavili ili u dijetama i sl., vrlo je teško da će te svoje novogodišnje odluke o mršavljenju i zdravom životu i ostvariti.
Ako ste previše ambiciozni oko svojih odluka, moguće da ćete se previše gristi ako ‘skrenete s pravog puta’ tu i tamo. No, ne bi smjeli tako postupati prema sebi.

Psiholozi tvrde kako krivnja može imati još gore posljedice na vaše ponašanje te vas nagnati na više pogrešaka nego bi ih napravili da si dopustite jednu s vremena na vrijeme.
Zato, počastite se kolačem jednom tjedno, preskočite trening ili popijte čašu vina; povremene greške efektivnije su od trajnih zabrana.