Kako se ponašati na razgovorima za posao

Prilikom predstavljanja na prvom razgovoru za posao vjerojatno ćete imati malu tremu, ali pokušajte si pomoći tako d postanete svjesni da ni do prvog razgovora ne bi došli, da vaše kvalifikacije ne zadovoljavaju uvjete.

Kada upoznate osobu s kojom ćete razgovarati važno je da budete što opušteniji i nasmiješeni. Prilikom razgovora osobu gledajte ravno u oči.

Pustite da razgovor počne voditi osoba kod koje ste došli na razgovor, te nikako nemojte biti dosadni. Ne upadajte u riječ i pričekajte na svoj red da kažete ono što želite.

Za vrijeme razgovora koncentrirajte se samo na razgovor te pokušajte ne dirati stvari koje se nalaze oko vas. Imajte na umu da će se na tom razgovoru na vama sve primijetiti, od načina na koji se izražavate, odjeće koju nosite, govora vašeg tijela, do samog izraza vašeg lica.

Za vrijeme razgovora budite usredotočeni na potrebe i želje poslodavca, kako bi vaši odgovori na postavljena pitanja mogli biti rješenja problema i zadovoljavanje potreba poslodavca. Važno je da ne izbjegavate odgovore te da na svako postavljeno pitanje odgovorite kratko, jasno i iskreno.

Bilo bi poželjno da ste sigurni u sve što izgovarate, kao i da za iznesene stavove imate spremne argumente. Odgovore uvijek možete upotpuniti konkretnim primjerima iz svog života.

Pokušajte se koncentrirati na govor svog tijela!

Izbjegavajte konstantno popravljanje kose, lupkanje nogom i pucketanje prstima. Svaki odgovor na postavljeno pitanje je zapravo prilika koja vam se pruža da objasnite zašto ste upravo vi ta osoba koju traže.

Zapamtite da poslodavci vole zaposliti ljude koji poštuju njihove stavove, razumiju njihove potrebe i koji ih podržavaju. Pri kraju samog razgovora vrlo vjerojatno ćete dobiti priliku da vi pitate poslodavca ono što vas zanima.

Ovu priliku morate dobro iskoristiti i pokazati svoju proaktivnost i motivaciju. Nikako ne smijete reći kako nemate nikakvih pitanja jer vam to nikako neće biti plus.

posao žena

Ako pak ne znate što bi pitali, ona recite sve što ste za vrijeme intervjua mislili, ali niste imali priliku izreći. Recite poslodavcu kako ste u potpunosti shvatili radne zadatke te na koji način možete doprinijeti uspjehu i razvoju tvrtke.

Na samom se kraju informirajte o daljnjem tijeku selekcijskog procesa te se naravno zahvalite na pruženoj prilici za osobno predstavljanje.

Bolji dojam ostavite na način da:

> ne budete vulgarni
> ne budete umišljeni
> pažljivo birate riječi
> ne budete ironični
> aktivno slušate
> vaši odgovori budu jasni i sažeti
> sjedite mirno i uspravno
> intervjuu pristupite kao ravnopravna osoba
> ne dajte suvišne komentare o svojim bivšim i sadašnjim poslodavcima
> ne podcjenjujete svoja prijašnja iskustva
> humor je dobrodošao, ali samo ako imate mjere
> budete iskreni
> ne žvačete gume za žvakanje
> ne pušite cigarete
> ne budete nezainteresirani
> izbjegavate razgovor o plaći u ranoj fazi intervjua