Nasta Rojc pomicala je granice u umjetnosti

U 19. stoljeću u gradu Bjelovaru rođena je jedna velika likovna umjetnica, štoviše, jedna od najvažnijih hrvatskih slikarica iz 20. stoljeća, Nasta Rojc koja je ostavila neizbrisiv trag u likovnoj umjetnosti. Rođena u nemilo doba, proživjela je dva svjetska rata, a bila je sve samo ne obična žena.

Nasta Rojc pomicala je granice u svim područjima života, 1928. godine bila je inicijatorica osnutka Kluba likovnih umjetnica, a svojevremeno je naslikala i autoportret odjevena u mušku odjeću.

Tamo gdje su se drugi ustručavali, ona je pomicala granice, kako u životu, tako i u slikanju u koje se cijela unosila, sa svim osjećajima, modernističkim elementima te elementima simbolizma i realizma.

Autoportret u lovačkom odjelu

Autoportret u lovačkom odjelu


Biografija

Nasta Rojc rođena je 1883. godine u Bjelovaru. Bilo je to 6. studenog kad je jedna imućna obitelj dobila novu članicu. Njezin je otac bio poznat i utjecajan čovjek koji je imao malo drugačije planove za svoju kćer, no ona svejedno počinje pohađati privatnu slikarsku školu nakon koje se seli u Beč i München u kojima nastavlja razvijati svoje slikarske vještine.
Održava brojne izložbe za koje dobiva pozitivne kritike.
Slikala je ona razne stvari, portrete i prirodu, na njezinom su se platnu našla razna uvjerenja, ali i pripadnici raznih staleža i grupacija. Često je pričala, odnosno slikala baš ono o čemu su drugi šutjeli. Umrla je 1964. godine na isti dan kad je i rođena i to u Zagrebu 6. studenog, na svoj 81. rođendan.

Nepoznato o poznatom

Osim što je naslikala prvi autoportret odjevena u mušku odjeću, Nasta Rojc svojevremeno je naslikala i nešto sasvim moderno za ono doba – automobil. Riječ je o slici Naš auto u Škotskoj, iz 1925. godine koja je najvjerojatnije nastala inspirirana događajima u Velikoj Britaniji.

Svojevremeno je roditeljima poslala pismo u kojem je opisala situaciju u Velikoj Britaniji i prava žena tamo.

1910. udala se za Branka Šenou i to u svojoj 27. godini, a cijeli je život gajila osjećaje prema istom spolu pa je tako otvorena govorila i o svojoj homoseksualnoj vezi.

Jedrilica Portret gospode Smrti

Djela

Samo neka od autoričinih djela su Žena spaja kontinente, Livada, Puran, Mrtva priroda s maskama, Putnik, Muški akt s mačetom, Portret kolegice iz Beča, Portret Matice Lavić – Bazala, Tri konja, Ilica, Autoportret s konjem, Dama sa šeširom, Autoportret u lovačkom odijelu, Zima s gavranima, Morski pejzaž i dr.

Zima 1912.

Zima 1912.

Za kraj…

Iako je autorica za vrijeme života održavala brojne izložbe, taj se broj nakon njezine smrti malo smanjio, ali ona i njezina djela nikako nisu otišli u zaborav.

Diljem Hrvatske održavaju se izložbe autorici u čast, između kojih svakako valja istaknuti projekt kritička retrospektiva Umjetničkog paviljona u Zagrebu, u sklopu 131. obljetnice rođenja i 50. obljetnice smrti 2015. godine, kojem je autorica i kustosica izložbe Jasminka Poklečki Stošić i autorica koncepcije izložbe dr. sc. Ivanka Reberski na jedan poseban način ispričale priču o Nasti Rojc, ovoj velikoj hrvatskoj umjetnici.

Autoportret s konjem

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button