Na riječi uzvraća slikama

„Počela sam s princezama i zmajevima, a onda….“ napisala je češka ilustratorica i grafičarka Renata Fučikova (1964.), dobitnica Velike nagrade Sedmog hrvatskog biennala ilustracije (Zagreb, 2018.) čija se samostalna izložba može pogledati u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori od 21.2.-31.3.2019.

33. Renáta Fučíková

Po završetku praške Akademije umjetnosti, arhitekture i dizajna (ilustracija i primijenjena grafika) Fučikova je počela ilustracijama bajki (braća Grimm, Andersen, kineske bajke…), legendi (praške, češke), biblijskih zgoda, da bi potom posegnula u povijesne teme („Povijest Europe“ u suradnji s Danielom Krolupperovom), životopise poznatih ličnosti (Dvoržak, Kafka) ili autorske knjige.

Ovisno o temi, Fučikova bira način ilustriranja tako da su u bajkama prikazi jednostavni, dopadljivi i obojani, dok su povijesni prizori nerijetko složeni poput mozaika.

38. Renáta Fučíková

Koloristički gledano, nisu joj strani crno-bijeli prikazi, u „egzotičnim“ pripovijetkama približava se načinu prepoznatljivom tom podneblju, dok „biografske“ knjige ilustrira asocijativno se oslanjajući na epohu i na samu osobu (teško je preskočiti Kafkino, često puta reproducirano lice!).

Renatu Fučikovu bije glas ne samo vrsne umjetnice nego i izuzetne pedagoginje, tako da je njezina samostalna izložba proširena radovima njezinih studenata i diplomanata (2017./2018.) s Fakulteta za umjetnost i dizajn „Ladislava Sutnara“ u Plzenju.
I za kraj , završetak rečenice s početka teksta:”…je moj sin krenuo u školu i ja sam shvatila da moram biti bolja u prepričavanju mnogih stvari.“

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button