Liberija

U zemlji nekadašnjih američkih robova sigurnosni rizik je još uvijek izuzetno velik, ali takve su i nagrade svim hrabrim putnicima.

Liberija se prostire na oko 111 tisuća četvornih kilometara u zapadnoj Africi. Na sjeverozapadu graniči sa Sijerom Leone, na sjeveroistoku s Gvinejom, na istoku s Bjelokosnom Obalom, a na zapadu ima izlaz na Atlantski ocean.

Ova je država osnovana početkom 19. stoljeća od strane Američkog društva za kolonizaciju s ciljem preseljenja oslobođenih robova iz SAD-a na Crni kontinent, pa joj otuda i ime. U liberijskoj kulturi zadržali su se neki običaji koji potječu iz robovlasničkih vremena. Tradicionalno rukovanje, primjerice, završava blagim potezanjem srednjeg prsta jer su robovlasnici nekad trgali isti robovima – kako bi uspostavili svoju dominaciju nad njima.

Zemlja broji oko 3,5 milijuna stanovnika, koji se većinom okupljaju u urbanim središtima. Najveći broj populacije (čak 30 posto) naseljava glavni i najveći grad – Monroviju, koja se smjestila uz obalu Atlantskog oceana. Grad je dobio ime prema američkom predsjedniku Monroeu, a danas predstavlja i gospodarsko središte zemlje. Tijekom posljednjih dvadeset godina zemlja je bila potresena građanskim ratom, a kako je mnoštvo osnovne infrastrukture razrušeno – gospodarstvo se još uvijek oporavlja.

Liberijska kuhinja zanimljiv je spoj okusa američkog juga i zapadne Afrike. Temelji se na riži i slatkom krumpiru koje se kombinira s jako začinjenim umacima od govedine, morskih proizvoda i različitog povrća, a služi se uz lokalno pivo i rakiju.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Liberiji:
  1. Pješčane plaže

Ljubitelji izležavanja na pješčanim plažama i kupanja u plavom moru ovdje imaju mnoštvo izbora. U okolici glavnog grada možete posjetiti plažu Bernard, CeCe, ELWA, Kendejah, Kenema te mnoge druge. Obalno područje Liberije pogodno je i za daskanje na vodi, ronjenje te druge morske aktivnosti.

  1. Nacionalni park

Sapo je ime jedinog nacionalnog parka u zemlji. Prostire se na oko 1800 četvornih kilometara na jugoistoku zemlje, a predstavlja dom za brojne biljke i životinje. Patuljasti vodenkonji i afrički slonovi, primjerice, česti su stanovnici kišnih šuma Sapoa.

  1. Čudo prirode

Liberija se ponosi i s Plavim jezerom – prirodnim čudom grada Tubmanburga, koji se smjestio na sjeverozapadu zemlje. Riječ je o jezeru dubokom oko 90 metara, koje se smjestilo između vrhova okolnih planina, a koje zbog specifičnog položaja i refleksije sunca ima izrazitu modru boju.

  1. Monrovia

Liberija ima dugu tradiciju izrade tekstilnih predmeta i pokrivača, kao i drvenih maski. Najbolje mjesto za istražiti zanate ovoga prostora jest tržnica Waterside u glavnome gradu. U blizini Monrovije nalazi se i Blo Degbo – neobična kamena formacija u obliku ljudskog lica.

  1. Pecanje

Ljubitelji pecanja posjećuju jezero Piso na zapadu Liberije, koji zbog bogatstva ribom nosi nadimak i Pecačko jezero. Prostire se na oko stotinjak četvornih kilometara u blizini grada Robertsporta.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski

Religija: kršćanstvo (85 posto), islam (12 posto)

Valuta: liberijski dolar (EGP)

Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Liberije u Berlinu (Tel: 0049 30 26 39 11 94, e-mail: info@liberiaembassygermany.de)

Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Liberije jest Roberts International Airport nedaleko liberijskog grada Harbela.

Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom, pa je potrebno poduzeti preventivne korake.

Kada putovati: Od studenog do travnja.

Smještaj: Hotel The Cape i hotel Mamba Point odličan su izbor.

Restorani: Hotelski restorani najbolji su izbor.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava građane na sigurnosni rizik putovanja u ovu zemlju kao i na visoke stope kriminala. To se najviše odnosi na područje koje graniči s Bjelokosnom Obalom. U zemlji se i dalje osjećaju posljedice građanskog rata, pa se ne preporučuju odlasci izvan glavnoga grada. Izbjegavajte šetnje tijekom večernjih sati, i uvijek budite u društvu drugih ljudi (osobito žene). Pijte isključivo vodu iz boce. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Facebook Like Button