Mali noćni razgovori ljevice i desnice

Pripremite se za kazališni spektakl, politička satira postavljena na kazališne daske.

Mali noćni razgovori ljevice i desnice najnoviji je kazališni projekt u kojem će po prvi put znamenite unutarhrvatske povijesne rasprave dobiti i svoj kazališni oblik.

Ovog zahtjevnog i izazovnog posla redateljski se poduhvatio Želimir Mesarić, prokušani redateljski znalac koji nakon dužeg vremena preuzima redateljski jedan projekt, a dramaturginja je Mira Muhoberac.

mali-nocni-razgovori-1

Dujmovićev tekst govori o dva umirovljenika iz Novog Zagreba koji čekajući lift započinju konverzaciju i ubrzo se vidi da je jedan naglašeno lijevog a drugi desnog svjetonazora.

Dva susjeda umirovljenika, tako svaku noć pretresaju povijesne teme koje Hrvati do kraja nikad nisu izrazgovarali. U početku se osjetio strah, kalkuliranje, da bi obojica na kraju shvatili da u njihovim godinama nemaju više što izgubiti.

mali-nocni-razgovori-2

‘Sjajan Dujmovićev predložak postavili smo kao TV debatu dvojice povjesničara jer mi se ta forma činila izvrsnom za kazališni okvir.

Dijalozi su sjajni, Mira Muhoberac je likove sjajno izbrusila, a glumačka ekipa je izvrsna. Po meni ovo je više od predstave, ovo je pokušaj ne samo jednog dijaloga, nego pokušaj jedne šire edukacije s jedne strane i korak prema pomirenju dviju strana.

mali-nocni-razgovori-3

Dakako da jedna predstava ne može pomiriti zavađenu Hrvatsku, ali može argumente jedne i druge strane staviti na stol i pokazati da se u konačnici te dvije opcije mogu naći na istoj strani.

To je ključna poruka koju bih volio da komunicira ova predstava. Intimno izmirenje uvjetovano zalogom budućnosti mlađih generacija.’, rekao nam je u dahu redatelj Mesarić.

U predstavi igraju Vinko Kraljević (ljevičar), Tomislav Martić (desničar), Lucija Dujmović (tv voditeljica) i Petra Tunjić, (kćerka “desnog“ sugovornika), a na pozornici će se pojaviti i poznati hrvatski glazbenici koji će otpjevati svoje najveće hitove, slaveći doček Vatrenih.

Predstava će u Zagrebu igrati u centru za kulturu Trešnjevka, a premijera je 26. rujna.

Uz dopuštenje: priredba (sve fotografije)

Facebook Like Button