Najpoznatiji specijaliteti zbog kojih se isplati putovati na drugi kraj svijeta

Japanski sushi, vijetnamske spring rolice ili arapske ušećerene datulje – neki su barem jednom u životu imali priliku uživati u nekoj od ovih delikatesa, no vjerojatno je ipak manje onih koji su imali sreću okusiti ih izvorno pripremljene uz kulisu autentične atmosfere koju stvara lokalno stanovništvo.

Zahvaljujući dolasku aviokompanije Emirates u Zagreb i njihovoj mreži od preko 150 destinacija u više od 80 zemalja svijeta, najpopularniji svjetski specijaliteti postali su bliži, a upoznavanje okusa hrane počinje već u avionu zahvaljujući iskusnom timu vrhunskih kuhara koji se brinu da jelovnik bude prilagođen krajnjem odredištu.

Japanska najpopularnija jela

sushi
Kada je u pitanju egzotični Japan te njegove metropole Tokyo i Osaka, svakako vrijedi probati lokalnu kuhinju odnosno japanski klasik – sushi. Najslavnije i najpoznatije jelo zemlje izlazećeg Sunca stanovnici ove zemlje pripremaju u više varijanti pa tako postoji makizushi – sushi zamotan u listove morske trave, zatim inarizushi – tofu punjen sushi rižom te još mnoge druge vrste kojima su zajednički sastojci riža i dimljena ili sirova riba.

Japanska kuhinja je jedna od najzdravijih kuhinja na svijetu koja nudi pregršt neodoljivih okusa za sve one koji vole ribu i morske plodove, no japanska gastronomija oduševiti će zasigurno i ljubitelje popularnih noodlesa (rezanaca) koji se u Japanu poslužuju u svakom restoranu na mnogo ukusnih načina.

Vijetnamska egzotična kuhinja

datulje
Oni koje put odvede u raskošni Vijetnam i njegov najpoznatiji grad Saigon, svakako bi trebali, u predahu od razgledavanja brojnih ljepota ove obalne države, okrijepiti se ukusnom goveđom ili ribljom juhom s rižinim rezancima koja je tamo tradicionalni specijalitet.

Jako su popularne i spring rolice u svim mogućim kombinacijama s namirnica koje se mogu pripremati na pari, ili ih se može kuhati odnosno pržiti.

One koje privlače egzotični okusi mogu kušati i pačje jaje ili teleći mozak, ali u zemlji koja je spoj nekoliko različitih svjetskih kuhinja naći će se za svakoga nešto izvrsno, bez obzira na to voljeli eksperimentirati s novim namirnicama ili se držali provjerenih okusa.

Australija zemlja sočnih odrezaka

Za razliku od delikatesa koje se mogu probati u europskom podneblju, Sydney nudi nešto u čijim okusima većina ljudi nema prilike uživati svaki dan, a to je prefini odrezak od klokana.

U gradu koji je sinonim za filmske prizore ljeta, sunce, more i zgodne surfere, klokan s roštilja je nešto što se redovito nalazi na jelovnicima stanovništva Australije.

pavlova-torta

Zvuči još egzotičnije, ali za oni koji vole što sočnije meso peku se odresci od emua ili krokodila, a za desert se poslužuje najčešće popularna Pavlova torta koja potječe upravo iz Australije, a osmišljena je u čast ruskoj balerini Anni Pavlovi.

Arapski poluotok mjesto s multinacionalnom kuhinjom

Zbog pustinjske klime koja prevladava na Arapskom poluotoku, njihova tradicionalna kuhinja obiluje mesom pa čak i devinim koje je ovdje posebna poslastica, zatim žitaricama i mliječnim proizvodima, a u sve se dodaju lokalne mirodije i začini.

tandoor

Jedno od najpoznatijih turističkih središta svakako je grad Dubai – mjesto s više stotina nacionalnosti i svim kuhinjama svijeta na jednom mjestu. Ipak, ono čime se može pohvaliti je autentična delikatesa – ušećerene datulje. Iznimno zdravi plodovi datulje pripremaju se na sve moguće načine i u bezbroj kombinacija te se najčešće poslužuju uz čaj, a ne postoji osoba koja ih je probala i nije bila oduševljena.

mini-desserts-1 mini-desserts

pink-salmon-grill arabic-mezze

Još jedan autentični specijalitet arapskog podneblja je i hummus – namaz od slanutka koji se najčešće jede za doručak, a izvrstan je i kao lagana večera.

Facebook Like Button