Medičari i licitarski ukrasi

Postoji jedan stari zanat koji sve više odlazi u zaborav, ali ne i u središnjoj Hrvatskoj. Radi se i medičarima, odnosno licitarskom zanatu koji se bavi izradom posebnih ukrasa i suvenira od tijesta. To nisu bilo kakvi ukrasi i bilo kakvi suveniri, već su to predmeti s dušom koji pričaju o nekim davno minulim vremenima.

Licitari

Za početak valja razjasniti kakvi su to ukrasi. Naime, radi se o ukrasima od slatkog tijesta koji se boje prirodnim bojama i pritom ukrašavaju raznim ornamentima i porukama. Najčešće se radi o ukrasima crvene boje s bijelim obrubom, ali naravno da postoje i druge vrste. Rade se u raznim oblicima od kojih su najčešći srce i konjić, a mogu se pronaći i ukrasi u obliku ljudskog lika, najčešće male djece kojima bake i djedovi na sajmovima kupuju ove ukrase na dar. Iako je ovaj ukras od slatkog, medenog tijesta, najčešće se ne jede, već služi kao dekoracija.

Zanimljivosti

Ovi su ukrasi karakteristični za središnju Hrvatsku, okolicu Zagreba, Samobor, Varaždin i okolne gradove u Varaždinskoj županiji. Ne prođe neka proslava ili proštenje, a da se na njoj ne nađu barem dva medičara sa svojim ukrasima i porukama ljubavi, mira i sreće. O velikoj važnosti ovog zanata govori i činjenica da je uvršten na popis UNESCO – ve nematerijalne kulturne baštine. Dogodilo se to u studenom 2010. godine kad je osim licitara ovu čast dobila i poznata Sinjska alka.

licitari-2 licitari-1

Ukrasi

Ponestalo Vam je ideja za poklon? Nema problema, ovi ukrasi idealni su za poklon i kao uspomena na neki važan događaj, dan ili osobu, a osim emotivne, mogu imati i dekorativnu funkciju. Njima možete ukrasiti prostorije, objesiti ih na grančice i postaviti u vazu ili okititi božićno drvce u tradicionalnom stilu. Umjesto skupocjenih ukrasa, uzmite nekoliko oraha koje možete obojiti zlatnim sprejem, zavežite ih trakicama i objesite za drvce. Uz to dodajte nekoliko licitarskih ukrasa i imat ćete jedinstvenu božićnu jelku.

Uradi sam

Iako svaki obrt ima svoju tajnu za savršene ukrase, na webu Licitara možete pronaći recept za samostalnu izradu ovog jedinstvenog suvenira. Malo šećera, kvasca, brašna i vode, prstohvat ljubavi, trakica, modlice, malo boje, par ideja i puno kreativnosti i evo Vašeg jedinstvenog licitarskog ukrasa. Ne ustručavajte se, već okupite obitelj i prijatelje, prionite poslu i napravite jedinstvene ukrase za bor. Nema pogreške i nema pravila, bitno je samo da u se opustite, uživate i u izradi te osim glavnih sastojaka unesete i malo ljubavi i veselja.

licitari

Za kraj…
Ako niste baš vični napraviti ove ukrase sami, pogledajte na kalendar i provjerite kad se u središnjoj ili nizinskoj Hrvatskoj održava neki sajam ili proštenje, odnosno slavlje vezano uz crkvene blagdane. Vjerujte nam, nećete požaliti. Svakako potražite medičare jer će Vam oni osim prekrasnih licitarskih ukrasa ponuditi mnogo, mnogo više. Na njihovim se štandovima mogu pronaći i poznati medenjaci, napitak od meda poznat pod nazivom gvirc i gomila raznih licitarskih ukrasa. S porukom ili bez nje, s posvetom, imenom, ogledalcem ili naljepnicom, ovaj će Vas ukras svakodnevno podsjećati na ovaj prekrasan dan proveden s voljenom osobom.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: www.licitar.hr
R Arno

Facebook Like Button