Najveći svjetski dijamant

Najveći neobrađeni dijamant u svijetu nosi ime Cullinan, a pronađen je 1905. godine u Južnoafričkoj Republici.

Pošto se nastanak dijamanata veže uz vremenske periode od nekoliko stotina milijuna godina, ne iznenađuje rijetkost pojave većih uzoraka. U većini slučajeva iskopani dijamanti teže manje od nekoliko grama do desetine grama, i zato oni koji svojom težinom premašuju stotinu grama imaju titulu svjetskog čuda.

Otkriće velikih dijamanata rijetka je pojava, no s razvojem tehnologije i pojavom kompanija koje se bave isključivo iskopom dragulja, od jednog otkrića do slijedećeg intervali su sve kraći. Najveći neobrađeni dijamant u svijetu nosi ime Cullinan, a pronađen je 1905. godine u Južnoafričkoj Republici. Prije obrade težio je 621 gram ili 3106 karata ali je iz praktičnosti podijeljen na 9 većih i stotinjak manjih dijamanata. Naime, pri analizi neobrađenog kamena uočena je crna mrlja u središtu zbog čega je prepolovljen po sredini ne bi li se dodatnom obradom dobili čisti, prozirni komadi dijamanata.

Prva Zvijezda AfrikeVećina većih uzoraka dijamanata našli su svoje mjesto u nakitu kraljevskih obitelji, posebno u Velikoj Britaniji. Najveći svjetski primjerak, nakon obrade nazvan Cullinan 1 ili “Prva Zvijezda Afrike”, težine 106 grama ili 530 karata, poklonjen je kralju Eduardu VII za rođendan.

Da bi otputovao sigurno iz Afrike u naručje novog vlasnika u Britaniju, Cullinan je morao biti dobro zaštićen. Razvikane su glasine da dijamant putuje parobrodom pod mnogobrojnom zaštitom detektiva iz Londona, međutim ove glasine bile su diverzija kako bi privukli potencijalne kradljivce na krivi trag. Cullinan je u Britaniju poslan avionom, i to u običnoj kartonskoj kutiji. Vrijednost dijamanta procijenjena je na otprilike 400 milijuna dolara.

Iako je Cullinan još uvijek službeno najveći pronađeni dijamant, postoje neslužbene priče o nedavnom novom otkriću, također u Južnoafričkoj Republici. Navodno bi novi dijamant mogao duplo premašiti veličinu Cullinana, težinom oko 7000 karata.

Više od dijamantima na stranici : Dijamanti

Facebook Like Button