Mali

Istinski pustolovi odvažit će se na posjet jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Ali imajte na umu – Mali nije malen, niti mu nedostaje šarma.

Mali je država u zapadnoj Africi, a okružena je Senegalom, Mauritanijom, Alžirom, Nigerom, Burkinom Faso, Bjelokosnom Obalom i Gvinejom. Prostire se na 1,2 milijuna četvornih kilometara, a geografski se dijeli na tri cjeline: sjeverni pustinjski dio oko Sahare, prijelazno područje sahel , i južnu sudansku zonu, kojom protječu velike afričke rijeke Niger i Senegal.

U potonjoj zoni koncentrirana je većina (od sveukupno 11 milijuna) stanovnika, koja se pretežno bavi poljoprivredom.

Najveći i glavni grad Malija je Bamako, a njegov naziv u prijevodu s bambarskog jezika znači rijeka krokodila. Ne čudi stoga što se grad smjestio na obali rijeke Niger, u kojem su ovi gmazovi česti gosti. Turisti rado posjećuju i gradove Gao, Timbuktu te Keyes za kojeg se smatra da je i najtopliji grad u cijeloj Africi.

Većina malijske prehrane bazira se na riži, koja se kombinira s umacima od kikirikija, rajčica i luka ili nekog drugog korjenastog povrća. Osobito je popularna prodaja hrane na ulici, ali budite oprezni, jer nikad ne možete znati jesu li namirnice dobro termički obrađene. Budite oprezni i kad kupujete tradicionalne napitke od đumbira i raznih bobica jer se miješaju s neprokuhanom vodom iz lokalnog vodovoda, koja nije preporučljiva za piće.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Maliju:
  1. Bamako

Glavni grad Malija pruža bogat izbor kulturno-povijesnih spomenika, koji svaki turist treba razgledati. Na listi prioriteta svakako se treba naći Velika džamija, koja je napravljena od blata s dodatkom betonskih minareta – a ujedno je i najviša građevina u Bamaku. Želite li istražiti arheološke i antropološke karakteristike Malija posjetite Nacionalni muzej. Isplati se posjetiti i  nacionalnu knjižnicu, botaničke vrtove, kao i malijski zoološki vrt.

  1. Grad Tuarega

Nekadašnje sjecište prometnih i trgovačkih putova – grad Timbuktu – danas je omiljena turistička destinacija. Ova se grad-oaza nalazi u istoimenoj regiji na samom rubu Sahare, a predstavlja dom za brojna pustinjska plemena, od kojih su svakako najpoznatiji Tuarezi. Unajmite vodiča i na devi istražite kulturne ljepote grada, koji se nalaze i pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Visoravan Adrar des Ifoghas

Zapanjujući okoliš očekuje vas na visoravni Adrar des Ifoghas, koja se proteže na čak 250 tisuća četvornih kilometara u istočnoj regiji Kidal. Riječ je o rijetko naseljenom pustinjskom području ispresijecanom  kamenim formacijama  koje ostavljaju bez daha sve posjetitelje.

  1. Zemlja Dogona

Tražite astronomske genijalce? U zemlji Dogona, u središtu Malija, mogli biste ih i naći. Narod Dogoni, poznat je po svojim drvenim skulpturama, maskama i arhitekturi, ali i po skupu vjerovanja povezanih s astronomskim tijelima. Kako je moguće da afrički narod bez modernih pomagala početkom 20. stoljeća poznaje zvijezdu Sirius, Jupiterove mjesece i Saturnove prstene, koji nisu vidljivi okom? Posjetite ih i pokušajte saznati. Svjetskim znanstvenicima to još uvijek nije pošlo za rukom.

  1. Djenne

Posjetite najveću džamiju napravljenu od blata i nepečene cigle u gradu Djenne, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Ovdje se nalazi i jedan od najpopularnijih otvorenih tržnica u Maliju, pa slobodno vrijeme iskoristite i za šoping.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski; široko je raširen i jezik bambara

Religija: islam (90 posto)

Valuta: CFA franak

Viza: potrebna – može se pribaviti u malijskom veleposlanstvu; najbliže je smješteno u Rimu (Vio Antonio Bosio 2, tel: 00 39 064 425 4068)

Kako putovati: redovnim zrakoplovim linijama Air Francea iz Pariza; glavna zračna luka Malija je Bamako-Senou nedaleko glavnoga grada.

Bolesti i prevencija: potrebno cijepljenje protiv žute groznice. Cijepljenje se može obaviti u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (Mirogojska 16, Zagreb, tel: 01 46 96 125) svakim radnim danom od 8.30 do 15 sati, bez prethodne najave. Cijepiti se treba barem tri tjedna prije putovanja. Visoka je opasnost i od malarije, dijareje, kao i hepatitisa A i B, pa treba poduzeti preventivne korake.

Kada putovati: Kišna sezona traje od lipnja do prosinca i trebalo bi ju izbjegavati.

Smještaj: U glavnome gradu odličan smještaj naći ćete u Radisson Blu Hotelu ili u hotelu Le Loft

Restorani: Najbolja hrana jede se u hotelskim restoranima. Primjerice, u hotelu Le Loft, ili u restoranu hotela Rebelais u Bamaku.

Oprez!

Pijte isključivo flaširanu vodu. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Ako ste žena, poštujte tradiciju mjesta i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem. Ovo je ipak muslimanska zemlja, pa su pokrivena ramena i noge, stvar opće kulture.  Pozdravljajte ljude koje susrećete jer je to osobito važno u Maliju. Naučite par fraza na francuskom, ili još bolje na bambarskom jeziku!

Hector Conesa / Shutterstock.com (žena)

Facebook Like Button