Ljetne viroze zahtjevaju mudro zapakiranu putnu ljekarnu

Znamo dobro kako su crijevne infekcije česte u ljetnim mjesecima, a mnogi su se s njima susreli barem jednom u životu, baš onda kada je najmanje potrebno: pred sam godišnji odmor, na putu do mora ili pak kada već stignemo na svoje odredište.

Godišnji odmori obično prolete u trenu, a kako nam ništa ne bi pokvarilo bezbrižno uživanje, mudro je na put ponijeti dobro opremljenu putnu ljekarnu.

Crijevne se infekcije manifestiraju proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem, a u nekim slučajevima se javlja i blago povišena temperatura.

Vrste crijevnih infekcija

Virusne infekcije su kraće, one bakterijske mogu trajati i do nekoliko dana, a zaraza je moguća putem kontaminirane vode, unosom zaražene hrane te kontaktom sa zaraženim predmetima ili osobama. Jedan od poznatijih bakterijskih uzročnika crijevnih infekcija je salmonella čiji se simptomi: glavobolja, povišena temperature, proljev i povraćanje, manifestiraju nakon 12 do 24 sata od konzumacije zaražene hrane.

Visoke temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika crijevnih viroza u hrani pa je i to jedan od razloga zašto se ove poteškoće češće javljaju ljeti.

Na godišnjem odmoru cilj nam je upravo to – odmoriti se, stoga nerijetko ne želimo previše vremena gubiti na pripremu obroka.
No, upravo cilj da budemo što brži i korištenje namirnica poput mljevenog mesa, mesa peradi te mlijeka i mliječnih proizvoda može biti okidač za razmnožavanje bakterija.

Kako biste smanjili mogućnost zaraze hranom i pićem, pripazite na sljedeće:

• Redovito perite ruke prije jela, prije pripreme i naravno – nakon odlaska na toalet
• Svu hranu dovoljno kuhajte ili pecite, izbjegavajte sirova jela od mesa i ribe
• Obrok koji ste pripremili konzumirajte odmah, najkasnije unutar dva do četiri sata
• Hranu čuvajte u posudi u hladnjaku, nikako ne na sobnoj temperaturi
• Voće i povrće obavezno dobro operite prije jela
• Izbjegavajte pripremu domaćih krema, kolača i jela poput majoneze i sladoleda

Kako se liječe crijevne viroze?

Važno je nadomjestiti tekućinu izgubljenu proljevom i povraćanjem i spriječiti dehidraciju. Uz dovoljan unos vode, potrebno je neko vrijeme izbjegavati masnu hranu te proizvode sa sladilima.

Facebook Like Button