Kineska vina

Držite oko na vinima ovog azijskog diva – ona bi uskoro mogla postati vodeća u svijetu.

Ideja o kvalitetnim vinima iz Kine čini vam se poput šale? Budući da je dobar dio od milijun i pol tona vina koje Kina proizvodi godišnje poprilično upitne kvalitete – bilo zbog neznanja, nedostatka iskustva ili usmjerenja na kvantitetu nauštrb kvalitete – može se reći da je vaša skepsa ima i temelja u stvarnosti. No, pitanje jest koliko će još dugo takva mišljenja biti zasnovana, budući da u Kini polako raste i broj ozbiljnih vinarija čija kvalitetnih vina sve više predstavljaju pravu konkurenciju na svjetskoj enološkoj sceni.

Iako njezina tradicija proizvodnje vina seže čak 4600 godina unatrag, vinska kultura nije bila razvijena u Kini sve do nedavno. Osamdesetih godina dvadesetog stoljeća iz Francuske su počela stizati prva inozemna vina, a pod francuskim utjecaj počela se razvijati i proizvodnja vina.

No,  produkcija vina je pretežito bila usmjerena na izvoz sve do ovog milenija, kada je ekonomski bum naglo povećao platežnu moć stanovništva, te se kultura ispijanja vina počela polagano širiti kao elegantni, pa čak i ˝egzotični˝ običaj. Danas je Kina čak peta na ljestvici najvećih proizvođača vina na svijetu, a njezino rapidno rastuće gospodarstvo i ogromni broj stanovnika omogućuju savršene uvjete da ona u ne tako dalekoj budućnosti dospije i na njezino samo čelo.

Danas se u Kini uzgajaju stotine vrsta grožđa, od kojih u proizvodnji bijelog vina dominiraju chardonnay, talijanski rizling, chenin bijeli, traminac, sauvignon blanc, semillon, bijeli rizling i rkatsiteli, a u proizvodnji crnog cabernet sauvignon, francuski cabernet, hamburški muškat, pinot crni, syrah, carignan i saperavi.

Vinogradi zauzimaju više od milijun hektara, od kojih se velika većina nalazi sjeverno od rijeke Yangtze, na krajnjem sjeverozapadu države – među najvinorodnijim regijama ističu se Hebei, Shangdong, Henan i Tianjin. No, i u tim regijama vinogradarima često otežavaju posao nepovoljni klimatski uvjeti, bilo u obliku vrućih ljeta i prijetnje monsuna ili pak ledenih zima.

Usprkos svim poteškoćama, kineska vina su sve priznatija u svijetu – tako su nedavno, u testiranju naslijepo, četiri vina iz kineske provincije Ningxia nadmoćno pobijedila svoje parnjake sličnih cijena iz Francuske! Među vinarijama koje se osobito ističu po pohvalama i nagradama su Grace Vineyard i Silver Heights, pri čemu je potonja jedna od rijetkih kineskih vinarija na čijem čelu stoji žena. Iako je vinski turizam u Kini još u povojima, sve veći broj kineskih vinarija otvara svoja vrata za posjetitelje, nudeći i dodatne usluge poput noćenja, wellnessa i konferencijskih objekata.

Jedna od zanimljivijih u toj ponudi svakako je u Bodega Langes u Qinhuangdau, gdje se grožđu i vinu puštaju Straussovi valceri kako bi, kako upravitelj objašnjava, ˝bili pod utjecajem austrijske kulture˝, te koji u jesen organizira festival berbe u kojem se posjetitelji mogu sami okušati u gaženju grožđa i pravljenju vlastitog vina.

VINARIJA: BODEGA LANGES                                        
LOKACIJA:
Qinhuangdao, Hebei
KONTAKT: tel.: +86 6464 9856; e-mail: info@bodega-langes.com

VINARIJA: BOLONGBAO
LOKACIJA:  Peking
KONTAKT: tel.: + 8610-88139609, e-mail: blbwines@163.com

VINARIJA:  DRAGON SEAL
LOKACIJA: Peking, Kina
KONTAKT: tel.: +86 010-88637208

VINARIJA: GRACE VINEYARD
LOKACIJA: Taigu, Shanxi, Kina                                                                                                                         
KONTAKT:
tel.: 86 (354) 644-9188; e-mail: hospitality@grace-vineyard.com

VINARIJA: HUADONG
LOKACIJA: Qingdao, Shandong, Kina
KONTAKT: tel.: +86 0532-83874889

VINARIJA: JADE VALLEY WINE&RESORT
LOKACIJA: Yushan Town, Xi’an, Kina
KONTAKT: tel.: + 86 29 8295 5888; e-mail: contact@jadevalley.com.cn

Silvia Vidović

Facebook Like Button