Laos zemlja tisuću slonova

Prekrasna zemlja „tisuću slonova“ kako još nazivaju Laos, nalazi se na jugoistoku Azije i nema izlaz na more no njenu okosnicu života čini rijeka Mekong oko koje se skoncentrirala većina stanovništva koji broji preko 6,8 milijuna stanovnika. Laos je dugo bio izoliran te u prošlim vremenima pod vladavinom Tajlanda, a nakon toga i pod vladavinom francuskog kolonijalnog sustava. Ova zemlja danas je neovisna i polako se okreće suvremenom svijetu stvarajući nove vrijednosti.

Danas ova zemlja prepuna čarobnih nedirnutih ljepota otavar vrata putnicima željnima iskonske prirodne azijske ljepote isprepletene raznovrsnom prošlošću kojoj svjedoče brojni hramovi, spomenici, povijesni ostaci.

laos-8

Bonze

Među laoskim stanovništvom prevladavaju budisti, a Bonze su dio svakodnevna života. U zoru svakoga dana redovnici bosi obilaze grad radi dag-bata, obreda prikupljanja milodara od vjernika. Uobičajeno je da dobiju kuhanu rižu, voće, povrće,kolačie no ponekad i novac, jer i redovnici moraju platiti račune. Kako se Bonze zavjetuju na siromaštvo na taj način svakodnevno potvrđuju svoj zavjet, a vjernici tako praksom dijeljenja uvećavaju svoje duhovne zasluge budući da se budizam temelji na naravi svakodnevnih dobrih djela. Bonze jedu svega dva obroka dnevno, jer nakon 12 sati više ne smiju jesti, obavljaju sve kućanske poslove i mole se svako na sanskrtu, svetom jeziku.

laos-12

Svaki redovnik, ako to poželi, smije napustiti redovnički svijet. Mnogi mladi odlučuju se potaknuti iskrenom vjerom no i mogućnošću školovanja koje im je teško dostupno ući u redove Bonza.

Duhovnost je sve prisutna u ovom samostanu kojeg bonze s teškom mukom održavaju zbog nedostatka novca. Zidove zdanja pokrivaju profinjeni vjerski prizori, no Bonze će unatoč svojoj predanosti teško zaustaviti zub vremena.

Glavni grad Vientian

Vientian datira još iz od 16. stoljeća i kao glavni grad Laosa, dobiva na važnosti nakon dolaska komunista na vlast. Grad je dosta miran pa čak i pomalo letargičan budući da su temperature obično prilično visoke. Rano ujutro ulice ožive, a posebice tržnice na kojima osim voća i povrća u ponudi ima obilje malih prženih specijaliteta od brašna, riže i kokosova mlijeka.

laos-6

Tržnice grada

Želite li doživjeti puls grada i njegovih stanovnika jutarnji posjet tržnici Pnom-kankan oživjeti će vam način ovdašnjeg života. Na ovoj tržnici pronalazi se gotovo sve kada je izvorno kulinarstvo u pitanju. Tržnica se otvara već ujutro u 4 i 30 kako bi ponuđači hrane stigli skuhati sve prije svitanja i velikih vrućina. Kako se u ovim krajevima iznimno cijeni juha kao bitan obrok na ovoj tržnici svakako se pronalaze i nude najbolje no često su jako začinjene pa treba pripaziti u slučaju da netko nije ljubitelj jakih začina.

laos-10

Pravi razgled doživljava se na su mjestima oko hramova, jer obiluju mirnim i skrovitim vrtovima koji su pogodni za opuštanje. Bonze, budistički svećenici, na ovim mjestima drže i školu u kojoj se osim učenja o budizmu mladi obrazuju u različitim područjima od prirodnih znanosti do književnosti.
Tržnica ljekovitih trava vrvi ljudima i različitim aktivnostima. Ovdje se mogu nabaviti različite trave, narodni lijekovi, ljekovito korijenje i gljive, drvena vlakna, a ono što posebno oduševljava su stoljetni recepti koji su još uvijek jednako popularni u narodu.

laos-1

Povijesne građevine

Zahvaljujući uvrštavanju grada na UNESCO-ov popis svjetske baštine u povijesnoj jezgri zabranjen je promet kamionima i autobusima, a mnogobrojni hramovi i arhitektura kuća ostali su zahvaljujući toj odluci odlično očuvani.

Wat Si Saket

Wat Si Saket najstarije je zdanje u glavnom gradu Vientianu. Izgrađen u tipično sijamskoom stilu u njemu dominiraju unutarnji zidovi i galerije načičkane sa malim nišama u kojima se nalazi više od 200 srebrnih i keramičkih kipova i kipića Bude. U hramu se organiziraju svečanosti za mještane i obitelji, te za zaređivanje u redovničke redove Bonza kada im tijekom skupne molitve ljudi donose darove i odjeću. Bonze su specifične po tome što se zavjetuju na siromaštvo i žive samo od milodara koje im daruju mještani.

wat-si-sket

Patuxai

Patuxai mnoge podsjeća na pariški slavoluk pobjede, a tvore ga četiri luka jednake širine. Podignut je 60. godina u čast pobjede u indokineskom ratu u sukobima s Amerikancima.

patuxai

Predsjednička palača

Predsjednička palača sagrađena je u kolonijalnom razdoblju i nije tipično zdanje i stoga izlazi iz okvira tipičnih postrevolucionarnih građevina koje prevladavaju u komunističkim režimima. U njoj se naravno održavaju sjednice vlade i bitno je središte vladajućih krugova.

predsjednicka-palaca

Pha That Luang

Pha That Luang jedan je od najvažnijih nacionalnih spomenika u Laosu. Simbol je budističke vjere i suverenosti zemlje, no nažalost danas nema mnogo veze s profinjenošću kojom se odlikovala kad je podignuta 1566. godine. U vrijeme vladavine Francuza oni su je nevješto obnovili početkom 20. stoljeća, a 30 godina kasnije nešto je uspješnije restaurirali.

pha-that-luang

Ho Phra Kaew

Ho Phra Kaew je jedan od najstarijih hramova glavnoga grada Vientiana. U njemu se već nekoliko stoljeća nalazi smaragdni Buda kojega su 1778. odnijeli Tajlanđani. Za sijamskog rata hram je 1828. izgorio a obnovljen je 1936. na temelju izvornih nacrta. Vjernici obilaze hram moleći se ispred svake budine statue s jednakim štovanjem.

ho-phra-kaew

Kraljevska palača

Kraljevska palača vraća nas u 1975. godinu na kraj vladavine kralja Savanga Vatane kada su komunisti došli na vlast a kralj je abdicirao. Nekadašnja kraljevska palača, nezaobilazno je mjesto, bogato povješću,a njen najvažniji dio je hram Ho Phra Bang. U njemu će uskoro biti postavljen prabang pozlaćeni kip Bude visok 83 cm po kojem je grad dobio ime. Zlatna je sveta boja u budizmu i posvuda se nailazi na nju kako u hramu tako i na svim svetim mjestima. U suvremenom razdoblju raskošni vrt kraljevske palače služi kao mjesto na kojem se redovito izvodi bogato kostimirana baletna opera koja govori o jednoj legendi “U potrazi za princezom Sidom”.

laos-11

Wat Xieng Thon

Uz kraljevsku palaču preporuča se razgledati i hram Wat Xieng Thon na obalama Mekonga koji je tipičan zbog njegovih dugačkih krovova kao najvećeg obilježja arhitektonskog stila nakadašnje prijestolnice. Pročelje hrama resi veličanstveni mozaik koji prikazuje drvo života. Najimpresivnije zdanje je paviljon s pogrebnom kočijom nekadašnjih laoskih kraljeva koja se iznosi u svečanostima povodom proslave Nove godine.

Gastronomija

Upućeniji sladokusci neobičnih okusa mogu u ovim krajevima kušati juhu od štakorova mesa ili pak hrušteve na žaru. Izuzetno su ukusni kruščići Bam punjeni povrćem i mesom.

laos-4

Najveći izbor svih lokalnih specijaliteta nalazi se na tržnicama, no mnogo se drži do prehrane koja uključuje zeleno povrće i voće.

laos-5

Veliki je broj restorana na otvorenome u kojima se mogu kušati specijaliteti kraja u koje se ubraja i salata Lang prabang koja se sastoji od raznog vrsta povrća. U nju se stavlja i kikiriki, jaja, rajčice, krastavac i mladi luk.

Ljuta papričica nazaobilazan je sastojak laoske kuhinje. Ovisno o boji i načinu sušenja njezina ljutina može biti bolna za nenaviklo nepce.

Izdvojeno:

> Riža je jedna od glavnih namirnica Laosa i ima je oko 60 vrsta
> U ovoj zemlji koju su nekoć nazivali zemljom milion slonova danas živi svega 1500 jediniki od kojih je 500 pripitomljenih. Kao i posvuda u Aziji divlje slonove ugrožava uništavanje njihovog staništa staništa zbog intezivnog iskorištavanja i krčenja šuma te širenja poljoprivrednih površina
> Kartau je momčadski sport sličan odbojci veoma popularan u zemljama jugositočne azije, posebice u Indoneziji, Tajlandu i Laosu. Igra se loptom koja je izvorno bila izrađena o pletene trske, a danas je uobičajeno plastična. Igrači smiju izvesti 3 dodavanja prije nego što dobace loptu preko mreže protivničkoj momčadi.
> Tradicionalni ples ima posebno mjesto u Laosu, premda je u obiteljima pomalo zaboravljen. Mlade djevojke ipak još uvijek pohađaju podukutog plesa. Najteži dio ovog plesa kojima polaznicama zadaje muke jest pozicija Tad ši, a to je različita način držanja ruku i posebno pomicanje prstiju. Ovim plesom se treba početi baviti od malih nogu, jer ga je iznimno teško savladati.

 

Korisne informacije

Službeni jezik: laoški
Uređenje: komunizam
Religija: budizam
Valuta: laoski kip
Viza: dobiva se pri ulasku u zemlju na maksimalno 30 dana
Kako putovati:
avionom – organizirana putovanja s turističkim agencijama
Bolesti i prevencija: cijepljenje nije obvezno
Kada putovati: tijekom cijele godine
Smještaj: The Okura Prestige Hotel
Restorani: Kualao Restaurant

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button