Volite zeleno – Vijetnam je pravo mjesto za vas

Idilični krajolici, veličanstveni hramovi i palače, egzotične tržnice, nepregledna polja riže, brdska plemena, bučni gradovi, plutajuće uzgajalište bisera… sve to čini Vijetnam.

vijetnam 5

Zaljev Halong ubraja se među najljepše tropske pokrajine na svijetu, a ovdje možete jedriti uživajući u pogledu na tisuću otočića i oštrih kamenih vrhova. Koji god njegov dio posjetite, u Vijetnamu vas očekuju brojna ugodna iznenađenja.

Vijetnam je država u jugoistočnoj Aziji, a smještena je na obali Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaljeva. Na sjeveru graniči s Kinom, na zapadu s Laosom i na jugozapadu s Kambodžom. Na zapadu Vijetnama dominiraju planinski lanci među kojima se ističu Anamitski kordiljeri dugi 1100 kilometara. Najviši planinski vrh je Fan Si, a uzdiže se na 3.143 metara.

vietnam

Vijetnam je izdužen u smjeru sjever – jug (1650 km), s uskim središnjim dijelom koji je na najužem mjestu dug svega 50 km. Uz obalu se nalazi ravnica koja se na sjeveru proširuje u deltu Crvene rijeke u kojoj se smjestio glavni grad Hanoi, a na jugu u veliku deltu Mekonga u kojoj je smješten najveći vijetnamski grad Ho Ši Min ili nekadašnji Saigon.

Većina ljudi u Vijetnamu bavi se poljoprivredom, a duž Crvene rijeke i Mekonga najviše se uzgaja riža koja je i glavni izvozni proizvod zemlje. Zemlja ima i prirodnih bogatstava, kao što su ugljen i fosfat. U prošlosti izmučen brojnim ratovima, Vijetnam je postao najveći dobavljač metalnog otpada na svijetu.

Naime, imaju ga napretek nakon američkih oklopnih vozila i zrakoplova koji su ostali nakon rata, a najvećim dijelom izvoze ga u Japan.

vijetnam

Među stanovnicima, kojih u državi ima preko 86 milijuna, većina su Vijetnamci koji govore vijetnamski, a glavna religija je mahayana budizam. Najveću manjinsku zajednicu čine Kinezi, dok na krajnjem jugu zemlje i u planinama žive različite manje etničke skupine.

hanoi

Znamenitosti i turističke atrakcije u Vijetnamu:
1. Hanoi

Razgledavanje glavnog grada Vijetnama poseban je i vrlo uzbudljiv doživljaj. Ovdje možete posjetiti Temple of Literature, Prvo Vijetnamsko Sveučilište koje je originalno izgrađeno kao Konfucijev hram, a prvi put se spominje davne 1070. godine kao vijetnamsko sveučilište.

Tu je i Water Puppet show, kazalište gdje se izvode tradicionalna vijetnamska glazba i ples lutaka na vodi, kao i Etnološki muzej.

 2. Ho Chi Min

Ho Chi Min najveći je vijetnamski grad. Nekadašnji Saigon smješten je na desnoj obali istoimene rijeke, bio je glavni grad Južnog Vijetnama od 1955. do 1976. godine.

Ho Chi Min

Ho Chi Min grad vijetnam

Za središte grada posebno je karakteristična francuska kolonijalna arhitektura. Nemojte propustiti šetnju uz rijeku Saigon, a možete pogledati i brojne gradske znamenitosti kao što su: katedrala Notre-Dame, Gradska vijećnica, Kineska četvrt Cholon s kanalima i prekrasnim hramovima, Ratni muzej, tržnica Ben Thanh, Predsjednička palača i mnoge druge.

cu-chi-tunneli

3. Cu Chi Tuneli

Atraktivni Cu Chi Tuneli, koje je u prošlosti sagradio vijetnamski Pokret otpora, udaljeni su oko 75 kilometara od glavnog grada. Tuneli se šire pod zemljom kao mreža, a dugi su više od 200 kilometara od kojih neki vode čak do Kambodže.

vijetnam plaže

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: vijetnamski

Religija: mahayana budizam (50 posto),a prisutni su konfucijanizam i kršćanstvo

Valuta: vijetnamski dong (10 haoa = 100 xua)

Kako putovati: najpraktičnije je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Noi Bai International Airport (http://www.hanoiairportonline.com), udaljena je 45 km od središta Hanoia.

Kada putovati: najljepše je putovati između studenog i ožujka, kao i tijekom srpnja i kolovoza.

Vize: Hrvatskim državljanima viza je potrebna, cijena je 20 eura, a putovnica mora vrijediti najmanje 6 mjeseci od ulaska u zemlju. Za detaljnije informacije možete se obratiti na adresu konzularni ured: Thököly ut 41, 1146 Budimpešta.

Bolesti i preventiva: Nisu obvezna preventivna cijepljenja. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO ).

Smještaj: Među luksuznijim hotelima u Hanoiu su: Sofitel Legend Metropole HanoiSheraton Hanoi Hotel i Hilton Hanoi Opera Hotel. Cijene noćenja kreću se između 80 i 130 eura. U Hanoiu ćete pronaći i hostele čija je cijena već od 5 eura za noć.

Restorani: Među najboljima s vijetnamskim specijalitetima u Hanoiu je Pho Gia Truyen, a svakako kušajte i Cargo Club  u Hoi An-u s izvrsnim tradicionalnim delicijama.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu i jedite u provjerenim restoranima. Preporučaju se i zaštitna sredstva protiv sunca, a posebno protiv uboda komaraca.

Pripremila:Renata Cisar; Photo: Shutterstock

Facebook Like Button