Ovaj sjajan bestseler Razmisli još jednom zasladiti će vam zimske dane

„Ako je znanje moć, znati što ne znamo je mudrost“, zapisao je Adam Grant u knjizi Razmisli još jednom koja je stigla u hrvatske knjižare u izdanju Profila.

Adam Grant (1981.) profesor je organizacijske psihologije na Sveučilištu Pennsylvania, autor velikog broja znanstvenih radova iz područja psihologije i sociologije te više bestselera.

U knjizi Razmisli još jednom, koja je ove godine u Americi bila veliki bestseler, Grant analizira odnos čovjeka prema vlastitim zaključcima i stavovima, apelirajući pritom na svakoga od nas da stalno ponovno razmislimo o njima te da ih stalno preispitujemo.

Grant je i jedan od najpopularnijih govornika TED-a. Njegovi govori pregledani su više od 25 milijuna puta, a njegov autorski podcast WorkLife zauzeo je visoko mjesto na ljestvici slušanosti. Njegove knjige prodane su u milijunima primjeraka i prevedene na 35 jezika. Časopis Fortune Granta je uvrstio među 40 najutjecajnijih svjetskih poslovnih mislioca mlađih od 40 godina.

Vrlo svestran i talentiran, Grant je iznimno zanimljiv i medijima pa ga često intervjuiraju u novinama i televizijskim emisijama kako bi objasnio neke sasvim konkretne nove društvene i psihološke fenomene modernog svijeta. Veliki fanovi njegovog rada su i: J.J. Abrams, Richard Branson, Malala Yousafzai, Bill i Melinda Gates.

Ljudi, tumači Grant, inteligenciju najčešće definiraju kao sposobnost da istodobno razmišljaju i uče, no, u svijetu koji se naglo mijenja, postoje još neke kognitivne sposobnosti koje su možda i još važnija. To je sposobnost da o nečemu razmisliš još jednom, pa čak i da izbrišeš neka znanja koja si u prvom svojem promišljanju stekao.

U svakodnevnom životu mnogi od nas preferiraju udobnost vlastitih uvjerenja od neugodnosti vlastitih sumnji. Radije slušamo mišljenja koja nam se sviđaju, od onih koji nas tjeraju da se preispitamo.

OVDJE saznajte za još nekoliko književnih poslastica koje će vam zasladiti zimske hladne dane

U knjižare je stigla knjiga nastala prema Netflixovoj seriji “Naš planet”
Preživjeli – novi roman majstorice krimića
Knjiga bez interpunkcije nagrađeni je hit roman

Obično suprotstavljanje stajališta vidimo samo kao prijetnju našem egu, a ne kao mogućnost dodatnog učenja. Mi se okružujemo s ljudima koji misle isto kao i mi, a trebali bismo težiti druženju s ljudima koji propituju naš sustav razmišljanja. Kao posljedica toga naša razmišljanja postaju okoštala prije naših stvarnih kostiju.

Inteligencija, sposobnost brzog donošenja odluka, nije samo lijek, ona može biti i otrov. Zbog toga je ključno da stalno ponovno razmislimo o stvarima o kojima smo već razmišljali. Što smo pametniji, sve slabije vidimo naša vlastita ograničenja.

Uz dopuštenje: Profil knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button