Kerala indijska zemlja ljepota

Kerala je predivna savezna država na krajnjem jugozapadu Indije koju oplahuju obale Arapskog mora. Nastanjuje je čak preko 31 miljun stanovnika, a glavni joj je grad Thiruvananthapuram, a veći gradovi su još Kochi i Kozhikode.

Neodoljiv šarm Kerale je u njezinim krajolicima od zelenih polja riže, palmi na obalama i duž kanala pa do predivne plaže boje bijele kave koja poziva na kupanje, pecanje ili daskanje. U Kerali se nalazi i fascinantan nacionalni park u kojem se mogu promatrati i fotografirati divlji slonovi.

kerala-1

Kerala je zemlja puna iznenađenja u kojoj su Portugalci gradili nizozemske palače i gdje su crkve ukrašene hindističkim stupovima, a stoljećima stare kineske ribarske mreže još i danas služe svojoj svrsi.

Obala Kerale duga je ukupno 579 kilometara. Većinsko stanovništvo čine ribari, a mnogi ljudi zaposleni su u industrijskom sektoru u tvornicama koje od vrste agave po imenu Sisala proizvode razne proizvode. Trgovanje je tijekom stoljeća uvijek utjecalo na ekonomiju zemlju no povijest Kerale nikada nisu određivali napadi starnih naroda.

kerala-3

Grad Kochi

Grad Kochi (Cochin) primjer je stoljećima duge tolerancije. U Kochiju zajedno žive židovi, kršćani, hinduisti i muslimani. Ovo je jedna od glavnih luka za izvoz morskih plodova, papra, čaja, kokosovih vlakana, ružinog drveta i kaučuka.

Unajmljenim plovilom mogu se razgledati kanali i svaršeno lijepe lagune te općenito Kochi i njegova okolica, a krajolik na koji se nailazi ostavlja bez daha.

kochi

Ples Kathakalija

Sjeverno od samog Kochija smjestilo se mnogo mjesta koje vrijedi razgledati. U mjestu Cheruthuruthy, koje je udaljeno od Kochija 110 kilometara, nalazi se poznata akademija Kerala Kalamandalam u kojoj se školuju plesači najzahtjevnije discipline tradicionalnog zapanjujeće posebnog plesa Kathakalija. Nakon uspješno završene plesen akademije plesače se šalje na gostovanje diljem cijelog svijeta.

kathakali

Luka Khozikode

Sjeverno se smjestio Khozikode, nekoć zvan Calicut, a jedan je od najstarijih lučkih gradove u Indiji. Ovdje se još uvije nalazi i može se pogledati drevna proizvodnja tkanina od pamuka.

kerala-2

Kanali ili The Backwaters

Po fantastičnim kanalima ovog kraja može se ploviti u iznajmljenim vrlo luksuznim plovilima koje organizira turistička zajednica Kerala no mogu se unajmiti i privatna plovila u blizini Kumarakoma. Plovidba kristalno čistim vodama kanala svakog posjetitelja oduševljava a naročito kada se pritom razgledavaju tisuće kokosovih palmi.

Glavni grad Thiruvananthapuram

Glavni grad Kerale izgrađen je na sedam brežuljaka i to ga čini vrlo dinamičnim i živahnim za razgled. Najzapaženiji su hramovi građeni u dravidskom stilu, a to su Padmanabhaswami i Sucindram. Posebno se na njima ističu monumentalni tornjevi zvani gopurami koji nadvisuju ulaze u hramove.

suchindram

padmanabhaswamy

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: hindi, engleski i još 21 nacionalni jezik te 844 dijalekta
Religija: hinduizam je glavna vjera, budizam i razne lokalne vjere
Valuta: indijska rupija INR (100 paisa)
Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Indira Gandhi nalazi se u New Delhiju odakle podzemnom željeznicom, taksijem, autobusom ili vlakom vrlo brzo možete stići do željenog odredišta.
Put do Kerale: Najjednostavniji put do Kerale vodi preko zraćne luke u Kochiju i Thiruvananthapurama.
Kada putovati: najugodnije je putovati tijekom hladnijeg razdoblja, a to je između studenog pa sve do sredine veljače. Monsunske kiše u većini se regija pojavljuju ljeti, između lipnja i rujna, kada će vam biti neophodna vodootporna odjeća.
Vize: Stranim turistima potrebna je važeća putovnica i viza da bi mogli putovati u Indiju. Zahtjev za turističku vizu podnosi se u obliku ispunjenog obrasca i dvije fotografije formata kao za putovnicu. Viza se može dobiti u Veleposlanstvu Republike Indije, Kulmerska 23a, 10000 Zagreb.
Bolesti i preventiva: nisu obvezna preventivna cijepljenja, ako putujete iz Hrvatske. Možete se kod svoga kućnog liječnika raspitati za cijepljenje protiv tifusa ili hepatitisa. Također se preporuča preventiva protiv malarije. Preporuča se da putnici ponesu važne lijekove.
Smještaj: Među skupljim i udobnijim hotelima u Thiruvananthapuram spadaju Hilton Garden Inn, Vivanta by Taj
Restorani u Kozhikodeu: Među najpopularnijima je restoran WhiteHouse, Kingsbay
Državni blagdani: 26. siječnja (Dan Republike), 15. kolovoza (Dan Nezavisnosti), 2. listopada (rođendan Mahatme Gandhija) i 25. prosinca (Božić).

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu koja je svugdje dostupna. Hranite se isključivo u hotelima i provjerenim restoranima.

Tekst omogućila: Indijska turistička zejednica
Fotografije: Pixabay, Aleksandr Zykov, LensAlive, Mehul Antani, Playing Futures: Applied Nomadology

Facebook Like Button