Liječenje vodom metodom Kneipp

Sebastian Kneipp (1821.- 1897.) rođen je u Bavrskoj u vrlo siromašnoj obitelji, a na vlastitoj je koži dokazao da je voda lijek.

Kada je davne 1849. godine kao student obolio od tuberkuloze, nijedan mu liječnik nije mogao pomoći. U želji za ozdravljenjem i u potrazi za spasonosnim lijekom naišao je na staru knjigu koja je govorila o blagotvornosti hladnih kupki, a kako nije imao što izgubiti, odmah je započeo s vodenom terapijom.
Usred zime, početkom prosinca, počeo je svakodnevno skakati u ledeno hladni Dunav. Ledena voda dokazano je ojačala njegov imunološki sustav te je Sebastija Kneipp nakon samo mjesec dočekao novu godinu potpuno zdrav i od tada je odlučio svoj život posvetiti hidroterapiji.

Kneipp metoda liječenja

Kneip je spoznavši blagotvorno djelovanje hladne vode počeo eksperimentirati s hladnim i toplim kupkama i razvio svoje originalno učenje iz kojeg je s vremenom nastao sustav terapija koji obuhvaća cjelokupan pogled na život.

Na temelju vlastitog iskustva svećenik Sebastian Kneipp u 19. je stoljeću razvio petodjelni terapijski sustav:

- terapije vodom – hidroterapije
- terapije ljekovitim biljem – fitoterapije
- terapije kretanja i vježbi
- terapije zdravom hranom i
- terapije reda – održavanja zdravlja

Do današnjeg dana napisano je više od stotinu znanstvenih radova koji potvrđuju učinkovitost Kneippove terapije vodom, odnosno njegova principa po kojem voda, posebno ona ledeno hladna, potiče organizam na aktiviranje vlastitih potencijala za samoizliječenje. Između ostalog, Kneippova terapija općenito podiže obrambene snage organizma i vrlo je učinkovita kod oboljenja srca i krvotoka, te blagotvorno djeluje u slučaju artritisa i migrene.

Kneipp je najpoznatiji po svojoj razvijenoj metodi – hidroterapiji

Njegove spoznaje o ljekovitosti vode bile su revolucionarne, a metode liječenja vodom priznate su, te se i danas koriste u kombinaciji s metodama službene medicine. Hidroterapija uključuju upotrebu vode u rasponu od hladne do vruće koje u izmjenama potiču i stimuliraju živce, krvne žile i unutarnje organe.

Kneippova holistička metoda

Kneipp je razvio čitav sustav upotrebe vode u liječenju koji uključuje: polijevanja vodom različitih temperatura, pranja, kupke pojedinih dijelova tijela i cijelog tijela, stavljanje obloga i zavoja na dijelove tijela, krioterapiju ili liječenje hladnoćom, stupanje po vodi, trčanje po mokroj travi ili po snijegu, saunu. Danas se u mnogim zemljama, naročito u wellness centrima i lječilištima diljem svijeta, koriste blagodati Kneippovih holističkih metoda.

Blagotovrna voda u Kneipp šetnici

Manji bazeni položeni na tlo koji služe isključivo za uranjanje stopala ispunjeni su naizmjenično vrućom I hladnom vodom. Šetnjom i zadržavanjem po nekoliko minuta u njima utječe se na pojačavanje cirkulacije krvi te limfnu drenažu cijelog tijela. Kneippove šetnice ujedno daju osjećaj izuzetne relaksacije koji utječe ne samo na noge već i na cijelo tijelo.

Facebook Like Button