Napokon odmor kakav smo poznavali nekada

Dolazak u vinorodno Grčevje svakom gostu potvrđuje savršen izbor za potpuni opuštajući odmor u prirodi koja osvaja svojom ljepotom. Već pri samom ulasku u pitoreskno mjesto pogled osvaja crkva Svetog Juraja sa 400 godina starim obnovljenim baroknim oltarem, predivnim kućama ukrašenim raznobojnim cvijećem, vinograda koji rađaju popularni cviček, pogleda koji opušta dušu i tijelo.

matjazeva-domacija-8

No ova priča posvećena je Matjaževom imanju koje obuhvaća obnovljene stare slovenske tradicionalne kuće.

matjazeva-domacija-3

O čemu se radi?

Gospodin Matjaž je u jednom času shvatio da nasljednici starih zidanica ruše te predivne stare zidanice kako bi na njihovom mjestu sagradili nove, moderne kuće i time pokazali odmak od nekadašnjeg načina stanovanja i života svojih baka i djedova koji su živjeli u kućama koje nisu pružale moderne uvjete življenja. Shvativši da se time uništava i kulturna baština odlučio je otkupiti što više zidanica, specifičnih drvenih kuća slamnatih krovova i uključivši i svoju naslijeđenu stvorio je raj za potpuni odmak od ponekad naporne civilizacije.

matjazeva-domacija-2

Svaka od obnovljenih zidanica ima vinski podrum, moderno opremljenu kuhinju u prizemlju, a na u gornjoj etaži kompletan komforan stan. Svaka kućica ima raskošan pogled na dolinu, a svaki dan se može naručiti i dostava tradicionalnih specijaliteta te vina specifičnog za ovaj kraj, a to je jedinstveni cviček. No, vidjevši Matjažev trud i kao rezultat uspjeh i veliki interes stranih gostiju za ovaj vid odmora, pridružili su se i ostali stanovnici kraja.

matjazeva-domacija-4

Ova unikatna turistička ponuda u smještaju, kakvog nema nigdje na svijetu, realizirala se pomoću LAG sredstava odnosno leader programa. Osnovalo se posebno udruženje vlasnika tih zidanica, koji imaju interes iznajmljivati zidanice turistima. Gosti, od čega je čak 90% stranih gostiju dolaze iz svih krajeva svijeta, a ostaju od jednog do tri tjedna i otkrivaju zelenu Sloveniju, ali rade i izlete u Hrvatsku i Italiju koja je također relativno blizu. Odličan je ovo projekt koji dokazuje da kvalitetno osnovano udruženje poduzetnika može napraviti atraktivan turistički projekt i ponudu.

Matjaževom je i dobitnik srebrnog priznanja Slovenske turističke organizacije za najinovativniji turistički projekt u Sloveniji 2008 godine.

matjazeva-domacija-7 matjazeva-domacija-6

Uvijek srdačan i nasmijan zajedno sa svojom obitelji svakoga vrlo toplo dočekuje sa savršenom hranom tipičnom za ovaj kraj Slovenije, a nakon predivne recitacije njegove lijepe kćeri koja govori o ovom podneblju Matijaž redovito zapjeva pjesmu u koju brzo napravi vrlo veselu atmosferu. Poslije tople dobrodošlice, gazda će rado predstaviti obnovljenu 150 godina staru kuću. Ujedno, osim autentičnog namještaja, posjetitelji se mogu upoznati i sa životom naših predaka. Naravno, iza zanimljivog predavanja Matijaž presretno predstavlja svoj vinski podrum i nudi s čašom cviček vina. Dok vino grije nepce Matijaž upoznaje goste s poviješću vinove loze i vina, sve tri slovenske vinorodne regije, sastojke cvičeka i proizvodnju od ranog proljeća do kasne jeseni. Priča je sastavljena veoma zanimljivo. Njezin cilj je, između ostalog, način na koji se poštuje vina i dizanje svijesti i oko pivske kulture.

matjazeva-domacija-1

Vina koje se upoznaju i degustiraju u ovoj interesantnoj posjeti su dolenjsko bijelo, frankinja, žametovka i kao vrhunac degustacije – kralj cvičeka. Sve će to popratiti uživanje u domaćem kruhu od heljde sa orasima koji nam poslužuje domaćica, vjerna Matjaževa supruga.

matjazeva-domacija-5

Više informacija pronađite na: Matjaž Pavlin