Mala velika izložba

Pravi razlog zašto venecijanska obitelj Venier nikada nije završila svoju palaču započetu 1750. nikada nije točno utvrđen.

Međutim, zašto je ova palača na samom Velikom kanalu mamac za ljubitelje suvremene umjetnosti, nije nikakva tajna: tu je smještena zbirka Peggy Guggenheim (1898.-1979.).

peggy

Ova sakupljačica umjetnina bila je sklona suvremenim američkim autorima, pa kada je 1949.doselila u palaču Venier de Leoni , u kojoj je živjela i u čijem je vrtu njezin grob, ubrzo je svoju zbirku otvorila javnosti (1951.-1979.).

Osim stalnog postava, u ovom se muzeju mogu vidjeti i zanimljive izložbe, pa je od 25.5.do 25.11.2018., usporedno s trajanjem Bijenala arhitekture, postavljena „mala velika izložba“ pod nazivom: „1948.:Bijenale Peggy Guggenheim“.

Riječ je o rekonstrukciji izložbe na 24. Bijenalu umjetnosti koji se održavao godine 1948. i na kojem je Peggy Guggenheim pokazala dio svoje zbirke američkih autora.

Izložba je bila postavljena u Grčkom paviljonu u Giardinima (Grčka nije te godine sudjelovala, pa je paviljon bio prazan) i na njoj su se po pvi puta u Europi vidjeli radovi Jacksona Pollocka i drugih američkih predstavnika apstraktnog ekspresionizma, kao i predstavnika drugih umjetničkih pravaca, što je izazvalo veliku senzaciju.

peggy2

Arhitekt Carlo Scarpa dizajnirao je prostor Paviljona na kojem je pisalo „Collezione Peggy Guggenheim“, pa kako je na svim ostalim paviljonima pisalo ime zemlje, u šali se govorilo o „novoj europskoj zemlji“- što je za ljubitelje umjetnosti na neki način i bila.

Na izložbi kojom se podsjeća na sedamdesetu obljetnicu izlaganja zbirke Peggy Guggenheim na 24.Bijenalu, rekreiran je model prostora i postava (Ivan Simonato) na temelju fotografija, a fotografije Peggy Guggenheim s umjetnicima, djelima i posjetiteljima, kao i dokumenti prikazuju kako je to bio veliki umjetnički iskorak (mada nisu svi kritičari bili oduševljeni).

Dodajmo da je ne samo njezina zbirka na tragu kubizma, futurizma, nadrealizma i apstraktnog ekspersionizma, u što se mogu uvjeriti svi posjetitelji Kolekcije Peggy Guggenheim u Veneciji, već i povremene izložbe.

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button