Napeta kriminalistička serija o detektivu Dalglieshu

Televizijska adaptacija svjetski popularnih romana P. D. Jamesa o zagonetnom detektivu Dalglieshu koji rješava niz neobičnih ubojstava.

Epic Drama, dom najboljih međunarodnih povijesnih dramskih serija, ovog vam mjeseca donosi seriju Dalgliesh, novu televizijsku adaptaciju svjetski popularne i omiljene serije romana P. D. James o slučajevima inspektora Dalgliesha.

Ulogu inspektora Adama Dalgliesha tumači britanski glumac Bertie Carvel, a nova seriju u središnjoj i istočnoj Europi [ekskluzivno] emitira Epic Drama. Premijeru će imati priliku pogledati gledatelji diljem srednje i istočne Europe, u ponedjeljak, 14. ožujka, u 21.00 h.

serija-dalgliesh-1

Carvel (Jonathan Strange i Mr. Norrell, Kod bijelog konja Agathe Christie, Dr. Foster) predvodi glumačku postavu u tri dvodijelna filma, od kojih se svaki sastoji od dvije epizode u trajanju od 60 minuta.

Radnja ove uzbudljive nove kriminalističke serije, snimljene isključivo na lokacijama u Sjevernoj Irskoj, kreće u Engleskoj sredinom 1970-ih godina, a ispričana je s gledišta tog vrlo zagonetnog detektiva autorice P. D. James. Svako zagonetno ubojstvo ponudit će drukčije okruženje i vrhunsku glumačku ekipu.

Glavna scenaristica serije proslavljena je scenaristica i dramatičarka Helen Edmundson (Small Island National Theatre, Neobičan posjet policijskog inspektora). Redateljica prvog dvodijelnog filma je filmska i televizijska redateljica nominirana za nagradu BAFTA Jill Robertson (Humans, Grantchester).

serija-dalgliesh-2

U priči „Shroud for a Nightingale“, mlade žene iz Nightingale Housea trebaju naučiti kako se brinuti za bolesnike i olakšati im patnje. Nakon jezovitog brutalnog ubojstva jedne polaznice, Adam Dalgliesh dobiva zadaću razotkriti ubojicu koji je odlučio prepisati ubojstvo kao lijek za sve bolesti.

Radnja priče „Crna kula“ smještena je na obali Dorseta, a riječ je o zlokobnoj istrazi neobičnog doma za osobe s invaliditetom u kojemu osoblje ne skrbi za štićenike onako brižno kako se naizgled čini.

Napokon, u priči „Sklonost prema smrti“ dvojica muškaraca leže u lokvi krvi u crkvi sv. Mateja u Paddingtonu. Jedan je umirovljenik i beskućnik, a drugi ministar. Dalgliesh mora otkriti strašne i opasne obiteljske tajne da bi ubojicu priveo pravdi.

serija-dalgliesh-3

U ostalim su ulogama Jeremy Irvine (Mamma Mia 2, Treadstone) kao detektiv Charles Masterson i Carlyss Peer kao detektivka Kate Miskin (Viewpoint, The Feed), a među gostujućim su zvijezdama i Natasha Little i Steven Mackintosh.

Izvršna producentica Elaine Pyke pojašnjava: „Obožavamo te knjige, a lik Dalgliesha tako je neobičan detektiv, s toliko različitih slojeva i kutova gledanja, da predstavlja pravo osvježenje. Kad smo se javili nasljednicima P. D. James, puno smo razgovarali o načinu na koji bismo ih ekranizirali.

Nisam željela iskoristiti samo ono najosnovnije, budući da sam smatrala kako su priče nevjerojatno dojmljive, a zločini inteligentno promišljeni. U nekim pričama ostajemo vrlo bliski radnji iz knjiga, dok je kod drugih sama priroda televizijskog formata to učinila nešto težim.

Ali želim naglasiti da nam je cilj bilo prilagoditi te knjige i te priče, a smatrali smo da je njihov vremenski smještaj u 1970-e i rane 1980-e godine idealan te govori i o našem današnjem vremenu.“

Nova kriminalistička drama Dalgliesh ispričana je s gledišta zagonetnog detektiva Adama Dalgliesha, koji rješava niz neobičnih ubojstava. Premijerno je prikazuje program Epic Drama u cijeloj središnjoj i istočnoj Europi u ponedjeljak, 14. ožujka, u 21.00 h.

Uz dopuštenje: Grayling (sve fotografije)

Facebook Like Button