Knjiga bez interpunkcije nagrađeni je hit roman

Bookerom nagrađen roman Djevojka, žena, drugo Bernardine Evaristo, koji je Profil objavio sredinom studenog, odmah nakon svojeg dolaska u knjižare postao hit.

Prema podacima portala Moderna vremena u prosincu je bio i najprodavaniji prozni naslov u Hrvatskoj, svrgnuvši s trona naš golemi prošlogodišnji hit Lažljivi život odraslih Elene Ferrante.

Sudeći prema našim podacima, interes za romanom, koji će ovih dana doživjeti treće izdanje, nimalo ne jenjava.

Roman Djevojka, žena, drugo dosad je preveden na više od 35 jezika svijeta, uvršten u brojne izbore najboljih knjiga godine uglednih svjetskih medija, a postao je i hit diljem svijeta.

djevojka-zena

Ono što je zanimljivo, a vjerujemo da govori i o jednom od rijetkih lijepih trenutaka vremena u kojem živimo jest to što ovaj roman ne pripada redu romana koji lako postaju hitovi.

Pisan bez interpunkcije, slobodnim stilom, Djevojka, žena, drugo djelo je u kojem britanska autorica nigerijskog podrijetla u sudbinama dvanaest crnkinja istražuje kako rasa, rod, seksualnost, klasa… utječu na naše živote.

Ili kako žive oni najranjiviji, počesto višestruko marginalizirani. Vjerujemo da interes i oduševljenje koje ovaj veličanstveni, potresan, ali i silno duhovit roman izaziva kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, ponešto govore i o tome da živimo u vremenu promjene i da ima nade za bolje, pravednije sutra, s više sluha za živote svih nas koji činimo društvo.

Ovo je Velika Britanija o kakvoj još niste čitali.
Ovo je Velika Britanija o kakvoj još nitko nije pisao.

Od Newcastlea do Cornwalla, od prabaka rođenih početkom dvadesetog stoljeća do tinejdžerica dvadeset prvog, ovaj roman slijedi svojih dvanaest likova na osobnim putovanjima kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih stotinu godina.

Svaka od njih u potrazi je za nečim – bila to zajednička povijest, neočekivana budućnost, mjesto koje bi mogla nazvati domom, osjećaj pripadnosti, ljubavnik ili ljubavnica, izgubljena majka ili otac, ili tek tračak nade…

Ovo je roman o budućnosti, o prošlosti. On je fikcija, on je povijest. Ovo je roman o tome tko smo danas.

Vrijedi spomenuti kako se Bernardine Evaristo upisala u povijest kao prva crnkinja koja je osvojila nagradu Booker podijelivši je s velikom Margaret Atwood, a Graham Norton to je komentirao ovako: Dajte Evaristo još nagrada! Sve nagrade! Iako juri brzinom vlaka, njezin roman ne propušta nijednu pojedinost iz mnoštva različitih života koje u njemu susrećemo.

Uz dopuštenje: Profil knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button